Mi ez?

Keanu Reeves titka

7801

Keanu Reevesben és Alekoszban nehéz lenne közös pontot találni, bár be kell valljam, erősen elfogult vagyok az előbbi úriember irányába. Ha éppen nem úgy néz ki, mint egy leélt hajléktalan, határozottan jó pasi, és akkor még nem is beszéltünk egyéb adottságairól. Persze, ízlések és pofonok ugyebár. Közös pont pedig van, mégpedig az, hogy mindketten kevert etnikumúak. Keanu édesanyja angol, édesapja pedig kínai-hawaii származású, míg Alekosz görög-magyar kooprodukció eredménye. Hogy miért fontos ez? Nos, egyes vélemények szerint származásuk nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy közszereplővé váltak.

Persze nemcsak az említett úriemberek pályafutását egyengette sajátos génállományuk, hanem az összes kevert etnikumú emberre igaz ez. Nyilván vannak szerencsés és kevésbé szerencsés kombinációk, de ha ilyen szempontból vesszük sorra a közélet szereplőit, meglepődve tapasztaljuk, hogy milyen sok híresség illik bele ebbe a kategóriába. Jóval többen vannak, mint az átlagnépességben. Ha eltekintünk az Egyesült Államoktól – amit nem véletlenül neveznek a népek olvasztótengelyének –, és házunk táján vesszük számba a celebeket, még szembetűnőbb, hogy miről beszélek. Oszter Alexandra, Kállay-Saunders András, Onyutha Judit, Kálid Artúr, Alekosz, Jerzy és még hosszan lehetne folytatni a sort. A népek olvasztótégelye kapcsán pedig mégiscsak meg kell jegyeznem, hogy az állam első embere angol és kenyai felmenőkkel rendelkezik.

Keanu Reeves  (További celebekért katt a galériára!)

Michael Lewist, a Cardiffi Egyetem pszichológusát is izgatta ez a jelenség, épp ezért kísérletre szánta magát, mellyel bizonyította, hogy a kevert etnikumú arcokat vonzóbbnak találják az emberek, mint az afro vagy a kaukázusi arcokat. Persze a magyarázattal sem maradt adós a derék tudós, olyannyira, hogy egészen az evolúció atyjáig nyúlt vissza. Darwin ugyanis már 1876-ban írt arról, hogy a biológiai keveredés, keresztezés a legtöbb esetben hasznos, mert a sokszínű génkészlet sokkal rátermettebb utódokat eredményez, a rátermettség pedig a legtöbb esetben vonzó külső formájában válik kézzelfoghatóvá. Lewis szerint nálunk, embereknél is hasonló törvényszerűségek működnek, így a kevert etnikumú emberek több figyelmet kapnak, ami abban nyilvánul meg, hogy erősen felülreprezentáltak a közéletben és a médiában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások