Mi ez?

A paradicsom megszállottja

7802

Blog és blogger sokféle van a mindennapi sirámoktól nem mentes énblogtól kezdve a verőkeltő bodobácsok szexuális szokásait fejtegető szakmai blogokig. Az utóbbi kategóriába tartoznak azok, akik egy-egy növény megszállottjaként tudósítanak a veteményeskertből vagy az azzá alakított balkonról/ablakpárkányról. Úgy tűnik, a divat- és gasztroblogger sztárok mellett hamarosan Bálint gazda követőit is a blggertársadalom krémjében köszönthetjük, amennyiben itthon is lesznek követői a külföldön egyre népszerűbb műfajnak.

Nemrég olvastunk egy érdekes cikket Henry Steinbockról, aki például teljesen paradicsommegszállott és kizárólag erről hajlandó blogolni. A téma első hallásra baromi unalmasnak tűnhet, hiszen a laikus számára nem sok fantáziát rejt magában a gömbölyű, piros zöldség. Akkor már talán izgalmasabban hangzik a dolog, amikor kiderül, hogy a paradicsom sokkal inkább gyümölcs, mint zöldség, és a piroson túl létezik érett állapotban is sárga, zöld, okker, cirmos, vagy három különböző színű változata is. Ahogy az sem alapállás, hogy a paradicsom kerek, mert lehet aprócska, hurkás, hosszúkás vagy körteformájú is. Az ízekről pedig ne is beszéljünk! Ugye, hogy máris mennyi lehetőség rejlik egyetlen növényben? Ehhez még akkor vegyük hozzá, hogy több ezer különböző fajta paradicsom létezik, amelyet a kezdetek kezdetén nem is étkezési célokra, hanem dísznövényként neveltek az európai főúri kertekben. Magyarországon például csak a 19. század közepe-vége óta termesztik étkezési célokra. Mert ugye a paradicsomot nemcsak nézni izgalmas, hanem enni is.

Az említett blogger szerint az egész világon vannak paradicsomőrültek, akik honlapokat, blogokat szánnak a növénnyel kapcsolatos újabb és újabb felfedezéseikre, amelyeket a kevésbé elszánt, de a paradicsomért maximálisan rajongók Twitter- és Facebook-bejegyzések által is követhetnek. Henry paradicsomi kapcsolatai fél Európára kiterjednek, de ismer bloggereket Amerikában, Afrikában, Indiában, és még Japánban is. Szerinte a paradicsom azért is lehet ennyire népszerű a hobbikertészek és hobbibotanikusok között, mert kiválóan érzi magát az erkélyen is. Nincs szüksége nagy területre és nincsenek extra igényei. Igazi balkonsztárnak számít a „Bianca”, „Vilma” vagy „Cherry-Red” névre keresztelt fajta, amelyek alig ötven centire kúsznak fel és ehhez képest sok termést hoznak.

Szerettünk volna hasonlóan megszállott hazai bloggereket is gyűjteni, de egy sem akadt a horogra. Szóval, aki szeret kertészkedni, szívesen ír, és szeretne egy itthon eddig kiaknázatlan terület sztárja lenni, az ne fogja vissza magát! Blogra fel!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások