Mi ez?

A leghalottabb celebek

7896

Embert ölt az internet! A bulváros ízű felkiáltásra a legtöbben a napokig folyamatosan World of Warcraftozó kamaszokra asszociálnak, akik addig nyomják, amíg le nem fordulnak a székről, esetleg a szexuális és egyéb zaklatásnak kitett kislányok, akik az online ármánykodás hatására végül öngyilkosok lesznek – mindkettőre volt már példa. Pedig van ennek egy másik értelmezése is: az internetes halálhírek. Az interneten a mai napig gyakorlatilag akadálytalanul terjednek a hoaxok, tehát kamu történeteket tartalmazó lánclevelek, nigériai mintára épülő csalások és az „utángyártott” Viagra, ezen a világ összes felvilágosítókampánya sem segít. Amíg emberi hülyeség lesz, ál- és rémhírek is lesznek, emberi hülyeség márpedig mindig lesz.

Szerencsére van mindennek napos oldala is. Talán abszurd ezt írni a celebek fals halálhíreire, de tény, hogy több tucat hírességről terjedt már el, hogy bizony természetes vagy egyéb halálnem folytán örökre eltávozott, amikor pedig az érintett megtudta mindezt, az minimum vicces helyzeteket szült. Utánajártunk, kik jártak így és összegyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket – olvassátok, okuljatok és nevessetek nagyot az órákig, vagy akár napokig halott celebeken!

Jeff Goldblum

A Jurassic Park és A légy című horrorfilmek baljós arcú, sötét tekintetű hőse nem is a celebfaktor miatt érdekes – igazi B-vonalas sztár ő –, hanem a sztori miatt. A Michael Jackson halála utáni napon 2009. június 26-án terjedt el, hogy egy új-zélandi forgatáson leesett egy szikláról és szörnyethalt. A beszédes nevű FakeAWish.com találta ki és a köztudottan kamuhírekben utazó Global Associated Press terjesztette el. Előbbi médium ráadásul korábban már elterjesztette pontosan ugyanezt (!) Harrison Fordról, Tom Cruise-ról, Tom Hanksről és másokról. Ennek fényében figyelemre méltó, hogy az Australia Today Show ész nélkül átvette a sztorit, szabályosan meggyászolták a színészt. Goldblum napokkal később felbukkant a The Colbert Report show-ban, bebizonyítva, hogy él, sőt: „brandói férfiasságával” büszkélkedett és elárulta, egy korábbi partnere szerint olyan vele a szex, mintha „elkapna egy húsvihar, a kielégülési mutató pedig 90 százalékos”.

Jackie Chan

Nemrég távozott el. Idén, április elseje előtt pár nappal publikálta a hírt egy tévéadó online kiadásának álcázott kamuoldal, hogy a Kung Fu Panda 2 reklámkampánya alatt, stresszes életmódja következtében egy Los Angeles-i kórházban szívrohamban meghalt. A cikk még idézett is, például Will Smithtől, aki szerintük Facebookján posztolta ki, mennyire hiányzik majd neki a „kivételes színész”, továbbá Obama is ódákat zengett róla, az MTV pedig különleges megemlékezést tervezett. A Twitteren a „RIP Jackie Chan” volt aznap a legtöbbet terjesztett kifejezés. A kétségeket végül Jackie weboldala oszlatta el, amelyre kikerült pár aznap készült protokollfotó.

Britney Spears

Az internet egyik első áldozata, egyébként azóta is rendszeresen elhalálozik. Az első és leghitelesebb hír 2001 nyarán terjedt el: egy netes poén nyomán egy dallasi rádióadó nyilván végtelenül profi munkatársai adták közre a hírt, miszerint Britney és Justin Timberlake egy pereceket szállító kisbusszal karamboloztak, minek következtében a méltán népszerű popsztár életét vesztette. Egy hivatalos BBC-honlapnak álcázott oldal még részleteket is közölt. A rajongók habzó szájjal próbálták megerősíteni vagy megcáfolni a hírt, ám ez a jelek szerint nem sikerült: L.A. tűzoltóságának és rendőrségének vonalai szabályosan elfüstöltek a rájuk zúduló hívások miatt, míg végül a rádió hivatalosan bocsánatot nem kért. A felelősöket kirúgták. Négy hónappal később elterjedt pontosan ugyanez a sztori, az erről szóló hírre 12 óra alatt 120 ezren kattintottak.

Miley Cyrus

Szegény Miley ellen összeesküdött az internet: először 2008 őszén terjedt el, hogy autóbalesetben meghalt. Akkor hamar kiderült, hogy inkább mégsem halt meg, hiszen megjelent egy koncerten, ám egy hacker egy hónappal később feltöltött egy videót a Miley és Mandy Show című műsor YouTube-fiókjára, amelyen partnere, Mandy Jiroux állítólagosan megüzeni, hogy az énekesnőt elütötte egy részeg autós. A videó a jelek szerint sokkal erősebb médium, mint a szöveg: rajongók tízezrei omlottak össze azonnal, egyikül állította: egy ideig levegőt sem kapott, akkora volt a sokk. „Nem tudnék Miley nélkül élni, ő a példaképem!” – kiáltotta kétségbeesve az internet ürességébe.

Paris Hilton

A szerteágazó munkásságú örökösnő halálhíre egyrészt azért érdekes, mert nem a hackerek és médiamunkások feltűnési viszketegsége indította útjára, hanem a Hilton kisasszony tevékenysége miatt érzett féktelen düh. Másrészt azért, mert maga a sztori nagyon erős. Történt ugyanis, hogy a celeb börtönbe vonult 2007 nyarán, miután megszegte a próbaidejére előírt szabályzatot, ezért pedig természetesen minden létező (bulvár)újság címlapjára került. Már megint. Egy Mike Burke nevű antirajongó pedig annyira megelégelte mindezt, hogy egy CNN-cikknek álcázott weboldal által tudatta a világgal: Paris meghalt a börtönben. Szóváltásba keveredett ugyanis az egyik bentlakóval (nyilván ő kereste a bajt), mire a felháborodott rab halálra döfködte egy kiélezett fémvonalzóval (!). A hír olyan „népszerű” lett, hogy a terjedését még az sem tudta megállítani, hogy maga Paris tagadta blogjában az egészet. És még azt is, hogy öngyilkosságot követett volna el, ahogy azt a MySpace-en híresztelték, de ez már csak hab a tortán.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások