Szépség

Kend a hajadra!

8023

Előre szólok, sokakban gyermekkori traumákat fognak felszínre hozni a következő sorok, de bármilyen rossz emlékek kapcsolódnak is hozzá, muszáj foglalkozni ezzel az anyaggal, ugyanis számos egészségügyi problémára jelent gyógyírt és szépészeti fegyvertárunk egyik fontos darabja válhat belőle, ha kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket. Beszéljünk hát a ricinusolajról. A gyermekkori traumák elsődleges oka az íze. Számomra teljesen érthetetlen, hogy a különféle titkosszolgálatok miért nem ezzel vallatnak, hiszen kevés hatékonyabb eszközt tudok elképzelni. Persze, könnyen meglehet, hogy ez a titkos adu ász, amiről nem beszélnek, csak használják. De mindegy is: hiába förtelmes, érdemes elvonatkoztatni az ízétől, ugyanis annyiféle pozitív hatása van, hogy vétek lenne nem használni, ráadásul nem is kell feltétlenül elfogyasztani.

A Ricinus communis nevű növény babszemekhez hasonló magvaiból préselt olajról beszélünk. A magvakkal óvatosan kell bánni, ugyanis található bennük egy rendkívül mérgező anyag, a ricin, illetve ricinin. Az olaj már nem tartalmazza ezt, ugyanis a préselés, vizes mosás és szárítás gondoskodik arról, hogy ne kerüljön bele. Annak ellenére, hogy élvezeti értékről nem beszélhetünk a vonatkozásában, tekintélyes múltra tekint vissza az alkalmazása. Kelet-Indiában és a trópusokon már ősidőktől fogva termesztik és előszeretettel használták az ókori egyiptomiak is. Tudományos és irodalmi elnevezése, a ricinus kullancsot jelent, és arra utal, hogy a növény magja leginkább a megduzzadt kullancsra hasonlít, mely teleszívta magát vérrel. Számos népies neve is van, melyek nem kevésbé izgalmasak. Egyes tájakon sárfű néven emlegetik, és ha elárulom, hogy igen hatékony hashajtó, mindenki kitalálhatja, hogy milyen minőségű sárra utal az elnevezés. Szintén ezt a jelentést fedi le a nagysárfű megnevezés is. Más tájakon törökmag névvel illetik, ami a feltételezések szerint a származására utal. Levelei formájából kiindulva nevezik még krisztuskezének, krisztustenyerének és istentenyerének. A vakondfa elnevezést pedig az az elképzelés ihlette, hogy a növény elűzi a vakondokat a kertből.

Ahogy már említettem, bátran nyúlhatunk a ricinusolajos üvegcse után, ha szépülni vágyunk, ugyanis több területen is bevethető, ráadásul bármelyik patikában olcsón beszerezhető. Hajunkra gyakorolt pozitív hatásáról már olvashattatok nálunk, így azt ezúttal nem bolygatnánk. Azt viszont kevesen tudják, hogy az egészséges és hosszú szempillákhoz is a ricinusolajon át vezet az út, sőt a gyér szemöldökön is sokat javíthat, ha szorgalmasan kenegetjük. Ebből a megfontolásból számos szemlemosó és dekorkozmetikai szer eleve tartalmazza, érdemes hát böngészni az összetevőket. Aki ennél természetesebb megoldásokra vágyik, annak csak egy szempilla elválasztó kefére van szüksége. Célszerű lefekvés előtt végezni a műveletet, mert a ricinusolajnak időre van szüksége, hogy kifejtse a hatását, ráadásul nem túl szívderítő ilyen állapotban végezni napi teendőinket. A beavatkozás pedig a következő: miután eltávolítottunk minden festéket a szemünkről, és pilláink szárazak, a ricinusolajba mártott kefével áthúzzuk a szempillákat és a szemöldököt. Ami ezután következik, már az olaj dolga. Reggel letöröljük a maradványokat, ha pedig nagyon makacsnak bizonyulnának, szemfesték lemosóval, esetleg arctonikkal bírjuk távozásra.

A bőrápolás területén is nagy hasznunkra lehet, ha van a háztartásban ebből a természetes szépítőszerből. Persze, különböző bőrápolószerek stáblistáján is gyakran felbukkan, de használhatjuk természetes valójában is. Bárhogy is teszünk, jól járunk vele, ugyanis kondicionálja a bőrt, természetes nedvesítő, stimulálja a kollagén és az elasztin termelését, ami egyenes utat jelent a szép és egészséges bőrhöz. De ha ez nem lenne elég, még azt is el kell mondani róla, hogy csökkenti a ráncokat, fiatalítja a bőrt, segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat és a sápadt bőrt is megtölti némi élettel.

Egészségügyi hatásai is legalább ilyen kiterjedtek. Elsősorban hashajtóként ismerik, de emésztési problémák esetén is bevethető. Jól gyógyítja a napégést, a gyulladásokat és a gombás fertőzéseket, de sömör, kelés és szemölcs ellen is hatékony. Érdemes hát feldolgozni a gyerekkori traumákat és megbarátkozni vele.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások