Közösség

Kivel cserélnél egy napra?

8070

Egy állásportál azt a kérdést intézte felhasználóihoz, hogy melyik híresség munkáját vállalnák át egy napra, ha megtehetnék. Az eredmény némiképp meglepő lett, ugyanis úgy tűnik, a show-biznisz kevésbé vonzó, és a többség politikai babérokra tör. Az abszolút befutó ugyanis az Obama házaspár lett.

A megkérdezett férfiak többsége Barack Obamával cserélne, a nők körében pedig Michelle Obama munkája bizonyult a legvonzóbbnak. A lista második helyén Will Ferrell áll 20 százalékkal, a nőknél pedig Lady Gaga nyerte el a képzeletbeli ezüstérmet 23 százalékkal. A harmadik legnépszerűbb munkájú férfi Vilmos herceg lett 16 százalékkal, akit Tom Brady és Justin Timberlake követ fej fej mellett. A női mezőny harmadik helyén Katalin hercegnő trónol, akit Tina Fey követ kis lemaradással, majd Lea Michele következik. Az adatok ismeretében felmerült bennem a már-már szokásos kérdés, hogy mi a helyzet a házunk táján. De még ennél is jobban érdekelt, hogy mivel indokolják a választásukat a megkérdezett alanyok. Szorgos kérdezősködésbe kezdtem hát a tágabb értelemben vett szerkesztőség körében.

Első alanyom, egy sajtómunkás, épp a harmincadik születésnapját ünnepli, és ez olyan eufóriát okoz neki, hogy határozottan kijelenti, ő bizony nem cserélne senkivel, minden úgy jó, ahogy van: „Egyáltalán nem vágyom a hírességek munkájára, sem a hírnév, sem a pénz, sem a csillogás nem vonz, mert nem ezekben látom a boldogság forrását. Tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegi munkámmal, a családommal és az életemmel, és ez nem azt jelenti, hogy nekünk nincsenek nehézségeink, viszont  úgy érzem, a ’sztárélet’ még ettől is sokkal nehezebb. Szeretem az életemet így, ahogy van.” Hát, ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy Isten éltessen, miközben elpusztítok egy tekintélyes ünnepi sütit.

Szénhidrát raktáraimat feltöltve tovább folytatom a potenciális riportalanyok felkutatását. A következő áldozat nagyon komolyan veszi a feladatot, gondolkodási időt kér, majd precízen kifejti az álláspontját: „Szóval, ha az, hogy egy napra belebújhatok a bőrébe, egyben azt is jelenti, hogy erre az időre megkapom minden tehetségét, akkor Váncsa István szeretnék lenni. Szórakoztatóan, ugyanakkor nagyon is komolyan vehetően ír, elképesztően tájékozott és művelt, mesterfokon műveli az iróniát és valószínűleg az egyik legjobb szakács is Magyarországon. A szakértelme számomra teljesen vitathatatlan. Az Élet és Irodalom vezércikkeinél szerintem régóta nincs jobb a műfajban, arról már nem is beszélve, hogy ezeken kívül még mennyi minden máshoz van tehetsége, affinitása. Nagybetűs zseni.” Másokat is elbűvöl az irodalom, amin nem kell csodálkozni, hiszen mégis csak egy szerkesztőség háza táján járunk: „Én Rowlinggal cserélnék egy napra. Lenyűgöz a Harry Potter világa, és tisztelem azért, hogy ezt képes volt megalkotni. Emellett nagyon rokonszenves nőnek tartom, így szívesen megismerném testközelből, hogy milyen lehet az élete, hogyan ír, miként intézi az ügyeit.”

Néhány kolléga esetén felmerült bennem a gyanú, hogy már régóta foglalkoztatja őket a probléma, mert amint felteszem a kérdést, szinte gondolkodás nélkül rávágják a választ és az indokaikat is. „Tarantinóval, mert minden elmebetegséget elnéznek neki.” – hangzik az egyik gyors válasz. „A gugli főnökével, mert a gugli jó.” – ismerem meg a következő megalapozott érvelést. Ez utóbbinál az érthetőség kedvéért meg kell jegyezni, hogy programozó az illető, ami közismerten speciális érdeklődési körrel jár együtt.

És persze olyanok is vannak, akiket nem feltétlenül szakmai szempontok motiválnak a választásukban:„A hatvanas években élő Hugh Hefnerrel cserélnék. Alapból nagyon szeretem a hatvanas évek Amerikáját: rock’n roll, szexuális forradalom, a legtisztább liberalizmus (nem olyan, mint ami most van), görkori stb. Meg a Hefner házában lévő barlangfürdő, aminek a falai, ha mesélni tudnának…” – mondja a grafikus szekció egyik oszlopos tagja.

Te kivel cserélnél?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások