Lélek

Ha a húgod üt ki a nyeregből

7846

Alig csitult el a királyi esküvő körüli médiahisztéria és alig lélegezhetett fel az ifjú pár az állandóan villogó vakuk okozta stressz enyhültével, ismét címlapon a Middleton család. Igaz, ezúttal a kisebbik lány, Pippa kerül napi szinten a vakuk keresztttüzébe, sőt úgy tűnik, ő sokkal jobban érdekli a sajtót és a közvéleményt is.

Persze már az esküvőn is sütkérezett némiképp nővére fényében, hiszen a tudósítások Kate ruhájának és tetteinek bemutatása mellett rendre kitértek Pippa szettjére és tökéletes alakjára, különösen, ami a fenekét illeti. Sőt, azóta is rendszeresen cikkeznek viselt dolgairól, és máris stílusikonnak kiáltották ki.

Nem egyedi azonban az ifjabb Middleton lány helyzete, ugyanis számos hasonló esetet lehetne említeni. Ott van Dannii Minogue, Serena Williams, vagy ha a saját házunk tájáról szeretnénk példát citálni, Tóth Gabi vagy Keleti Györgyi. Hiába különböző nemzetiségűek és hiába működnek nagyon eltérő területeken, a híres nők kishúgaiban sok közös vonás van. Sokkal vagányabbak, sokkal bevállalósabbak és rámenősebbek, mint nővéreik, és mindenáron le akarják körözni őket, ami gyakran sikerül is. Persze, sok szempontból könnyű dolguk van, hiszen a nagytesó kitaposta nekik az utat.

Ezt a jelenséget, vagyis amikor egy híresség húga szexisebb, rámenősebb és népszerűbb, mint a nővér, egyre többen emlegetik kistestvér szindrómaként. Hétköznapi családokban is megfigyelhető, hogy rendszerint a kishúg a lázadó, a bohém, vele van több probléma, de a hírességek körében sokkal látványosabban jelentkezik mindez, hiszen szélsőséges helyzetről van szó.

Ha maradunk a Middleton família háza táján, az elmélet igazolása érdekében elég csak néhány pillantást vetni azokra a lesifotókra, melyek a 2006-os ibizai családi nyaralás alkalmával készültek, és az esküvő apropóján ismét leporolták a paparazzók. Míg Pippa merész hátasokat ugrott a jachtról, Kate jól nevelt nővér módjára kapaszkodott a hajó oldalán, és finoman szólva is a kispadra szorult. Persze, ha már szóba került a Windsor-ház, könnyedén találhatunk másik példát is a kisebb testvér szindrómára.  Eugenie hercegnő például nemrégiben azzal döbbentette meg a tanárait, hogy meztelenül flangált a Marlborough College sövényei között, miután körbeturnézta a környező kocsmákat, és fáradságot nem kímélve felderítette az alkoholkínálatot. „Az biztos, hogy nem vagyok olyan udvarias, mint Beatrice” – kommentálta az esetet, miután nővérével példálóztak előtte. „Amikor bulizni megyünk, én sokkal hangosabb vagyok, míg ő sokkal zárkózottabban viselkedik.”

Ha a magyar hírességek körében nézünk körül, szintén hasonló törvényszerűségeket fedezhetünk fel. Ott vannak például a Tóth nővérek, akikről első nekifutásra nehéz elhinni, hogy génállományuk tetemes része közös, hiszen annyira különbözik – egyebek mellett – a habitusuk. Azt sem lehet tagadni, hogy Vera Megasztár-beli győzelmével igencsak megkönnyítette Gabi útját, a végeredmény pedig az lett, hogy a kishúg látványosan többet van reflektorfényben.

Még inkább kézzelfogható a probléma a Keleti nővérek esetén. Míg Andrea leginkább a decens jelzővel illethető, ha feltűnik a médiában, és ugyanez a visszafogottság jellemző magánéletére is, Györgyi egyik botrányból a másikba keveredik. Legutóbb például üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt emeltek vádat ellene és végül kitartottság miatt ítélték el. Esetükben nem működik a papírforma, ugyanis összességében Györgyi nem lett sikeresebb, mint nővére, annak ellenére, hogy voltak figyelemreméltó produkciói modellként. Andrea kevésbé látványosan és jóval megfontoltabban építgette karrierjét, így mára egyértelműen ő számít eredményesebbnek.

Fotó: RTL Klub/Sajtóklub

A magyarázat pedig – nem meglepő módon – a születési sorrendben keresendő. A kishúg ugyanis olyan szerepet tölt be a családban, ami szinte determinálja ezt a fajta viselkedést. „A legidősebb gyerek a legmotiváltabb arra, hogy megfeleljen a szülők elvárásainak, mert azt hiszi, hogy jó viselkedésével kivívhatja a szülei szeretetét. Amikor megszületik a második gyerek, első pillanattól azt tapasztalja, hogy az együttműködő, engedelmes gyerek posztja már foglalt, ezért lázadással próbálja megteremteni saját egyénisége alapjait” – írja Nigel Nicholson Family Wars című könyvében, melyben a családon belüli konfliktusok törvényszerűségeit igyekszik megértetni a nagyközönséggel. A lázadáshoz persze szükség van az idősebb testvérre is, hiszen ő jelenti azt a biztos alapot, amire támaszkodva merészebben, gondtalanabbul viselkedhet a kistesó.  Döntéseit ugyanis mindig azzal a biztos tudattal hozza meg, hogy a végén minden rendben lesz, de ha mégsem, a nagytesó majd úgyis kihúzza a csávából.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások