Étel+Ital

Pasibarát menü

7956

A sörkészítés szinte egyidős az emberiséggel. Olyannyira így van ez, hogy nem is tudjuk, mikor főztek először sört. A legkorábbi emlék egy hétezer éves edény, amire egy szudáni ásatás során bukkantak a régészek, és a laboratóriumi vizsgálatok során sörnyomokat fedeztek fel benne. A hieroglifák és a fennmaradt tárgyi emlékek tanúsága szerint az ókori Egyiptomban már népszerű ital volt, a rabszolgáktól a társadalom felső rétegeiig mindenki hódolt az élvezetének. Mivel ilyen régi hagyományokkal rendelkezik, nem meglepő, hogy nemcsak italként van jelen a gasztronómiában, hanem ételek ízesítésére is jól használható a folyékony kenyér. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy akár egy egész sörös menüt is összeállíthatunk, melyben az előételtől a desszertig minden fogásban feltűnik ez az értékes nedű valamilyen formában. Erre tettünk most kísérletet. Miután pedig végigettük a menüt, nincs is más dolgunk, mint leöblíteni egy korsó jéghideg, gyöngyöző sörrel és hátradőlve élvezni a jóllakottság megelégedett érzését.

Kezdjük a sört, akarom mondani, a sort egy jó kiadós sörös sajtlevessel. Elsőre merésznek tűnik, de higgyétek el, a sör remekül harmonizál a cheddar sajttal, a Worchesterhire mártással és a mustárral, a fűszerek pedig felteszik az i-re a pontot. Párotok hálásan fog pislogni a tányér felett, de ti sem fogjátok megbánni, ha beneveztek erre a különleges levesre.

Hozzávalók: 25 dkg cheddar sajt, 1 ek. Worchestershire mártás, 3 dl világos sör, 2 dl tejszín, 7 dl csirkehúsalaplé, ízlés szerint bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 tk. mustár, 2 ek. liszt, 1 fej zeller, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, ízlés szerint konyhasó.

Elkészítés: A zöldségeket reszeljük le és a felforrósított vajon pároljuk meg. Szórjuk rá a lisztet és addig kevergessük, amíg a liszt nyers színét elveszti. Ekkor öntsük fel a sörrel, a csirkehús alaplével. Fűszerezzük meg és főzzük puhára a zöldségeket. Botmixerrel zúzzuk össze, majd öntsük bele a tejszínt és szórjuk bele a reszelt sajtot. Kevergetve főzzük, amíg a sajt elolvad. Forrón tálaljuk.

Forrás: Hajókonyha

 

Ha megbarátkoztatok a sör ízével, jöhet az igazi hardcore fogás egy szép, kiadós köményes csülök formájában. A csülök gazdag, füstös ízéhez remekül passzol a sör, ugyanis kellemesen kesernyés ízdimenzióval gazdagítja, és a fűszerekről itt is csak azt tudom mondani, amit a sörlevesnél, így nem is ismételném önmagam.

Hozzávalók: 4 személyre 2 db, egyenként 600-800 g-os (mellső) sertéscsülök, só, bors, 2 kiskanál őrölt kömény, 1 pohár sör, 2 evőkanál mustár, majoránna, kakukkfű, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csülköt megmossuk, majd egy megfelelő nagyságú fazékban sós vízben feltesszük főni. Miután a víz felforrt,a csülköt közepes lángon kb. 40 percig főzzük. A csülköt kivesszük, kissé kihűtjük, és szárazra töröljük. A fűszereket elkeverjük a sörrel, a mustárral, a zöldfűszerekkel és az olajjal. A csülköt megkenjük a páccal, majd rostra helyezzük, és kb. 60-70 percig sütjük. Közben a páclével kenegetjük, és gyakran megforgatjuk.

Forrás: Receptgyár

Ha még nem lenne elég a sörből, a sörös gombamártással megbolondíthatjátok a csülköt, de más jellegű húsokhoz adva vagy tésztaszószként is nagyszerűen megállja a helyét.

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 3 dl tejföl, kb. 0,5 dl sör, petrezselyem, só, bors, kevés olaj, liszt a habaráshoz.

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt gombát. Kissé átpároljuk, majd ráöntjük a sört és annyi vizet, hogy ellepje. Sóval, borssal és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ha megpuhult a gomba, lisztes tejföllel behabarjuk. Üveges gombából is elkészíthető, úgy sokkal gyorsabb.

Forrás: Receptcenter

 

Azt hittétek, sörből nem lehet desszertet készíteni? Tévedtetek. Igaz, krémbe keverve nem okozna túl kellemes élményt, de a tésztát kifejezetten izgalmassá teszi. Jó példa erre a Guinness torta.

Hozzávalók:

A tésztához: 250 ml Guinness sör, 250 g vaj, 75 g kakaópor, 400 g porcukor, 140 ml tejföl, 2 tojás, 1 tk. vaníliakivonat/-aroma, 275 g liszt, 2 1/2  tk. szódabikarbóna.

A krémhez: 300 g krémsajt, 150 g porcukor, 125 ml habtejszín.

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat), majd kivajazunk, és kipapírozunk egy kapcsos tortaformát. Egy nagyobb lábasban melegíteni kezdjük a sört, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Miután a vaj felolvadt, a keverékhez adagoljuk a kakaót és a cukrot. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, tojást és a vaníliakivonatot, amit a barna keverékhez öntünk. Ezek után már csak a liszt és a szódabikarbóna maradt hátra, amit szintén hozzáadunk a  tésztánkhoz. Tésztakeverékünket a már előre kivajazott tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk a tortát teljesen kihűlni a formában. Mikor a sütemény  kihűlt, tegyük arra a tálra vagy tányérra, amin szervírozni akarjuk, és lássunk neki a krém elkészítésének. Elsőként keverjük simára a krémsajtot, szitáljuk rá a porcukrot, majd folytassuk a keverést. Mikor krémes, vajszerű állagot kapunk, hozzáadjuk a habtejszínt, és készre keverjük. Akkor jó, mikor könnyű, habszerű és jól kenhető.

Forrás: No Salty

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
23
ismeretlen írta:
fúúúújj
06:45
2
jún
23
ismeretlen írta:
Azért azt a csülköt gombamártással megkóstolnám...
Amúgy a sör jöhet, korsóval.
08:26
3
jún
23
ismeretlen írta:
,,A sörkészítés szinte egyidős az emberiséggel. Olyannyira így van ez, hogy nem is tudjuk, mikor főztek először sört."

OMG...

A sörkészítés a mezőgazdaság kialakulásával, és főleg a gabonafajták termesztésével egyidős, nem az emberiséggel...

Az emberiség már jóval az előtt is létezett, hogy a sörfőzés -vagy a mezőgazdaság- tudománya megjelent, és fejlődésnek indult volna.

De egyébként a receptek jók...
09:03
4
jún
23
ismeretlen válasza írására:
Bajorországban van egy magyar ismerősünk, akinek ott van étterme (tőllünk veszi a húst). Nálla ettünk isteni finom bajor sörös mártásos marhasültet:)
09:06
5
jún
23
ismeretlen válasza írására:
Problem?:D
09:06
6
jún
23
spadri írta:
Szeretem a sört :)
A húsos cuccot megkóstolnám, csak valaki csinálja meg és mosogasson el utána.
10:02
7
jún
23
ismeretlen válasza írására:
Hmmm... Ha ott járok, megkérdezlek, hol van az étterem :)
10:18
8
jún
23
ismeretlen válasza írására:
úgy szeretem a sört,mint malac a kést! :-)
10:26
9
jún
23
Lunabunny írta:
Én kb. a sörtésztáig jutottam, meg egyszer egy ismerősöm sörrel főzte a marhapörköltet, és isteni finom volt.
10:56
10
jún
23
tein írta:
a sört annyira nem (nem mindig), de a sörös dolgokat kedvelem. tudom, hogy ősrégi annak, aki kerti sütögetésben otthon van, de nekem pár éve nagy újdonság volt, hogy a grillen sülő húst sörrel spriccelték le. egyrészt isteni illat lett utána, másrészt pedig olyan lett a husi, mint a nagykönyben: kívül ropogós, belül omlós. néha szoktam itthon sört lötykölni a kajába, csak eltúlozni nem szabad, mert meg is tudja keseríteni az ételt.
12:34
11
jún
23
ismeretlen válasza írására:
Oké:)
12:55
12
jún
23
ismeretlen válasza írására:
PSP :)
12:56
13
jún
23
Booo írta:
pisabarátot olvastam, jó is volt hozzá a sárga sörös kép.
13:06
14
jún
23
LadyGray válasza írására:
PlayStationPortable?:D
15:23
15
jún
23
LadyGray válaszaBooo írására:
baaazz:D
15:23
16
jún
23
LadyGray válasza írására:
detto:D
15:23
17
jún
23
LadyGray írta:
Egyébként, csúnya általánosítás! Az én "pasim" utálja a sört és minden más alkholt is!:P
15:24
18
jún
23
LadyGray írta:
Ja egyébként, naná, hogy az ókorban mki sört ivott, mert a "sima"víztől kínyultak volna mint a békák...pff:D
15:25
19
jún
23
ismeretlen válaszaLadyGray írására:
Private Social Problem:)
15:48
20
jún
23
ismeretlen válaszaLadyGray írására:
Sört, bort, pálinkát.

Igaz, a bort pl vízzel higították, mert az ókori boroknak az ereje a mostaniak többszöröse volt.
15:49
21
jún
23
LadyGray válasza írására:
A lényeg az alkohol fertőtlenítő hatása volt, nem?:) Legalábbis én még ezt tanultam az általánosiskolai történelemtanárnőmtől, akit imádtam, annak ellenére, hogy szigorú volt (de jószívű), 70éves, durván cigifüggő és beszédhibás..:)
16:28
22
jún
23
LadyGray válasza írására:
kinek mi;D
16:28
23
jún
23
Betuka írta:
Nem tetszik a beskatulyázó cím, de a sörös kaják jöhetnek!
16:36
24
jún
23
teafa írta:
ez az októberfesztes legónöci marhajó, ilyen tényleg van?
18:15
25
jún
23
ismeretlen válaszateafa írására:
Jah.
20:09
26
jún
23
ismeretlen válaszaLadyGray írására:
Határeset:D
20:09
27
jún
24
bambuszreni írta:
A sörtészta nagyon finom, az egész család imádja
21:44
28
jún
28
zsinor írta:
pont a múltkor néztem egy dokumentumfilmet a sörről. már az ókori egyiptomiak is itták. zárójel bezárva.
13:14
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés