Mi ez?

A kézírás halála

7889

Nem sok helyen látni, de még mindig makacsul elő-előfordul a következő kitétel az álláshirdetésekben: kézzel írott önéletrajz szükséges! A rendszerváltás előtti beidegződések ilyenkor azt diktálják: hát persze, teljesen jogos, a munkáltató így szeretne teljesebb képet alkotni rólunk. Egyfelől a kézírás annak is árulkodó, aki nem grafológus: egyszerűen látszik rajta, mennyire magabiztos, pontos és rendezett életet él az illető. Egyébként pedig általában azért megnézi egy grafológus, ha már így kérik a dokumentumot – gondolják sokan. Másrészt egyszerűen látni szeretnék, hogy vesszük a fáradságot és megírjuk szépen kézzel azt a bemutatkozást, nem? Nos, 2011-ben a válasz határozottan nem.

A fenti elmélettel ugyanis több baj van. A mai napig masszívan tartja magát a tévhit, hogy a kézírásos önéletrajz a grafológiai kiválasztás legfőbb eszköze, az viszont egyáltalán nem egyértelmű, mi értelme van mindennek. Nem sok – legalábbis Gáspár Kati grafológus szerint, aki elmondta: az Europass CV szabvány és a gyors információküldés korában egészen ostoba dolog volna nehezen olvasható macskakaparásokkal vacakolni a kiválasztás első fázisában. Magyarán a munkaadók önmagukkal tolnak ki, amikor kézírást várnak. „Képzeljük csak el, milyen vicces volna, ahogy a HR osztály megpróbálja kibetűzni a beérkezett önéletrajzokat.”

„A kiválasztás maga egy folyamat, melynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi és kapcsolati tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelent.” – taglalja Gáspár. „Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. Az önéletrajz egy szigorú alaki és felépítési követelményrendszer szerint írott dokumentum.” Az önéletrajzról ráadásul tudvalevő, hogy kevés benne a folyó szöveg, inkább táblázat és felsorolás jellegű; összefüggő mondatok legfeljebb a motivációs levélben fordulnak elő, ám a kézírás értelme ezek esetében is minimum kérdéses.

Az önéletrajzot – amennyiben a mai elvárások szerint írja meg valaki – nem is igazán szerencsés grafológiai elemzésnek alávetni, mert alaki követelményei miatt rosszul elemezhető írásmintának számítana, így a hozzáértő grafológus el sem fogadja a megbízást ennek alapján – világít rá Gáspár. A szocializmust építő régi éra idején divatos, litániaszerű önéletrajzok, melyek még úgy kezdődtek, hogy „Apám vájár, anyám fejőnő, mindketten elsőként léptek be a Pártba”, alakilag megfelelőek voltak grafológiai elemzés céljára. Ezek még leginkább egy levélhez hasonlítottak. Ám ez a régi típusú önéletrajz ma már biztos bukó volna egy pályázatnál. A tévhit valószínűleg akkoriban alakult ki, mikor még így küldtük az önéletrajzokat, postai úton.

Ha tehát ma, 2011 után kézzel írt önéletrajzot kér tőlünk valaki, akkor három  dolgot biztosan tudhatunk: Nem profi grafológus végzi a kiválasztást. „Lehet, hogy a főnök néni a „nacccságosasszony magazinból” kiokosodott amatőr íráselemző?” – tűnődik a szakértő. Nincs továbbá professzionálisan felépített kiválasztási folyamat a vállalatnál. Ennek fényében esetleges módon vesznek fel embereket, nincs valódi humánpolitika. A cég technikai nívója elmaradott – a postán beérkező anyagok megválaszolása is nagyon bonyolult, időigényes. Könnyen lehet, hogy fáradtságos munkával beadott anyagunkat majd válaszra sem méltatják, persze tegyük hozzá: ez a technikailag felkészült cégeknél is gyakran előfordul.

Az a profi vállalat, aki grafológiai elemzést készíttet a kiválasztottakról, valószínűleg soha nem az önéletrajzot elemezteti, hanem kifejezetten az elemzés céljára kér be kézírás-mintákat. Csak azoktól kér be ilyesmit, akik az adott pozíció szempontjából szóba jöhetnek, nem minden egyes pályázóról. Ha tehát a mi kézírásunkat kérik, az azt jelenti, hogy esélyesek vagyunk az adott állásra. A profi grafológussal dolgozó vállalat a kiválasztás folyamatának a közepén, vagy még inkább a végén készíttet elemzést. A jó grafológus ráadásul kontextusban is vizsgál, tehát a vezető írását is elkéri, hogy megnézze, összeillőek-e a jelentkezővel. Természetesen felkészülhetünk erre, vagy egyszerűen csak megkérdezhetünk egy szakembert, mit árul el rólunk az írásunk.

John Lennon portréja

Mire kell figyelni, ha kézírást kérnek tőlünk? (A szakember tanácsai általánosságban is érvényesek!) Soha ne  modorosodjunk, írjunk úgy, ahogy általában szoktunk. Ne akarjuk megváltoztatni írásunkat, nem fog sikerülni. Kövessük a pályázati folyamatban a grafológus instrukcióit. Használjunk lehetőleg minőségi tollat, ami nem feltétlenül drága, egyszerűen csak nem akad, nem folyat és főleg nem filctoll vagy ceruza!

Hordhatunk magunkkal okostelefont, iPadet, netbookot, laptopot, ne feledjük: a kézírás – mint a neve is mutatja – mindig kéznél van, csak a miénk, nem árt tehát ápolnunk, hiszen a szakavatott szemek számára olyan dolgokat is elárul rólunk, amiket talán magunk sem tudunk magunkról. Eljöhet persze az idő, hogy végképp feleslegessé válik és teljes egészében felváltja a gépírás – de ez azért még odébb van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások