Divat

Akik a sztárokat öltöztetik

7939

Tegye fel a kezét az a divatkedvelő, aki a legnagyobb díjátadó események és gálák után nem azzal kezdi a másnapot, hogy szemlét tartva végigkattintja az összes nagyobb portál ide vonatkozó galériáját. Aki még ennél is tovább megy, azt is elolvassa, hogy melyik színésznő vagy énekesnő melyik tervező ruháját viselte melyik kollekcióból. Aki túl van néhány ilyen galériamustrán, azt is tudja, melyik tervező miért ragaszkodik melyik hírességhez, vagy fordítva. A márkamarketing ezen formája itthon is létezik, igaz kicsiben és kevésbé látványosan. Megmutatjuk.

A sztároknak és a tervezőknek akkor jó, ha win-win szituációról van szó, azaz amikor a híresség hozzátesz a márkához, a márka pedig a hírességhez. Az egyesülés eme gyönyörű formája akkor az igazi, ha a divatértők és a laikusok évek múlva is elcsukló hangon, bepárásodó szemmel idézik az adott ruhadarab és a híresség kettősét. Az ilyen fajta egymásra találás ritka, de van rá példa itthon is. Kozma Orsi énekesnő a Kozma Orsi Quartet második lemezének borítóján viselte az Annaeva tervezőpáros diplomakollekciójának darabjait.

Kozma Orsi Annaeva ruhákban

Az álomszerű képek, a modern, mégis nőies darabok csodásan álltak az énekesnőn, aki májusi nagykoncertjén is egy magyar tervező, Szegedi Kata ruhájában állt a Müpa színpadára. Orsi koncerten kívül is előszeretettel viseli magyar tervezők ruháit, különösen kedveli Kárpáti Éva és Hachbold Anna (Annaeva) és Nagy Ágotáék kollekciót, ugyanúgy, mint Stumpf Imre, Martin Krisztina (martinka), Füzes Eszter és Tóth Bori alkotásait.

Egy ruha és egy híresség egymásra találásának több módja lehet. Van, hogy egy fotózásra keres ruhát a híresség stylistja, aki ismerve a hazai tervezőket, pontosan tudja, mit szeretne ráadni az fotózás főszereplőjére. Ha a tervező és a stylist kapcsolata jó, akkor még nagyobb az esély arra, hogy szem elé kerüljön a ruha. Vannak olyan ismert emberek, akik szeretik a választás lehetőségét, és a stylist által összegyűjtött ruhákból végül ők választanak.

Karakteres énekesnők Doramojzes ruhában

A tavaly márkaépítésbe kezdett Toldi Orsolya és Horn Enikő tervezőpárossal is beszélgettünk a celebmarketinről egy alkalommal. Ők akkor úgy voltak vele, hogy nem szívesen adnának ruhát olyan ismert embernek, akivel nem tudnak azonosulni, még akkor sem, ha ez komoly reklámot jelentene nekik. „Megpróbáljuk megfordítani a folyamatot most, az elején. Van néhány ember, akiket szívesen öltöztetnénk, és mi keressük meg őket” – mondta akkor Horn Enikő. A másik módszer tehát, ha a tervező küldözget ruhát azoknak, akiket szeretne a saját ruháiban látni. Harcsa Veronika egy alkalommal elmesélte nekünk, hogy őt rendszeresen megtalálják a magyar tervezők, akiktől ingyen kap ruhát azért, hogy esetleg majd valahol megjelenjen bennük.

Fordított szituációra még nem igazán láttunk példát. Akárhogy is szeretnénk, nem jut eszünkbe, hogy addig ismeretlen színésznőt vagy énekesnőt az tett volna ismertebbé, hogy a tízezrek által követett tervezők (például az immár 20000 rajongóval büszkélkedő Nanushka vagy a több mint 23000 rajongót számláló Makány Márta) tegyenek híressé valakit egy pillanat alatt.

Visszatérve a dupla sikert könyvelő együttműködésekhez: Mojzes Dóra tervező ruháit, stílusából adódóan, inkább az underground dívákon láthatjuk. Péterfy Bori rendszeresen lépett fel a zseniális tervező ruháiban, ahogy az Anna and the Barbies énekesnője is. Mojzes Dóra egyik legmainstreamebb rajongója az egyik kereskedelmi televízió műsorvezetője, Lilu, aki például a tavalyi és az idei Glamour Women of The Year gálán is Mojzes-ruha mellett döntött.

Lilu Mojzes Dóra ruháit választotta

Nemrég a klasszikus, magas minőségű darabokat tervező Náray Tamás is úgy döntött, egyik múzsáját, Örgög Nórát kéri fel az új, fiatalos kollekció arcának. A tervező régóta öltözteti a műsorvezetőnőt, aki rendszeresen jelenik meg Náray-ruhákban. A tervező egy másik hírességgel, Zsédenyi Adriennel is sokat dolgozott együtt. Zséda nagykoncertjére ő tervezte az összes fellépő ruhát. Hasonlóan erős a kapcsolat Makány Márta és Kiss Ramóna, a Barátok közt Zsófija között, akire már rá se kell nézni, akkor is tudjuk, hogy Makány-ruha lesz rajta. A széles körben népszerű tervezőnő a fiatalok felé is nyitott, ugyanis jó egy éve a tinisztár Barbee-nak is tervez, hogy a zenei díjátadókon viselje a ruháit. A brand Facebook-oldalán aztán van, aki szerint a ruhák gyönyörűek, de nem is baj, ha nem ismerjük a viselőjét, nem vesztettünk vele semmit. Ez felvet egy másik kérdést.

Náray Tamás múzsái: Ördög Nóra és Zsédenyi Adrienn

A mindegy mit, csak írjanak / beszéljenek róla a hírességek és a divat területén nem feltétlen állja meg a helyét. Ez esetben nem minden reklám számít jó reklámnak. Ha egy sokak által nem kedvelt vagy nevetségesnek tartott bulvársztár vagy tiszavirág karrierű alkalmi celeb visel egy amúgy kifogástalan ruhát, az sok esetben rossz fényt vethet a brandre is. Az megint más kérdés, hogy kinek milyen alacsony az ingerküszöbe, vagy ki kit tart alkalmi hírességnek. A tavaly készített divatinterjúk során több tervezőnek is feltettünk a hírességekkel kapcsolatos kérdést. Abodi Dóra a tavalyi Marie Claire Fashion Days-en öltöztette Zimány Lindát, aki elég megosztó személyiség. A tervező szerint egyáltalán nem gáz vagy ciki, hogy Zimány Linda viselte a ruháit. „Azért gondoltam Lindára, mert egy mainstream médiaszemélyiség, és pont ezért volt ez egy kevésbé megszokott párosítás és érdekes is” – nyilatkozta akkor.

Barbee 2011-ben, Völgyesi Gabi, Barbee 2010-ben - Makány Márta ruhákban

A tervező imidzse ebben az esetben nem sérült, az említett híresség talán még hozzá is járult ahhoz, hogy a brand még ismertebb legyen. Egyelőre nem tudni, hogy az Ultrapop együttes lányai jót vagy rosszat tesznek-e a Doramojzes márkának. A tervező egyik klipjükhöz (video itt!) ölzöztette fel őket a már sokszor és sok hírességen látott flitteres-válltöméses kollekció darabjaiba. Azt már tudjuk, hogy Vágó Rékának és Pazicski Miklósnak viszont szerencséje volt, amikor beszálltak egy olyan filmbe, amely csúfos bukással szerepelt a mozikban. Az ő márkáik már volt olyan erősek, hogy nem a katasztrófaszámba menő csajos mozi alapján ítélték meg őket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások