Divat

Pasiingből szexi öko-tunika

7934

Aki valaha volt már öko-divatbemutatón, vagy látott róla felvételt, annak a fejében a műanyag palack, a porszívócső vagy a vécépapír guriga összekapcsolódik az ökoruhákkal. Éppen ezért hatalmas kő esett le a szívünkről múlt hét csütörtökön, amikor a Printában részt vettünk az új, Upcycle Collection bemutatóján. Majoros Zita és csapata ugyanis mellőzte a plasztik alkatrészeket.

A Printa tulajdonosával tavaly mi is beszélgettünk. Zita elmesélte, hogy szívügyünk az ökovonal – textilszatyor vagy biopamutból készült póló -, de vannak olyan termékeik is, amelyek egyszerűen csak újrahasznosíthatók. Várható volt, hogy valamikor hallunk még róluk ennek kapcsán.

Az Upcycle Collection bemutatójára invitáló meghívó használt farmerekből és régi pamut pólókból készült ruhadarabokat ígért. A pólókra a Printa szitanyomú stúdiójában kerültek fel az egyedi minták, amelyeket a helyi művészek készítettek. Az előzetes és egy talpas pohárban szervírozott jéghideg eszpresszó után kezdetét vette a barátságos, sallangoktól mentes bemutató. Hol pirosra, hol feketére festett szemöldökű srácok és lányok mutatták be a kollekciót, amelyek között ígéretes darabokra is bukkantunk. A nőiesített férfiingek ötlete nem új, de a kivitelezés miatt szerettük, és akár a lazább office-szettbe is beleillik. Ahogy a régi farmerekből összerakott, buggyos farmernadrágokban is szívesen hemperegnénk a mezőn egy lazulós, kirándulós hétvégén.

Nagy jövőt jósolunk a használt férfi pamutpólókból szabott szoknyáknak, a férfi ingujjból készített öveknek és a régi vászonból kreált tatyóknak is. Csupa, laza, szertelen, játszósruha, amelyben szabad a mozgás, amelyet a bemutatón Gulyás Sára cipőtervező látványos, de annál kevésbé felhasználóbarát cipői akadályoztak, amelyekben a járás és a kanyarodás több modellnek is nehézséget okozott. A végén azért a palack sem maradhatott ki, bár ráismerni legalább annyira nehéz volt, mint nem beleszeretni. Szakos Kriszta PET-palackokból előállított ballonkabátjai színűkkel és fazonjukkal könnyen belopták magunkat a szívünkbe.

A Printa a kollekción túl még egy újdonsággal rukkolt elő. Szitanyomó műhelyükben a pólók mellett limitált példányszámú belvárosi kalauzt is készítettek. Az általuk legkedveltebb helyeket tünteti fel a fiatal grafikusok illusztrálta, kézzel nyomott térképen, amelyet széthajtogatva még érezni az alkotófolyamatba egy pillanatra visszarántó festékszagot.

Nézegess a bemutatóról képeket a galériában! (fotó: Cotcot.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
21
zsinor írta:
kisse viharvert/szetszaggatott ize van a ruhaknak... az aljukat valahogy szebben meg kellett volna varrni, de ezt csak, mint laikus jegyzem meg.
10:51
2
jún
21
ismeretlen írta:
Az igénytelenség lenne a divat? Kéremszépen, mi folyik itt (még jó hogy nem Gyöngyösön vagyunk)?
13:40
3
jún
21
Welmi írta:
A legjobb a piros talpallós sziszanadrág. Vagy az nem a kollekció része?
13:59
Felhasználónév:
Jelszó: