Lélek

A hatalom felizgat

7858

Gazdagok, sikeresek, boldog házasságban élnek, tökéletes gyerekeket nevelnek és úgy általában véve mindent megszereznek, amit megkívánnak, legyen a terep tárgyalóterem vagy hálószoba – ők az alfa nőstények és egyre többen vannak. A sikeres karrier, a gazdagság és a rendezett családi élet ellenére ezek a nők előszeretettel keverednek alkalmi viszonyokba jóképű és legfőképpen fiatal idegenekkel, de az is előfordul, hogy huszonéves szeretőt tartanak, akit drága ajándékokkal és luxusutazásokkal halmoznak el cserébe az izgalmas szexért. Vajon mi készteti őket arra, hogy mindent kockáztassanak néhány forró óráért és miért vélik úgy, hogy soha nem fognak lebukni?

Több kutatás és szexbotrány bizonyította, így mára már szinte közhelynek számít, hogy minél befolyásosabb és minél nagyobb hatalommal rendelkezik egy férfi, annál valószínűbb, hogy hűtlen lesz a házastársához. Alkalmi kalandok az üzleti utakon, készséges titkárnő, prostituáltak és hasonló afférok szinte törvényszerűnek számítanak ezekben a pozíciókban – tisztelet persze a kivételnek. Eddig azonban úgy gondoltuk, hogy a hatalom csak a férfiakra, illetve a befolyásos férfiakhoz vonzódó nőkre van vágykeltő hatással. A hasonló pozícióban álló nőket ennél erényesebbnek gondoltuk, és úgy hittük, hogy számukra a biztos családi háttér és a romantikus partner az elsődleges. A gyakorlat azonban rácáfolt minderre, ugyanis az alfa nőstények térhódításával bebizonyosodott, hogy nem sokban különböznek ilyen téren a férfiaktól. A siker és a hatalom őket is hűtlenségre sarkallja. A különbségek valószínűleg csak a társadalmi konvenciókból adódnak, amik erősebben kötötték a nőket. Persze, ha visszatekintünk a múltba, több olyan nőt is találunk, akik pozíciójuknál fogva megengedhették maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az elvárásokat, és ők bizony nem vetették meg a fiatal szeretők társaságát. Elég csak Tudor Erzsébetre vagy Nagy Katalin cárnőre gondolni.

Természetesen a puszta és esetleges megfigyeléseken túl empirikus adatok is alátámasztják ezt a jelenséget. Joris Lammers norvég kutató például egy üzleti magazin 1500 előfizetőjét kérdezte szexuális szokásaikról. Egészen pontosan arra volt kíváncsi, hogy volt-e már házasságon kívüli kalandjuk, amennyiben volt, milyen érzésekkel töltötte el őket, és mennyi esélyt látnak a lebukásra. Az eredmények azt mutatják, hogy mindkét nem esetén erős kapcsolat van a hatalom és a hűtlenség között. A hatalom ugyanis aláássa a morális megfontolásokat és erősíti a kockázatkereső magatartást, és ezen a területen sincs különbség férfiak és nők között. Ami az érzéseket illeti, a megkérdezettek nem éreznek különösebb bűntudatot vagy szégyent amiatt, hogy azzal bújnak ágyba, akit csak megkívánnak, a lebukás esélyét pedig szinte nullának tartják.

„Imádok bemenni az irodámba, méretre szabott kosztümben, miközben tudom, hogy minden férfi tekintete rám szegeződik. A sikeres üzletem erőt és magabiztosságot ad nekem, és ezt az attitűdöt a kapcsolataimban is kamatoztatom. Nincs bűntudatom. A családomnak csodálatos élete van: öt hálószobás, úszómedencés házban élünk, és a kemény munkámnak köszönhetően a gyerekeim magániskolában tanulnak. Azt gyanítom, sok hozzám hasonló alfa nőstény van, akik arra használják a hatalmukat és a pénzüket, hogy viszonyaik legyenek. Az utóbbi tíz évben jobb a szexuális életem, mint azelőtt bármikor. Ezek az afférok nem jelentenek nekem semmit, egyszerűen csak azért élvezem jobban, mert izgalmas és hízelgő számomra ez a helyzet" – meséli egy negyvenes évei végén járó nő, aki saját utazási irodáját vezeti és boldog családi életet él férjével és két kamaszkorú gyerekével. Így folytatja:

"A gyanús ügyleteim’, ahogy nevezem őket, egyszerűen csak stresszoldásként szolgálnak egy hosszú munkanap után. Hotelekben bonyolítom ezeket az együttléteket, amikor távol vagyok az otthonomtól, és azt vettem észre, hogy teljesen el tudom választani az érzéseimet a szexuális életemtől. Képes vagyok arra, hogy a lányommal beszélgessek telefonon a házi feladatáról, fél órával később pedig egy jóképű idegennel flörtöljek a szálloda bárjában. Tudom, hogy a férfiak úgy tekintenek rám, hogy gazdag vagyok és sikeres, így sokszor előfordul, hogy én állom a számlát a bárban vagy épp én fizetem a vacsora költségeit. De ez nem jelent számomra kellemetlenséget. Ez a szituáció viszont azt eredményezi, hogy úgy érzem, teljesen uralom a helyzetet” – mondja.

Nincs egyedül a véleményével, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a weblap, mely kifejezetten arra szakosodott, hogy sikeres, jól kereső ügyfeleinek segít házasságon kívüli kalandot találni. Jelenleg hatszázezer regisztrált tagjuk van, és a felhasználók háromnegyede nő. A legfiatalabbak a harmincas éveik elején vannak, a legidősebbek pedig a negyvenes éveik végén. Jellemző rájuk, hogy afférjaikat afféle jutalomként fogják fel, és egy kategóriába sorolják az olyan kényeztetésekkel, mint a vásárlás, a szépségszalon vagy a masszázs. Stresszoldásként, feltöltődésként értelmeznek egy-egy szexuális kalandot, és érzelmi szinten gyakorlatilag semmit nem jelent számukra.

Érdemes elgondolkodni azon a kérdésen – előrebocsátom, most nem fogjuk megválaszolni –, hogy vajon ez a fajta viselkedés oka vagy következménye-e a sikernek és a hatalomnak. Ezeknél az embereknél ugyanis a kockázat egyfajta függőséget jelent, szükségük van az állandó adrenalinfröccsre, legyen az egy rizikós üzleti lépés, extrém sport vagy házasságon kívüli kaland eredménye. Úgy tűnik, hogy szinte a génjeikbe van kódolva a kockázatkeresés és az ebből adódó ’gyanús ügyletek’. A kérdés már csak az, hogy eleve az ilyen típusú emberek képesek felkapaszkodni a szamárlétra legfelsőbb fokaira vagy a kapaszkodás közben alakul így a viselkedésük. Van még mit kutatni, kedves brit tudósok!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások