Lélek

Egyre több híresség vetél el

7926

Már-már klasszikus dilemmának számít napjainkban a gyerekvállalás kérdése, már ami az időtényezőt illeti. Ha belevágsz huszonévesen, jó eséllyel egészséges babád lesz, ráadásul nem matrónaként kell megjelenned a diplomaosztóján, már ha egyáltalán elélsz addig. Cserébe viszont nemcsak a karrierépítést kockázatod, hanem magát a munkába állás lehetőségét is, hiszen a kisgyerekes anyukák álláskeresési sztorijaiból immáron komplett mondakör keletkezett és folyamatosan bővül a szomorú korpusz. Aztán ott van a B verzió, amit egyre többen választanak józan belátás alapján: először az egzisztencia, méghozzá minél biztosabb lábakon, aztán jöhetnek az anyai örömök. Ennek is megvan azonban a hátulütője, hiszen sokan addig várnak a megfelelő pillanatra, míg a biológia dönt helyettük, és egyszerűen kifutnak az időből. Másoknál összejön az áhított baba, de az életkori keretek természetellenesen elcsúsznak és - kis túlzással - járókerettel botorkálnak az anyukák a szülői értekezleten. Ez persze a jobbik eset, hiszen egészséges utód született. A nőgyógyászok és egyéb, szülészetben érdekelt szakemberek azonban nem győzik riogatni a családalapítást halogatókat a kockázatok és mellékhatások tekintetében, amik egyáltalán nem elhanyagolhatóak ilyen esetben. Nehéz hát jó döntést hozni, ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az utóbbi időben több olyan híresség történetét szellőztette meg a sajtó, akik terhességük második felében vesztették el magzatukat, feltehetően a sokáig halogatott gyermekvállalás miatt.

A brit Csillag születik 40 éves zsűritagja, Amanda Holden februárban, terhessége hetedik hónapjában veszítette el kisfiát, aki halva jött világra. Ez már önmagában is hatalmas trauma, de még fájdalmasabbá teszi, hogy a színésznő tavaly már átélt egy vetélést. Hasonló tragédia esett meg Kelly Brookkal is. A modell márciusban jelentette be az örömhírt, mely szerint gyermekáldás elé néznek párjával, a rögbijátékos Thom Evansszel. Hiába a boldog készülődés, a kis jövevény nem jöhetett világra, mert Kelly a terhesség ötödik hónapjában elvetélt. Kislánya született volna, ha zavartalanul ki tudja hordani.

Lily Allen még csak 25 éves, így esetében valószínűleg nem az életkor okozta a szerencsétlenséget. Az énekesnő tavaly augusztusban jelentette be, hogy gyermeket vár kedvesétől, a belsőépítész Sam Coopertől, majd novemberben érkezett a tragikus hír: hat hónapos terhesen elveszítette gyermekét. Ő sem először éli át ezt a tragédiát, hiszen 2008-ban négy hónapos terhesen vetélt el. Esetükben úgy tűnik, véget ért a balszerencse sorozat, ugyanis a pár szombaton összeházasodott, és az újdonsült férj az esküvőn bejelentette, ismét gyermeket várnak.

Persze, nemcsak a hírességekre jellemző ez a tendencia, hanem a nem reflektorfényben élő nők körében is emelkedik a vetélések és a halva szülések száma. Vetélésről akkor beszélünk, ha a magzat elvesztése a terhesség 24. hete előtt következik be, halva születésről pedig a 24. hét után. Nagy-Britanniában például naponta 11 halva születés és 290 vetélés történik, és ez a szám évről évre emelkedik.

Az okok közt első helyen említik, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket, és az életkor előrehaladtával egyre nő a vetélés kockázata. Egy 30 év körüli nőnek 12 százaléknyi esélye van a vetélésre, 40 éves korban ez 41 százalékra emelkedik, 45 éves kor felett viszont 75 százalék az esély a magzat elvesztésére. „A vetélés esélye az életkor növekedésével együtt nő, márpedig egyre több nő dönt úgy, hogy később vállal gyereket. A 13. hét előtt bekövetkezett vetélések oka leggyakrabban valamilyen genetikai rendellenesség. A későbbi vetéléseket viszont sok minden okozhatja: véralvadási vagy anatómiai problémák és fertőzések.” – mondja a szülész-nőgyógyász. Mindezeken túl a stressz, a dohányzás, a túlsúly és a lupus is károsan befolyásolják a terhességet. Viszont gyakran előfordul, hogy ezek a kockázati tényezők nincsenek jelen, mégis bekövetkezik a vetélés, így a további okok feltárása még a jövő kutatóira vár.

Mindezek mellett még egy nagyon érdekes összefüggésre bukkantak a jelenséget vizsgáló szakértők. Kiderült ugyanis, hogy a házilag használható terhességi tesztek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az utóbbi években látványosan emelkedett a vetélések száma. Természetesen nem közvetlenül okozzák a szerencsétlenséget ezek az eszközök, hanem az történt, hogy elterjedésükkel bárki egyszerűen és legfőképpen korán meggyőződhet arról, hogy gyermekáldás várható. Míg korábban csak kórházban végeztek terhességi tesztet, a korai vetélések tekintélyes része úgy zajlott le, hogy nem is tudott róla a kismama, hiszen arról sem tudott, hogy várandós. Persze, ez csak a korai vetélések egy részére ad magyarázatot, és változatlanul nem tudjuk, hogy a késői gyermekvállaláson túl milyen tényezők felelősek a késői vetélésekért, illetve a halva születésekért.

A probléma ismeretében persze még nehezebbé válik a cikk elején vázolt döntés, hiszen hiába vált trenddé a halogatás, újabb érv szól ellene.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások