Divat

A legújabb divatszentélyek

7821

Ami Magyarországon a kilencvenes években a Bahia vagy a Ciánkáli volt, az a kétezres évek közepétől a dizájnerbolt. A magyar divat első szentélyei közé tartozik az Eclectick, a Mono Fashion, vagy a főleg másodkézből származó cuccokat áruló Retrock csinos kishúga, a Retrock Deluxe. Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapott a magyar divat. Nemcsak újabb és újabb magyar márkákat és tervezőket ismerhettünk meg a Nanushka - Je Suis Belle - USE Unused háromszögön kívül, hanem számos divatkuckóval is gazdagabb lett a főváros, amelyek különböző koncepciók mellett kínálnak elsősorban magyar márkákat. Tartsatok velünk a divat legújabb szentélyeit bemutató körúton.

Catwalk

A Catwalk ugyan nem új, hiszen 2008-ban a Belváros fekete ékszerdobozaként hirdették a kitalálói, akik eltökélten szálltak harca a megszokott, „silány termékekkel, a dizájnermunkának tartott tömegcuccokkal, a mások által felfuttatott márkákkal és tervezőkkel” – csak hogy őket idézzem. Jó másfél év után a Catwalk-csajok közül Bajai Zsuzsanna más projektekbe vágott bele, kiszállt az üzletből, Bánkövy Kata viszont tovább viszi a frissen átalakított boltot, amely immár néhány szegletet kivéve hófehér.

Fotó: Neményi Márton (kattints a galériáért!)

Az átalakítás alatt álló üzletben jártunk, első pillantásra tetszetős a változás, a tér tágasabb, a falak fehérek, „de lesznek majd zöld növények is” – meséli Kata – „Hátul pedig két, tükörrel felszerelt próbafülkét alakítok ki”. A tervek szerint a boltban havonta cserélődik majd az összes ruha. Szám szerint ötven darab felső, nadrág, ruha, kiegészítő kerül a külső térbe, így az egész szellőssé, átláthatóvá és sokkal befogadóbbá válik majd. A cuccok 60 százalékban a pasikat célozzák meg. Elsősorban Catwalk ruhákra lehet majd számítani, de szép számmal képviseltetik magukat a svéd Dr.Denim, Bálint Sára, a fali dekorokért felelős Hidvégi Petra, valamit a Feher/White Design vagy a Je Suis Belle is. Stílusában felnőttesebb lesz, de még mindig marad bevállalós, ugyanakkor elegáns. Külön öröm, hogy a Catwalk ruhákból méretsor is készül, illetve megrendelésre extra méretben is legyártják a kiválasztott darabot.

Aki pedig szeretné tudni, milyen az új bolt, és szeretné megkukkantani a készülő Catwalk-kollekciót, az ma lessen be az üzletbe! Ma ugyanis egész napos Re-Opening buli van, ahol hangos zenével, limonádéval, kis nasival, és persze ruhákkal várnak.
Catwalk - Budapest, Galamb utca 7. (a Váci utcával párhuzamos), honlap, blog, Facebook-oldal.

Black Box Concept Store

Azért nem marad fekete doboz nélkül a Belváros, hiszen alig két hónapja nyitott a Black Box, amely Iványi Péter, az egyik tulajdonos szerint nem szeretné definiálni magát. Ebben a fekete dobozban az lesz, amit épp beletesznek. Azért ahhoz ragaszkodnak, hogy bármi is kerüljön be az üzletbe az új lesz, egyedi, és más, mint amit megszoktunk mind a magyar, mind a külföldi tervezőktől.

Fotó: Neményi Márton

A Black Box hatalmas ablakai csalogatóan hatnak az utcán haladó emberekre, akik a boltba lépve barátságos helyen találják magukat, aminek köze nincs ahhoz a berögzült elképzelésnek, hogy a magyar divat a sznobok játékszere. A vevőkör sem az, amihez a boltvezetők máshol hozzászoktak, hiszen még az ötvenes korosztályból is szép számmal megfordulnak a számos tervezőt felsorakoztató dizájnboltban. A tervezők közé legutóbb Visy Dóri ötvös csatlakozott, de kaphatók Lakatos Sándor, Anh Tuan, Szép Szidónia, KEPP Showroom, Mrs. Herskin, Bálint Sára, Suck Right, Takács Judit, valamit az elnagyol faldekorért felelős 8frlhnfzaoeasl8 munkái is. Illetve ez az egyetlen lelőhelye az Imogen márka második kollekciójának. A felsorolásból természetesen nem maradhat ki a Black Box sem, amely hamarosan beáll a tervezők sorába, és körülbelül egy hónap múlva saját kánikula-kollekcióval jelentkezik.
Black Box - Budapest, Irányi utca 18. Rajongj a Facebookon!

Anna Amélie Showroom

A Keleti pályaudvartól nem messze, egy öreg – és ehhez mérten romos - belvárosi házban megbúvó bemutatóteremben maga a tervező, Oláh Anna vezetett körbe bennünket, amikor az Anna Amélie márka bemutatkozó estjén jártunk. A letisztult belső tér hűvös korty, valódi felüdülés a Rákóczi út zajából, a környék ízléssivatagából érkező divatfanatikusnak. A hófehér falakról szinte leugranak a finom színekben pompázó táskák – sajnos, valóban csak majdnem. A szalonhangulatú showroomban mégis otthon érezzük magunkat. Köszönhető ez annak, hogy a tér műhelyként és otthonként is funkcionál, és ezt azért – hiába a sok ajtó -, lehet érezni. A tereket egyébként Anna édesapja álmodta újra, a végeredméynről pedig csak szuperlatívuszokban nyilatkozhatunk.

Fotó: Neményi Márton (Képek a galériában!)

Anna Amélie Showroom - Budapest, Rákóczi út 75. (Bejelentkezés szükséges: +36 30 860 8405 vagy info@annaamelie.com). Honlap ITT!

Zoe Phobic Knit Shop

A Dohány utcai zsinagóga mellett nyíló Rumbach Sebestyén utca, úgy tűnik, a tervezők kedvence, hiszen a Printa mellett már a második tervezői bolt nyílt nemrég, a Zoe Phobic Knit Shop. A boltot a Zoe Phobic márka tervezője, Szimon Ágnes Nóra vezeti, aki a fenti galérián tevékenykedik, ha éppen nincs vevő. Márpedig az üzlet jó elhelyezkedésének köszönhetően mindig beesik valaki, aki rácsodálkozhat a folyamatosan bővülő kínálatra. Ennek alapját Zoe Phobic darabok (női és férfi) alkotják, de állandóként jelen van a Lilla Sellei Bags is. Nóra elmondta, hogy bizonyos időközönként vendégtervezőket is szeretne, ebben a hónapban például a BiUsbDesign lenge ruháiba futhat bele, aki elnéz az aprócska, de annál kellemesebb és barátságosabb hangulatú üzletbe.

Fotó: Neményi Márton

Zoe Phobic Knit Shop - Budapest, Rumbach Sebestyén utca. 3., Facebook-oldal és honlap.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások