Test

Egészségtelen a paleolit diéta

7913

Ha lehet beszélni diéta trendekről, napjainkban egyértelműen a különböző múltidéző diéták számítanak abszolút divatosnak. Valahol érthető ennek a pszichológiája, hiszen a kicsit is egészségtudatos emberek pontosan látják, hogy mennyi adalékanyaggal és mesterséges hozzávalóval mérgez valamennyiünket az élelmiszeripar. Ha pedig szabadulni szeretnénk ettől, mi sem logikusabb, mint visszalépni az időben és egy olyan kor táplálkozását venni alapul, amikor még hírből sem ismerték a modern embert rettegésben tartó E-ket és egyéb táplálkozási mumusokat. Az őskor például abszolút biztonságosnak terepnek tűnik, ráadásul még némi alaposan félreértelmezett evolúciós elmélet is megtámogatja az elgondolást, így nem csoda, hogy millió változatban üti fel fejét a paleolit diéta.

Kristen Gremillion, a nemrégiben megjelent Ancestral Appetites: Food in Prehistory című könyv szerzője azonban bölcs belátásra int. Szerinte ugyanis ezeknek az étrendi előírásoknak egy része nem alkalmazható a mai ember esetében. Nem tagadja, hogy sokat tanulhatunk őseink táplálkozásából, de kritikátlanul átvenni legalább olyan veszélyes, mint szemétkajával tömni magunkat naphosszat. Modern ételeink és étrendjeink többségét ugyanis nem véletlenül fejlesztettük ki. Természetesen itt nem a már említett, adalékanyagokkal bőven megtámogatott étkekre gondol a szerző, sokkal inkább arra, hogy ételeinket és a különböző konyhatechnikai eljárásokat folyamatosan az új ismereteinkhez és az új környezeti kihívásokhoz alkalmaztuk. „Az emberek mindenevők, és nagyon sokféle dolgot ehetünk. Ahelyett, hogy megpróbálnánk egészséges étrendünket arra alapozni, amit a több ezer évvel ezelőtt élt emberek szerintünk ettek, valószínűleg logikusabb lenne a mai táplálkozási szükségleteinket figyelembe venni, és kielégítő megoldást találni.” – írja.

A sovány húsokon, zöldségeken és gyümölcsökön alapuló paleolit diéta, mely azt hirdeti, hogy kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket és a gabonaféléket, végső soron egészséges, de mégsem természetesebb és egészségesebb, mint egy modern, de változatos étrend. A nyers ételeken alapuló változatot már szigorúbban bírálja. Szerinte semmilyen tudományos alapja nincs ennek a táplálkozási formának, hiszen több százezer éve leszoktunk a nyers ételek fogyasztásáról. A sütés és a főzés megkönnyíti bizonyos tápanyagok felszívódását, ráadásul a fogaink és az állkapcsunk már elszokott a kemény és rostos ételek marcangolásától.

Szerinte nincs olyan természetes étkezési mód, amihez vissza kellene térnünk, hiszen történelmünk során folyamatosan alkalmazkodtunk és változtunk, ezért az itt és most a legideálisabb számunkra.  „Az emberi étkezési viselkedést nem lehet pusztán a biológiai működésünkre redukálni. Ételeinkben és táplálkozási szokásainkban mindig is nagy szerepet játszott a kultúra. Az emberek mindig újítottak, új ételeket és elkészítési módokat kutattak. Nem állíthatjuk azt, hogy csakis egyféleképpen szabad táplálkoznunk.” – figyelmeztet a szerző.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások