Mi ez?

Te milyen turista vagy?

7922

Amint a kritikus pont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála - ami egyénenként más, de össznépileg a nyár folyamán következik be -, mindenki a nyaralásról kezd álmodozni, és aki csak megteheti, realizálja is az álmait. A vágyott táj, és az ott eltöltött idő minősége azonban nagyon is különböző lehet attól függően, hogy melyik turista típusba tartozol. Igen, már turista tipológia is van, és ha legyintenél, hogy ez is egy újabb hülyeség, amit a buta női magazinok másra nem alkalmas szerkesztői találtak ki, el kell árulnom, hogy tudományos alapokon nyugszik és kőkemény üzleti érdekek hívták életre. Az idegenforgalomban érdekeltek ugyanis szeretik tudni, hogy kikkel állnak szemben, és szeretik maximálisan kiszolgálni az igényeiket.

Persze, nem csak turisztikai szempontból előnyös az önismeret ezen szegmensét erősíteni, hanem a családi béke érdekében is hasznos, ha ismerjük a preferenciákat és igyekszünk összehangolni azokat. Ennyi pr után pedig lássuk, miből élünk, pontosabban miből él az idegenforgalom:

Pihenő

Ha elsőre a tengerparton, kényelmes kempingszékben, napernyő alatt pihenő, ritkán megmozduló turistatípus ugrik be, nem jársz messze az igazságtól.  Ők azok, akik egy nyaralástól zavartalan pihenést és stresszmentes napokat várnak. Kifejezetten rossz néven veszik, ha mindenféle városnézéssel és egyéb kényelmetlen programmal zavarják meg a nyugalmukat. Napfény, homok, tenger, béke, kényelem és nyugalom a kulcsszavak, ha nyaralásról van szó, a B verzió pedig a wellness hotel, ahonnan ki sem dugják az orrukat egy hétig.

Élménykereső

Ez a típus a pihenő ellentéte, ő ugyanis épp attól töltődik fel, ha sok élménnyel és benyomással gazdagodik. Épp ezért elvesztegetett időnek érzi a tengerparti heverészést, és időt, energiát nem kímélve beleveti magát az ismeretlenbe. Nappal várost néz és ismerkedik a helyiekkel, éjjel pedig a szórakozóhelyeket veszi célba. Mindenre kíváncsi, mindent meg akar ismerni és tapasztalni, és annyit pörög, hogy miután hazatért, még legalább két szabadnapot szán arra, hogy kipihenje a nyaralás fáradalmait.

Mozgást kereső

Ő az aktív pihenésre szavaz, de egészen mást ért rajta, mint az élménykereső. Rendszerint olyan úti célt választ, ahol a természet közelében lehet, túrázhat, sétálhat. Ez a típus jellemzően a természeti élménytől töltődik fel, akkor tud igazán pihenni, ha kiszakad a nagyvárosból. Fontos számára az egészséges életmód, de nem fanatikus. A falusi turizmust és a kempingezést egyenesen neki találták ki.

Sportoló

Sokban hasonlít a mozgást keresőhöz, de őt egészen más motiválja. Gyakran olyan sport a hobbija, amit a hétköznapokban nem vagy csak korlátozottan tud gyakorolni, és a nyaralását rendszerint arra szánja, hogy zavartalanul hódolhasson szenvedélyének. Fontos számára a teljesítmény, a kihívások, ezért olyan sporttal köti össze a nyaralását, ahol kiélheti ezt. Ők azok, akik hatalmas biciklitúrákat tesznek, lovagolnak vagy épp evezős túrákat szerveznek.

Kalandkereső

Sziklamászás, rafting, jet ski, bázisugrás – jöhet minden, ami termeli az adrenalint. A kalandkereső számára a kockázat a kulcsszó, épp ezért halálra unja magát egy hagyományos családi nyaraláson, de egy társas út sem igazán pálya neki. Ha nem extrém sporttal tölti a nyaralását, akkor olyan úti célt választ, ahol kiélheti kalandvágyát.

Tanulni, látni vágyó

Ez a típus olyan helyszínt választ, ami történelmi, kulturális vagy épp természettudományos szempontból fontos. Mielőtt nekiindul, alaposan kiműveli magát, így mire megérkezik, már olyan szintű elméleti ismeretekkel rendelkezik, hogy lazán elvezethet egy csoportot. Precízen eltervezi, hogy milyen látnivalókat szeretne megtekinteni és tartja is magát a tervhez. Nála ugyanis a kulcsszó a tanulás és a megismerés. Azért indul útnak, hogy bővítse az ismereteit, minél többet megismerjen a világból, de az élménykeresőtől eltérően érdeklődése inkább elméleti és tudományos.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások