Lélek

16 év házasság szex nélkül

7912

Bárki találkozott Martinével és Chrisszel társaságban, biztos volt benne, hogy házasságuk nemcsak boldog, hanem fizikailag is tökéletesen beteljesült. Chris láthatóan büszkén jelent meg 24 évvel fiatalabb feleségével és folyamatosan flörtölt csinos asszonykájával. Izzott hát a levegő, így mindenki megnyugodott: boldogan élnek, míg meg nem halnak. Chris kifelé mutatott arca és privát személyisége azonban finoman szólva sem vágott egybe: 16 évnyi házasságuk alatt ugyanis egyszer sem szexeltek.

Martine 25 évesen házasodott össze Chrisszel, aki akkor már túl volt egy váláson, és két felnőtt gyerekkel valamint egy jól menő vállalkozással büszkélkedhetett. „20 évesen kezdtem Chris cégénél dolgozni, aki akkor még együtt élt a feleségével. Gyakran együtt ebédeltünk és sok időt töltöttünk együtt a munkahelyen kívül is. Lassacskán egymásba szerettünk és viszonyunk lett. Így visszatekintve már akkor is nagyon ritkán szexeltünk, de akkor még annak tulajdonítottam, hogy bűntudata van a félrelépése miatt. Elhessegettem a baljós gondolataimat, mert lenyűgözött a bölcsessége és a kifinomultsága.” – meséli Martine. A házasság után azonban minden megváltozott: Chris nem volt hajlandó többé szexelni a feleségével: mindenféle kifogásokkal állt elő, hogy hárítsa az együttléteket. „Minden megpróbáltam - csábítási technikákat, amikről olvastam, szexis fehérneműt, erotikus masszázst -, de semmi nem működött. Az elutasítása miatt értéktelennek és megalázottnak éreztem magam, folyton azt kérdeztem magamtól, miért nem akar szeretkezni velem. Azt gondoltam, biztosan nincs rendben velem valami. Az is eszembe jutott, hogy biztosan megcsal engem, de megesküdött, hogy nincs másik nő az életében.” Végül odáig jutottak, hogy a szex volt az utolsó dolog, amin járt az eszük és teljesen szexmentes házasságban éltek 16 éven át, egészen addig, míg Martine kilépett a kapcsolatból és elváltak. Súlyos árat fizetett azonban a sok évnyi önmegtartóztatásért, ugyanis hiába találkozott egy másik férfival, akivel normális szexuális életet él, kifutott az időből és nem lehet már gyereke, bármennyire is szeretne.

Öregember nem sportkocsi, intézhetnénk el egy legyintéssel az esetet, esetleg kezelhetjük speciális ügyként és rácsodálkozhatunk, hogy bírtak 16 évig élni egymás mellett úgy, hogy egy ujjal sem értek egymáshoz, a bátrabbak még a ritka nagy lúzer címkét is rájuk aggathatják – valószínűleg mindenkinek igaza van bizonyos szempontból. A helyzet azonban az, hogy távolról sem egyedi az eset. Egyes szexuálpszichológusok szerint ugyanis a párok 20 százaléka él teljesen szexmentes kapcsolatban. Történik mindez napjainkban, amikor minden lehetséges csatornán árad a szex. Enyhén szólva ellentmondásos helyzet, és felveti azt a kérdést is, hogy beszélhetünk-e egyáltalán párkapcsolatról abban az esetben, ha egyáltalán nem szexelnek egymással a felek.

Sok oka lehet annak, ha egy kapcsolat szexmentesen zajlik – mondja a pszichológus. Számos olyan pár van, akik 25-30 évnyi együttélés után úgy döntenek, hogy a szex nem működik már köztük. Számításba vesznek azonban egyéb tényezőket is, például a baráti társaságot, a biztonságot, az anyagiakat és a családot, amik miatt mégis megéri együtt maradni. Olyannyira megéri nekik, hogy ezért feláldozzák a szexuális életüket. Az érzelmi kötelék sokszor megmarad, és az intimitás sem veszik ki teljesen a kapcsolatból, csak más formát ölt: csókok és ölelés formájában megmaradhat, csak konkrét értelemben vett szex nincs. A másik lehetséges ok, hogy sok férfinak az ötvenes éveiben merevedési zavarai lesznek, ezért ha tartós kapcsolatban, házasságban él, gyakran választja a szex helyett az intimitás egyéb formáit. Chris esetében az történhetett, hogy új, fiatal felesége lett, és nem tudott az ágyban teljesíteni az elvárásoknak megfelelően, ezért inkább hárított ahelyett, hogy szembenézett volna a problémával.

Nem csak az elhidegülés és az idő vasfoga vethet azonban véget az önfeledt pásztoróráknak. Jól példázza ezt egy másik történet, amikor az anyaság és karrier jelentett akkora megterhelést egy nőnek, hogy nemcsak a szexet, hanem az intimitás minden formáját is kiszorította a házasságából: ő és a férje ugyanis azóta nem szexeltek, hogy megszületett a harmadik gyerekük – annak pedig három éve.

„A szülés nagyon komplikált volt, és utána fájdalmas lett volna a szex, ezért tartózkodtunk tőle. Amikor féléves lett a legkisebb gyerekünk, visszamentem dolgozni, és felvettünk egy dadát, aki velünk élt. Mivel a szomszéd szobában lakott, kényelmetlennek éreztük, hogy egy majdnem idegentől karnyújtásnyi távolságra szexeljünk, ezért továbbra sem tettük. Ráadásul a középső gyerekünk, aki most hat éves, szinte minden éjszaka átmászott az ágyunkba, így a férjem gyakran a kanapén aludt. Végül úgy döntött, hogy inkább átköltözik a gyerekszobába, hogy nyugodtabban tudjon pihenni. Őszintén szólva egyáltalán nem bántam, hogy így alakult a helyzet, ugyanis a munka és a három gyerek annyira kimerített, hogy a szex volt az utolsó dolog, amire vágytam.” – meséli. A férje persze kevésbé volt elégedett a helyzettel, így meglehetősen feszültté vált a kapcsolat, a vége pedig az lett, hogy mindenféle fizikai kontaktus megszűnt közöttük.

Bármi legyen is az ok, könnyű belecsúszni egy ilyen helyzetbe, kijönni azonban annál nehezebb, így állandósul a plátói kapcsolat, és hosszú évek is eltelhetnek, mire változás történik. Ez a változás azonban többnyire azt jelenti, hogy az egyik fél megelégeli a koplalást és továbbáll. „Most, hogy ilyen rossz a kapcsolatunk, még kevésbé tudom elképzelni magunkat romantikus szituációban. És az az igazság, hogy zavarban is lennék, ha szexelnem kellene a férjemmel. Régebben nem voltak gátlásaim, de a szülés óta sokat híztam és változott a testem, a férjem pedig már legalább egy éve nem látott meztelenül. Attól félek, hogy a szerelem végképp eltűnt a kapcsolatunkból és a válás felé haladunk, hiszen a szexmentes házasság nem házasság.” – osztja meg aggodalmait a már idézett nő. A pszichológus szerint még ilyen súlyos szituációban sincs veszve semmi és van esély az újrakezdésre. Két nagyon egyszerű szabályt javasolt minden hasonló cipőben járó párnak: nem szabad lemondani a kapcsolatról és el kell kezdeni beszélni a problémáról, méghozzá minél előbb és minél őszintébben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
10
BonaLisa írta:
"...hiszen a szexmentes házasság nem házasság.”

Szexben gazdag házasság, sem házasság. Sőt, egy kapcsolatot sem tesz teljesebbé. Különbség van szex és szeretkezés között.
09:16
2
jún
10
spadri írta:
Ha nem tecc az alakja, le lehet kapcsolni a villanyt :)
Mi az, hogy átmászik a gyerek az ágyba, pasi meg ki? Komolyan ez egy puhapöcs. Egyébként meg a 3 gyerek+munka+háztartás mellett nekem sem lenne kedvem szexelni, valószínű észre sem venném, ha valaki rám mászna, a kimerültségtől. Ha a kedves papa besegített volna a saját gyerekeinél, akkor anyukának lett volna kedve kevésbé kimerülten hancúrozni.
Az meg, hogy a 20% nem szexel, az a 20% a hatvan feletti korosztály nagy részben??
12:15
3
jún
10
Kata24 írta:
Én 27 vagyok, a párom 36. Nálunk is nagyon ritka a szex. 2 éve vagyunk együtt, az elején sem volt éppen frenetikus és nagyon gyakori, de akkor még talán hoztuk a nagy átlagot. Viszont az utóbbi több mint fél évben kb. 3x próbálkoztunk. Azért használom a "próbálkozás" kifejezést, mert a páromnak merevedési problémái vannak, és szerintem emiatt nem erőlteti a szexet, mert fél a kudarctól. Volt olyan, hogy én kezdeményeztem, de el lettem utasítva, ami nagyon rosszul esett, mert én is egyből magamban kerestem a hibát, hogy miért nem kíván engem. Más nő szerintem nincs az életében (ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, hogy valószínűleg vele sem tudna szexelni). Próbáltam vele beszélni a problémáról, felajánlottam, hogy menjünk el orvoshoz, segítek, elkísérem, stb. Látszólag beleegyezett, de a gyakorlatban még mindig nem jutottunk el egy orvosig vagy bármilyen megoldásig. Egyébként jól megvagyunk, de tudom, hogy ez nem normális állapot így, gyakorlatilag szex nélkül élni...
16:16
4
jún
10
desecrator válaszaKata24 írására:
Popper Péter egy hasonló problémába került párnak ezt a tanácsot adta:
Azt javasolta nekik, hogy töltsenek egy hétvégét egy vidéki szállodában, vagy menjenek el sátrazni, és amikor lehetőség nyílik az együttlétre, akkor bármit tehetnek egymással (simogatás, csókolózás stb), kivéve a hagyományos értelemben vett közösülést, ami tiltva volt az egész hétvége alatt. A következő alkalommal, amikor a férfi megjelent Poppernél, bevallota, hogy megszegte a szabályt és mégis csak sor került a szeretkezésre is, annak ellenére, hogy az meg volt tiltva.

A terápia lényege az volt, hogy mivel a férfi nemileg úgy közeledhetett a párjához, hogy a konkrét aktuson kívűl bármi megengedett volt, nem kellett attól félnie, hogy esetleg felsűl, és emiatt a szorongás sem lépett föl, ami korábban megakadályozta a merevedést.

Ez a módszer természetesen csak akkor működhet, ha a merevedésnek lelki okai vannak.
18:59
5
jún
10
hannababy85 válaszaKata24 írására:
És nem szeretnél gyereket, vagy egyáltalán jól működő kapcsolatot? Ha 27 éves vagy, akkor így töltött pár év elég rendesen hazavág mentálisan sajnos.
19:49
6
jún
10
ismeretlen írta:
16 év..O_o
20:24
7
jún
10
spadri válaszaKata24 írására:
Elég szörnyű belegondolni, hogy lehet, soha többé nem szexeltek. Gyerek különben lehet, ha van sperma, legfeljebb némi segítséggel. Gond lehet, hogy erről nehéz beszélni, de most komolyan, neki sosem alkalmas? Fáradt, gyógyszert szed vagy beteg? Még fiatal ő is.
21:38
8
jún
10
ismeretlen válaszadesecrator írására:
na... a popper tanácsaival nem mennek messzire!
23:05
9
jún
11
CyrilAyris írta:
Hm. Nos, ha két alacsony libidójú ember kerül össze, azzal nincs semmi gond, mert kb. hasonló az igényük szex terén. Viszont ha eltolódnak ezek az arányok, az előbb-utóbb úgyis megöli a kapcsolatot. Ahogy szokták mondani, egy rossz kapcsolatot meg lehet menteni, ha jó a szex, de jó szex nélkül...
Szóval, ha mondjuk a merevedési problémái előtt le sem lehetett lőni, mert annyira odáig volt érte, akkor végülis nincs olyan nagy baj, csak meg kell fogni a kezét és elmagyarázni, hogy ez nem gáz dolog, és mindenben támogatni. Akkor sikerülhet. Viszont, ha már előtte se nagyon volt túlfűtött, akkor nincs mit tenni, ő ilyen marad. Ha a másik felet ez frusztrálja (mert ő mondjuk többször szeretné), bármennyire nehéz is, de léceljen le, mert nem működőképes.
Vagy az is lehet, hogy én tulajdonítok nagy jelentőséget ennek, de hálistennek nem volt még olyanban részem, hogy egészen mások lettünk volna ilyen téren. És az is számít, hogy kinek milyen prioritást élvez az életében a szex, de itt megint a libidónál lyukadunk ki, mert aki beéri havi egy alkalommal, annak nyilván nem is olyan fontos. De akinek naponta háromszor kell (persze, ez szélsőséges példa), úgyse tud idomulni ehhez
07:12
10
jún
11
Bumblebee válaszaCyrilAyris írására:
"Vagy az is lehet, hogy én tulajdonítok nagy jelentőséget ennek..."

Nem-nem-nem... Tényleg idegőrlő állapot lehet, bár én sem voltam még olyan kapcsolatban, ahol ne lett volna szex, de el tudom képzelni és hát... :S :)
08:54
11
jún
11
Bumblebee válaszaCyrilAyris írására:
"De akinek naponta háromszor kell (persze, ez szélsőséges példa)"

Miért szélsőséges? :D Volt barátommal ez teljesen jól működöt... :)
08:55
12
jún
11
Bumblebee válaszaBumblebee írására:
*működött
09:00
13
jún
11
Kata24 válaszaspadri írására:
Gyereket egyikünk sem akar, szóval ez a része nem probléma. Gyógyszert nem szed, a fáradtság kb. olyan szintű, mint bárki másnál, átlagos. Mondjuk sajnos dohányzik, ami nyilván nem tesz jót... Finoman próbálom terelgetni a leszokás felé, de nem nagyon akar összejönni (az sem...) Egyébként egetrengetően nekem sem hiányzik a szex, mert valahogy beleszoktam ebbe, hogy nagyon ritkán van, és tudom, hogy tőle mire, illetve mire nem számíthatok. Bár az is igaz, hogy egy megfelelőbb partnerrel igenis kívánnám a szexet, tehát nem vagyok frigid vagy ilyesmi.
11:24
14
jún
11
CyrilAyris válaszaBumblebee írására:
Úgy értem, hosszan (évekig) fennálló kapcsolatnál az átlag :) Bár ha mondjuk x évig minden nap háromszor, akkor irigyellek :) A kapcsolatok elején mindenkit elkap a gépszíj és olyankor aztán, mint a nyulak (bár, akinek ugye nem olyanok az igényei, épp pont akkor megüti az átlagot, utána meg semmi) aztán természetesen egy idő után beáll egy szintre.

Mondjuk attól még, hogy évek óta együtt vannak párok, nem kellene, hogy az idő a szex rovására menjen, dehát ugye, amint mondtam, a prioritások... Én is megőrülnék egy olyan kapcsolatban, ahol a férfira havonta egyszer rájön az izgalom, akkor is öt percig. Várgh.
11:51
15
jún
11
CyrilAyris válaszaKata24 írására:
A világért sem akarok beleszólni, de ha a barátod ennyire elzárkózik mindentől, ami megoldhatná a helyzetét, akkor miért gondolod, hogy fontos számára a te boldogságod? Mert ha ennyi javaslatot teszel valamire, akkor neki ebből lejöhetne, hogy neked ez fontos dolog és örülnél, ha megoldódna.
Nem kell semmiféle Popper Péter meg Coelho meg tökömtudjami, csak kommunikáció meg őszinteség. Köntörfalazás nélkül. Ha ez így nem jó neked, meg kell mondani.
11:53
16
jún
11
spadri válaszaKata24 írására:
Nem hiszem, hogy a dohányzás lenne a probléma. Ha neked ez így jó, akkor ok. Végülis az a lényege egy kapcsolatnak, hogy mindenki megkapja, amit szeretne, és biztos boldog vagy, ha vele élsz.
12:23
17
jún
11
Bumblebee válaszaCyrilAyris írására:
Hát igen, csak 3 hónapig tartott.... :)
13:37
18
jún
11
Tryptich írta:
Ez egy cikk a merevedési zavarokról?
Na EZ, egy cikk a merevedési zavarokról:
http://matula.hu/index.php?section=article&rel=38&id=455
16:52
19
jún
12
zorkaborka írta:
Én azt nem értem miért várt 16 évet, ha nem oldották meg a problémát így se-úgyse ,akkor miért nem lépett le előbb..?
19:33
20
jún
12
ismeretlen válaszaKata24 írására:
"...de nem nagyon akar összejönni (az sem...)"
ez mindennél beszédesebb... szerintem elkezdhetnél körülnézni.
20:08
21
jún
13
Lunabunny válaszaCyrilAyris írására:
Szerintem a jó kapcsolathoz nélkülözhetetlen a jó szex. Hiába jó minden más, ha a szex nem működik, akkor halálra van ítélve a kapcsolat. Persze ettől függetlenül igen sokan elhúzzák évtizedekig még így is.
13:08
22
jún
13
Lunabunny válaszaBumblebee írására:
Szerintem sem szélsőséges ez még, legalábbis az elején semmiképpen.
13:08
23
jún
13
Lunabunny válaszaKata24 írására:
Persze, mindent meg lehet szokni. Kérdés, hogy boldog vagy-e, és így szeretnéd-e leélni a hátralévő életedet. Még nagyon fiatal vagy ahhoz, hogy elpazarold az életed. Még bőven jöhet olyan ember az életedbe akivel minden faszán működik. Persze első körben meg kell próbálni segíteni neki: első a szervi okok kizárása, ha nem találnak semmit, akkor egyértelműen pszichés dologról van szó, tehát valamilyen terápiára lesz szüksége. De amíg ő ezt nem fogadja el, nem néz szembe azzal, hogy igenis problémái vannak, és nem fogadja el a segítséget, addig nem fog változni semmi. Erőszakkal nem lehet segíteni senkin, csak úgy, ha ő is nyitott rá.
13:13
24
jún
14
CyrilAyris válaszaLunabunny írására:
Ezzel én is egyetértek, de ahogy a cikkben is le van írva, vannak emberek, akik nem igénylik rendszeresen a szexet (ez számomra érthetetlen dolog, de attól még így van). Az a nagy kiszúrás, ha egy ilyen ember, legyen az férfi vagy nő, olyan társat választ maga mellé, akinek viszont rendszeresen szüksége van a szexre, ráadásul a jó szexre. Ezért mondtam, hogy az a jó kapcsolat, ahol nagyjából ugyanolyan a habitus és a libidó. Én nem hiszek abban, hogy az ellentétek vonzzák egymást (csak ideig-óráig lehet izgalmas).
07:14
25
jún
14
CyrilAyris írta:
De amúgy arról nem is esett szó a cikkben, hogy vannak nők, akik azért nem szeretnek szexelni, mert valójában soha nem döngették meg őket normálisan. Ők fogják felhasználni a szexet pénz- vagy pozíciószerzésre, mert nem is tudják milyen az a függönyletépős eksön. Erről pedig ők maguk is tehetnek, de a férfiak is, akikkel összeálltak.
07:18
26
jún
14
ismeretlen írta:
,,Legyen elég havonta
Ha nem vagy egy John Travolta!"
08:09
27
jún
14
Lunabunny válaszaCyrilAyris írására:
Persze nyilván mindenkinek mások az igényei, de itt most nem erről van szó, hanem arról, amikor 16 éven keresztül nem jön össze a dolog. Ez nem az alacsony libidó kategória.
09:28
28
jún
15
tavaszvaro írta:
Szex nélkül nincs kapcsolat, mert az barátság. Sosem értettem, hogy emberek miért nem lépnek a boldogságuk érdekében és miért süppednek bele egy nem működő kapcsolatba. Nekem is vannak ilyen ismerőseim és szándékosan bebeszélik maguknak, hogy ez így jó, jobbat úgy sem kapnak, tehát vegetálnak egymás mellett. Mindenki úgy rontja el az életét, ahogy akarja...
08:23
29
jún
15
miujsag válaszatavaszvaro írására:
Azért ezzel nem értek egyet. szex nélküli kapcsolat az barátság? hmmmmmmm fura barátaid lehetnek akkor :P
09:43
30
jún
15
rezeda válaszaCyrilAyris írására:
Teljesen egyetértek
13:23
31
jún
15
rezeda írta:
Ha egy kapcsolatban nincs szex,arról mindegyik fél tehet.Minden nő vérében ott a csábítás és minden férfiéban a vadászat.Akinek meg nem hiányzik a szex,az magának is hazudik.Az is a kapcsolat része,vannak dolgok,amiket kell tudnunk a partnerünkről,és ez nagyrészt a szex alatt derül ki.Ha ölel a férfi,de nem szexel veled,az nem hamis dolog?
13:25
Felhasználónév:
Jelszó: