Lélek

Tanulj Hollywoodtól!

7799

Hiába hangsúlyozzák a romantikusabb lelkületűek, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ritkán működik a gyakorlatban hosszú távon ez a szép elgondolás. Nem véletlen hát, hogy afféle szociálpszichológiai közhelynek számít a hasonló a hasonlóval elve. Logikusnak is tűnik ez a törvényszerűség, hiszen sokkal könnyebb együtt élni egy hasonló habitusú, hasonló társadalmi rétegből származó, hasonló jövedelmű és lehetőleg azonos iskolázottságú partnerrel.

Kutatások és statisztikai adatok tömegei bizonyítják, hogy ez utóbbi rendkívül komoly szempont a párválasztásban, még ha sokan nem is vallják be, ha direktben rákérdez valaki. Persze, gyakorlati okai is vannak annak, hogy rendszerint azonos iskolai végzettségű emberek alkotnak egy párt. Ott van mindjárt az, hogy sokan az oktatási intézményben ismerik meg leendő partnerüket, ha pedig nem, a munkahelyen, a párválasztás másik fontos színterén többnyire hasonló végzettségű kollégák dolgoznak együtt. Hosszan lehetne még sorolni azokat a körülményeket, amik egymás karjába kergetik az azonos iskolázottságú, párra vágyó egyedeket, de most nem ez a cél. Egy elszánt, és legfőképpen kreatív dán kutató ugyanis arra adta a fejét, hogy megvizsgálja, ugyanezek a törvényszerűségek működnek-e a hollywoodi filmsztárok körében is.

Sztárom a párom?

Gustaf Bruse problémafelvetése azért nagyon érdekes, mert a társadalom finoman szólva is speciális rétegét vizsgálta. A hollywoodi filmszínészek ugyanis egészen más körökben forognak, mint a normális földi halandók, így semmilyen körülmény nem hajszolja őket az azonos iskolai végzettségű partnerek karjaiba. Sőt, a hagyományos értelemben vett iskolai végzettség tulajdonképpen nem is számít az ő szakmai előmenetelükben. A hasonló a hasonlóval elvét alapul véve egyetlen törvényszerűséget lehet feltételezni körükben: nagyobb arányban választanak szakmabeli vagy a szakmájukhoz szorosan kapcsolódó partnert.

Első lépésként Bruse összeállított egy listát, melyen 140 hollywoodi filmsztár szerepelt a házastársával együtt. Ezután kiderítette, hogy a listán szereplő személyek pontosan hány évig is koptatták az iskolapadot, és ez milyen végzettséget eredményezett. Az utolsó lépést nem nehéz kitalálni: összehasonlította a párok iskolai produkcióját, majd precíz statisztikákat készített, és jól meglepődött az eredményen.

Miért van együtt Katie és Tom?

Két érdekes eredményt hozott a kutatás. Egyrészt megállapította, hogy a férfiszínészek jellemzően több időt töltenek el az oktatási rendszerben. Ennek az az oka, hogy a fiatal színésznők keresettebbek, így körükben sokkal jellemzőbb, hogy félbeszakítják a tanulmányaikat a színészi karrierjük érdekében. A férfiak érvényesülése nem köthető ilyen szorosan a fiatalsághoz, ezért ők gyakrabban fejezik be a tanulmányaikat.

Ennél sokkal meglepőbb eredmény, hogy a színészek többsége olyan személlyel kötött végül házasságot, aki hasonló iskolázottsággal rendelkezett, mint ő. Lehet a házastárs egy másik sikeres színész vagy ugyanolyan sikeres énekes, modell vagy zenész, esetleg egyszerű civil, a közös pont az iskolapad koptatása. Tom Cruise és Katie Holmes, vagy ahogy egyszerűen nevezik őket, TomKat például pontosan ugyanannyi évig vette igénybe a közoktatást: mindketten 12 évig jártak suliba, ami középiskolai végzettséget eredményezett. Will Ferrell és felesége, a svéd színésznő, Viveca Paulin közös pontja a 16 év, ahogy Julianne Moore és férje, Bart Freundlich is ennyit tudhat maga mögött. Meryl Streep összesen 19 évig vendégeskedett különböző oktatási intézményekben, ahogy szobrász férje, Donald Gummer is.

Természetesen akadnak kivételek is, bár erős kisebbségben vannak. Julia Roberts például 12 évet töltött tanulással, míg férje Dany Moder 16 évig járt iskolába. Kevin Bacon 11-et, felesége, Kyra Sedgwick pedig 16 évet. Szintén az ellentábort erősíti Demi Moore a maga 10,5 évével és párja, Ashton Kutcher a 14 évnyi okulásával.

Fotó: Daily Sugar

Nincs magyarázat

Ha hétköznapi emberekről van szó, könnyű megmagyarázni, hogy miért választanak önmagukhoz hasonló párt, filmsztárok esetén azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Az eredmények megnyugtató magyarázata még várat magára, de az biztos, hogy ez a jelenség nem magyarázható immár a külső körülményekkel, és a hétköznapi párok esetén is valószínűleg többről van szó.

És a hétköznapi halandók?

Ezek után persze kíváncsi voltam, hogy miként gondolkodnak a hétköznapi halandók az azonos iskolai végzettség kérdéséről, ezért útjára bocsátottam egy online kérdőívet. A válaszadók hozták a papírformát, ugyanis háromnegyedük azonos végzettségű partnerrel él párkapcsolatban vagy házasságban. Arra a kérdésre, hogy milyen iskolai végzettségű az ideális partner, a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy ugyanolyan, mint az övé, míg 56 százalék arra voksolt, hogy nem számít a végzettség. Senki nem választotta azt az opciót, hogy az ideális partner alacsonyabb iskolai végzettségű, ahogy arra a lehetőségre sem szavaztak, hogy magasabb. A válaszadók 88 százalékának nem okozna gondot, ha alacsonyabb végzettségű partnere lenne, a fennmaradó 12 százalék viszont nem vállalna egy ilyen kapcsolatot. A magasabb iskolai végzettségű partnerre viszont össznépileg rábólintottak a megkérdezettek, a helyeslés ugyanis 100 százalék volt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások