Divat

Díjazták a divatot

7877

Hatalmas tömeg, a legalternatívabbtól a legkommerszebb divatarcokig mindenki, papírforma szerinti eredmények között meglepetés-győztesek. Valahogy így lehetne röviden és tömören összefoglalni a Fashion Awards Hungary 2011 díjátadó gála eredményét, amelyen a szakma oszt díjat a szakmának. Ott jártunk.

Budapest, a Symbol Club előtt, este fél kilenc körül futottunk be. A helyet az sem tudta volna eltéveszteni, aki nem ismeri, hiszen tökéletesre fésült frizurák, feltűnő sminkek, elegáns vagy éppen partiruhában feszítő emberek álltak a járdán. Közöttük furakodtunk át, hogy bejussunk a 8. Fashion Awards Hungary gálára és megtudjuk, ki lesz az Év Női Modellje, az Év Fiatal Divattervezője, vagy éppen az Év Stylistja. Itt mindenről a szakma döntött, pontosabban azok a divatszakemberek, akik megkapták, majd kitöltve visszaküldték a szavazólapot.

Bent előbb a bárpult felé vettük az irányt, átverekedve magunkat a parfümillatú teremben a csillogó ékszerekkel teleaggatott, platform cipőkben egyensúlyozó nők és a legváltozatosabb stíluspalettát lefedő férfiak között. Az italok meggyőző ereje és a tömeg a színpad felé sodort bennünket. A jelölteknek és díjátadóknak felsorakoztatott székek akkor már kezdtek megtelni. Ott volt mindenki, aki számít, vagy aki azt hiszi, hogy számít, hogy itt legyen. A díjátadó előtti feszültséget a két házigazda, a mesterfodrász Koczka és a televíziós műsorvezető Müller Attila erőltetett, pr-elemekkel gazdagított párbeszéde volt hivatott oldani.

A díjak kiosztása az Év Női Modellje kategóriával kezdődött, amelyben Palvin Barbara kapta meg a súlyos szobrocskát, aki hatalmas mosollyal fogadta az elismerést, de gyanítottuk, hogy az egyik támogató által felajánlott üveg vodkának is legalább ennyire örült.

Palvin Barbara

A finomított favágószakállal színpadra lépő Szabó Csaba lett az első férfi modell, aki immár külön kategóriában átvette az Év Férfi Modellje díjat – maga mögé utasítva Fehér Balázst. Az est fővédnöke nem véletlenül volt Balassa Gábor, hiszen a kilencvenes évek magyar sztármodellje volt az, aki hatalmas karriert csinált férfimodellként. Hasonló karriert futhat be az öt éve modellkedő Csaba, aki az egyik legkedveltebb férfikaraktere a magyar tervezőknek és stylistoknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Nubu kampánya, az itthoni Gant fotósorozata, valamint Anna Amélie-vel és Abodi Dórával való közös munkája.

Szabó Csaba és Koczka

Az Év Fiatal Divattervezője díjat végül nem az vihette haza, akire mi gondoltunk, hanem Benus Dani, akit a legtöbben a Szegedi Kata öltözékeihez tervezett cipők kapcsán ismernek. Terveinek némelyike több száz órányi kézimunka eredménye. A tervező 2010-ben előrukkolt egy kisebb férfikollekcióval, mely eddigi munkáival ellentétben a klasszikus szabászat alapjaihoz tér vissza, letisztult, könnyed, hordható ruhák készültek. A meghatott tervező csak még jobban elérzékenyült, amikor párja szerelmet vallott neki a nézők közül.

Benus Dani

Az Év Divatsminkese Kovalik Natasa, az Év Fodrásza Hortobágyi Kászon lett, az Év Divatfotósa díjat pedig Zsólyomi Norbert kapta. A legmeglepőbb eredmény az Év Stylistja kategóriában született, ahol a szakmabeliek ismét Lakatos Márkot szavazták meg a legjobbnak. Ez pedig azért furcsa, mert ez esetben a szakma és a mainstream vélemény teljesen megegyezik. Csak amíg a szakmabeliek több stylistot ismernek, addig a magyar lakosok nagy része a stylist szakmát egyedül Lakatos Márkkal képes azonosítani.

Mojzes Dóra

Az Év Divattervezője díjat végül a papírformának megfelelően Mojzes Dóra vihette haza. Összességében a hangulat közepesen jó volt, az eredményhirdetés izgalma hullámzó volt, a műsorvezetők közül Koczka ügyesebb és szakértőbb volt, mint társa, így jövőre egy sminkest vagy egy stylistot szavazunk mellé párnak. Mi ezt az estét négy pontra értékeljük.

Fotók: Neményi Márton

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások