Divat

Lady Gaga cipőjét (is) akarom!

7991

Az elmúlt hetek egyik legizgalmasabb divateseménye a MOME textil szakáról kikerülő, fiatal tervezők diplomabemutatója volt. Mivel az eseményen nem tudtunk ott lenni, hiányosságainkat a Ponton Galériában pótoltuk, ahol a diplomakollekciókat (sajnos csak) néhány napig megtekinthette bárki. Mi is élvezettel merültünk el az újdonságokban, és néhány tétellel gyarapítottuk az eddig sem rövid kívánságlistánkat, amelyeket a magyar tervezőkhöz szeretnénk benyújtani.

Divatos patriotizmus

A Gombold újra! kapcsán láttuk, hogyan lehet jól és kevésbé jól ihletet nyerni a magyarsághoz kapcsolódó színek, minták, motívumok rengetegéből. Igazán mai, modern, hordható és sokak számára elérhető darabokra akkor kevés példát tudtunk volna mutatni. Gaschitz Andrea Judit ínycsiklandó táskakollekciójával akkor nem ismerkedhettünk meg. Kár.

Balaton Project - Fotó: Barnie. Haj: Diósi Rita. Modell: Barcza Gabi, Diósi Rita. Asszisztens: Mr. Hi

A Balaton Project névre keresztelt ötlete lehetne akár lerágott csont is (hogy a gasztro hasonlatoknál maradjunk), ehelyett annyira ress-ropogós mind a dizájn, mind a kivitelezés, és olyan ízlésesen van tálalva, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.

Balaton Project - Fotó: Barnie. Haj: Diósi Rita. Modell: Barcza Gabi, Diósi Rita. Asszisztens: Mr. Hi

Biztosak vagyunk benne, hogy a „Bolgár” matróztáska, a „Révfülöp” válltáska, a „Szigliget” weekender, a „Pálköve” utazó matróztáska, a „Máriafürdő” biciklis táska, a „Kenese” hátizsák, és a „Szepezd” matróztáska még azoknak is büszkén virul a vállán, akik amúgy zsigerből idegenkednek a pejoratív felhangot kapott patrióta eszköztártól. (A teljes kollekció a Facebookon!)

Lady Gaga is viselhetné

Káldy Júlia - UNIBODY (fotó: Cotcot.hu)

Ha tehetnénk, Káldy Júlia cipőit azonnal beajánlanánk Lady Gaga stylistjának, hadd viselje decensebb napjain az utóbbi idők legmeghatározóbb popasszonya. Bár a cipőkollekciót hivatalosan „kísérleti darabok” alkotják, azért néhány fogyasztható (értsd: alacsonyabb vagy lapos talpú) változatot örömmel látnánk a lábunkon. A természetes anyagok, a visszafogott bézs íveket felfeszítő vérszínű bélés kettőséért csak rajongani tudunk. Sok mindent képesek lennénk megtenni, hogy a lábunkon tudjuk az UNIBODY kollekció darabjait. (A kollekcióhoz készült videó itt, Káldy Júlia oldala a Not Just A Label-en itt, rajongani ITT lehet.)

Ez valami nagyon vad!

Kepp Showroom 2011-2012 ősz-tél (fotó: Cotcot.hu)

A Kepp Showroom-ot a Cotcoton már nem kell bemutatni, hiszen rendszeresen hírt adunk az ötről négy főre fogyatkozott tervezőcsoport munkáiról. Diplomakollekciójuk egyben a 2011-2012-es őszi-téli kollekció is. A tervezők a haszonállatok (kecske) óljából a falu/városszéli erdőbe merészkedtek, és meg sem álltak a szarvasokig és a medvékig. Mondjuk, medvebunda helyett marhabőrt használtak, a hatás mégis rendkívül vad lett. Nem maradhattak ki a neonszínek sem. A neonsárga talpú szőrös csizmák, a korallpiros részletekkel feltunningolt szőrös táskák, a nyomott mintás ruhákon feltűnő élénk színű részletek vizuális izgatással érnek fel.

Fotó: Cotcot.hu

Az egész kollekció – talán a szőrös anyagok, talán a megnyugtató natúr színek miatt – mégis egységes, letisztult és nagyon szerethető – igazi „kepp-es” kollekció! Nem feledkezhetünk meg az agancsos simliről sem, amely az utóbbi idők egyik legviccesebb kiegészítője (igaz, jelen esetben a táskák része, szóval úgy tűnik, külön nem szerezhető be).

Kékeket ide!

Nem mehetünk el szó nélkül Egyházi Viola „Talpig férfi!” és Cséfalvay Fanni „Cut Out” kollekciója mellett. Bár mindkettő izgalmas, a mi listánkra a tekintetet vonzó, ütős kékek miatt kerültek fel. Egyházi Viola férfiaknak tervezett kollekciójában a sötétbarna és a sötétkék házasításával készített kiegészítők mindenkiben eloszlathatják azt a tévhitet, mely szerint ez a két szín rosszban van egymással. A szokatlan harmóniát sokáig lehetne élvezni. A sötétbarna bőrtáskák különlegessége nemcsak a kék bőrből készült belső osztások, rekeszek és fakkok voltak, de egyszerűen nagyszerű ötletként a tervező kék cérnával varrta körbe ezeket.

Egyházi Viola cipői (fotó: Cotcot.hu)

Cséfalvay Fanni áttört anyagra épülő kollekcióját az ötvenes évek nőies sziluettjei inspirálták. Az egyik legszebb darab egy kék színű, kapucnis kabátruha, de a kollekció több darabja is mesés. A most végzett tervezővel és húgával egyébként tavaly készítettünk interjút, ahol Fanni elmondta, hogy „szerintem valami legyen hordható, közben pedig  különleges is”. Szerintünk ezt most sikerült megvalósítani. Képek helyett Cséfalvay Fanni diploma kollekciójához készült videó:

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások