Közösség

Ne állj szóba idegennel!

8040

Ugye, mindenkinek elmondták minimum ezerszer kiskorában ezt az intelmet, és úgy tűnik, lett is foganatja. Míg szüleink, még inkább nagyszüleink idejében mindennapos volt, hogy egy-egy utazás vagy várakozás alkalmával szóba elegyedtek egymással az emberek, és váltottak néhány szót azok, akik naponta összefutottak a lépcsőházban, kutyasétáltatás közben vagy a buszmegállóban, addig napjainkban kihalófélben van ez a szokás. Pontosabban áttevődött a közösségi média területére; ott ugyanis minden további nélkül kommunikálunk számunkra teljesen idegen emberekkel.

Természetesen ezt is, mint minden más jelenséget kikutatta egy elkötelezett tudóscsoport. Egészen pontosan ezer embert kérdeztek meg, és az eredményekből jól látható a folyamat. A megkérdezettek 70 százaléka vélte úgy, hogy a hagyományos társalgás haldoklik, és helyét lassanként átveszi az e-mail és a közösségi média. Mindössze egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy leszólítana egy idegent, ha eltévedne vagy útbaigazításra lenne szüksége. Tízből négyen visszaköszönnek, ha egy számukra idegen ember üdvözli őket, a többiek túl félénkek ehhez vagy úgy vélik, semmisnek kell tekinteniük az ilyen jellegű köszönéseket.

A legizgalmasabb azonban a korcsoportok szerinti eloszlás. Egyáltalán nem meglepő módon a harminc év alattiakat érinti leginkább ez a jelenség, ugyanis mindössze 42 százalékuk elegyedik beszélgetésbe azokkal az emberekkel, akiket gyakran lát, de nem igazán ismer, viszont ők használják legintenzívebben a közösségi médiát, ahol egyáltalán nem jelent kommunikációs akadályt, ha kevéssé vagy egyáltalán nem ismernek valakit. A szüleik ennél lényegesen nagyobb hívei a közvetlen kommunikációnak, ugyanis 63 százalékuk gond nélkül eltársalog ismeretlen, ámde gyakran látott emberekkel. A nyugdíjasok viszont kifejezetten barátságosak, ugyanis 74 százalékuk szívesen elbeszélget akár idegenekkel is.

Sokszor és sokféle apropóból hangoztatják, hogy az internet egyebek mellett a kommunikációt is alapjaiban átalakítja, és ez egy újabb bizonyíték rá. Hogy jó-e ez nekünk vagy sem, azt döntse el mindenki maga. Annyi biztos, hogy sokkal veszélytelenebb a monitor mögül eltársalogni egy idegennel, ugyanakkor azok a fajta támogató és megnyugtató kapcsolatok nagyon is kellenek a biztonságérzetünkhöz, amiket a mindennap látott emberek nyújtanak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások