Étel+Ital

Nem pite?

7936

Sok jó dolog történhet egy gyümölccsel, de pályafutása talán legméltóbb befejezése, ha jóféle pite töltelékeként végzi. Kevés olyan ember van, aki teljes mértékben elutasítja ezt az univerzális desszertet, már csak azért is, mert univerzális lévén szinte bármit tölthetünk a tésztájába, így mindenki megtalálhatja azt a tölteléket, ami a foga alá való. Ha mégsem így történik, bátran gyanakodhatunk génhibára.

A pite olyannyira egyetemes, hogy nem is igazán helyénvaló desszertként emlegetni. Készíthetjük ugyanis zöldséges, húsos és minden más elképzelhető töltelékkel, így tulajdonképpen a menü teljes spektrumán átível ez a hálás tésztaféleség. Hivatalos definíciója is alátámasztja ezt, hiszen lepényszerű sült tésztát értünk rajta. És nemcsak mi, hanem gyakorlatilag egész Európa és az angolszász országok is, bár ez utóbbiak a jó öreg brit pitéből származtatják a saját verziójukat, tehát nem is feltétlenül kell külön egységként beszélni róluk. Ha nyelvészeti szempontból közelítjük meg a kérdést, nagyjából ugyanide jutunk, legfeljebb történelmi dimenziókkal gazdagítjuk a problémakört, ami meglátásom szerint egyáltalán nem árt. A pite szó ugyanis az ógörög pékté, vagyis sajt szó származéka. Innen került az újgörögbe pitta, illetve pita formában, amiből szépen átvették a balkáni népek – természetesen az étellel együtt-, majd egész Európa.  Nem tudni pontosan, hogy a magyarba honnan került be, több gyanúsított is van: szóba került az oszmán-török pide, a szerbhorvát pita, de esélyes a román pită is. Bárhogy történt is, az a lényeg, hogy mi is jó ideje élvezzük már ezt a tésztaféleséget és ennek köszönhetően komoly hagyományai alakultak ki és megszámlálhatatlan variációban létezik. A balkáni és angolszász országok kerek pitéivel ellentétben mi inkább a tepsis verzióra szavazunk, de ez már igazán csak formai kérdés, ahogy az is, hogy a tetejét tésztával borítjuk, tésztarácsokkal bolondítjuk vagy épp szabadon hagyjuk, hogy gyönyörködhessünk a kellemesen megsült töltelékben.

Láttuk hát, hogy egyetemes gasztronómiai kategóriaként kell rátekintenünk, hiszen előételként, főételként és desszertként is felbukkanhat a menüben tölteléktől függően, de tekintve, hogy gyümölcsszezon van, és a legkülönfélébb gyümölcsökben tobzódhatunk még jó néhány hónapig szezonális jelleggel, ezúttal a gyümölcsös piték fognak terítékre kerülni.

Aki ebben a műfajban kíván nagyot villantani, annak az omlós tészta elkészítését kell megfelelő szintre fejlesztenie. A végeredmény minősége ugyanis ezen áll vagy bukik. Sokféle tésztával készült recept lelhető fel, de az alaptészta megtanulása a leggazdaságosabb lépés, ugyanis ha az megvan, a töltelékeknek már csak a kreativitás szabhat határt. Az omlós tészta lényege a hideg bánásmód. Ezt érdemes mindvégig észben tartani, amíg vele foglalkozunk, még akkor is, ha lelkiismeretünk mást diktálna. Márpedig általában azt diktálja, hogy gondosan és szeretettel bánjunk az étellel, mert azt meghálálja. Én legalábbis így jártam, és bizony nem hálálta meg, sőt szégyenletes, szottyadt förmedvény lett első próbálkozásom végeredménye. Alaposan átgyúrtam ugyanis a tésztát, és az addig bevált gyakorlatnak megfelelően, minden pozitív energiámat igyekeztem beledolgozni, hogy testi és lelki értelemben is tápláló süteményt tehessek az asztalra. Utólag belátom, ez súlyos hiba volt. Az omlós tészta ugyanis azt szereti, ha nem kukoricáznak vele, hanem a lehető legrövidebb idő alatt összedolgozzák a komponenseket és hidegre teszik. Épp ezért igyekezzünk a lehető legrövidebb ideig gyúrni, ugyanis nem tesz jót neki még a kézmeleg sem. Rutinos cukrászmesterek azt tanácsolják, hogy a hozzávalókat a munkalapon késsel vagy egyéb alkalmas eszközzel dolgozzuk össze durva morzsákká, majd amikor már végképp elkerülhetetlen, hogy kézzel összegyúrjuk, kezünket tartsuk hideg víz alá és hűtsük le, amennyire csak bírjuk. Ha ez megvan, villámsebességgel gyúrjuk össze a tésztát, és irány a hűtő. A technikai ismeretek után pedig lássuk, miből is készül ez a zord tészta.

Hozzávalók: 100g cukor, 200g vaj, 300g liszt, 1 tojás. (A hozzávalók aránya miatt 1-2-3 tésztának is nevezik.) Ez az alapadag, de céljainknak megfelelően arányosan bővíthetjük a mennyiséget.

A töltelékek sokféleségéről már esett szó. A legnagyobb klasszikus megtisztelő címéért a meggyes és az almás verzió verseng. Lehetetlenség eldönteni, hogy melyik az esélyesebb, a legjobb hát, ha mindkettővel megtömjük a bendőnket. Személyes kedvencem az áfonyás pite és úgy általában véve az áfonya, mindenkinek melegen ajánlom hát a kipróbálását. Akit a változatosság gyönyörködtet, az többféle gyümölcsöt is kombinálhat. Az erdei gyümölcsös pite biztos, hogy nem okoz csalódást. Aki valami különlegesre vágyik, mindenképpen nevezzen be egy epres-rebarbarás verzióra, ugyanis csodálatosan harmonikus ízkombóval fog találkozni, amit a rebarbara pikánsan savanykás íze alaposan megbolondít.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások