Mi ez?

Ha nem jön a baba

8059

Szinte mindenki tud olyan sztorit említeni valamelyik ismerőséről vagy szegről-végről hallott anekdotákból, melyekben egyébként egészséges pároknak sehogysem akar összejönni a baba. A háttérben - a nők esetében-, gyakran a PCOS (policisztás ovárium szindróma) húzódik meg, mely lassan népbetegséggé növi ki magát, hiszen a nők 10%-át érinti. Eredetéről sok teória kering, legtöbben a genetikus hajlamot hangsúlyozzák, míg Szendi Gábor sztárpszichológus Paleolit táplálkozás című könyvében az életmódnak, az étkezésnek tulajdonítja a kellemetlen tünetegyüttest (ezenkívül az epilepsziával való kölcsönhatást is feltételezi).

Sokszor félrekezelik, a tünetek észlelésekor a páciens nem jut tovább a nőgyógyászati kivizsgálásnál, ahol jórészt fogamzásgátlóval próbálják tünetileg kezelni ezt az egyébként az endokrinológia (hormontudomány) és a belgyógyászat kompetenciájába tartozó betegséget. A jeleket már egészen korán észlelhetjük, ha PCOS-sel van dolgunk: a menstruáció rendszertelensége vagy teljes elmaradása, bőrkiütések, hajhullás, ellenben túlzott szőrnövekedés jelentkezik szokatlan testfelületeken, a kezeletlen PCOS pedig sokszor vezet cukorbetegséghez. A legsúlyosabb esetben a végeredmény meddőség, frusztráció, a sikertelen próbálkozások pedig akár egy életre eltántoríthatják a párokat a további próbálkozásoktól.

Ha észlelünk magunkon a fent leírt tünetek közül legalább kettőt, mindenképpen forduljunk orvoshoz és kérjünk teljes hormonvizsgálatot, valamint ultrahangfelvételt a nőgyógyásznál és ne mulasszunk el egy endokrinológus specialistát keresni.  A hagyományos orvoslás a metformint javasolja gyógyszerként PCOS-re, ez egy cukorbaj esetén alkalmazott anyag, mely a betegség kísérő tüneteit is képes enyhíteni. A természetgyógyászat is számos csodával hozzájárul a ciklus rendezéséhez, kiváltképp ajánlott a barátcserje, a cickafark, de ezek hosszas alkalmazásáról nem árt orvossal konzultálni. Annyi biztos, hogy hatásosak, bár a meddőséggel küzdő nők egyik csodaszereként emlegetett barátcserje kapszula forgalmazását - eddig ismeretlen okokból-, leállították.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások