Szépség

Szépségem, tévedsz!

7800

Vesszük őket folyamatosan, kenjük magunkra, keressük a jobbnál jobbakat és sosem lesz belőlük elegünk. Lehetne szó ruhákról, cipőkről vagy táskákról is, de most épp a különböző szépségápolási termékeket szemeltük ki. Ezekről ugyanis megannyi hiedelem kering az interneten, amiket lehet, hogy profi sminkesek hintettek el valamikor, de ki tudja, hány és hány változatot teremtett az, hogy forrásról forrásra terjedtek. A hétköznapi szépségápolási hiedelmekre mára külön weboldal szakosodott, amely döbbenetes "Aha!"-élményt jelent a kevésbé szépségtudatos olvasónak. Annak viszont, aki autodidakta módon hobbisminkessé vagy –kozmetikussá képezte magát, ez az önigazolás Mekkája. Innen szemezgettünk olyan szépségápolási mendemondákat, amelyeket szakemberek cáfoltak vagy erősítettek meg.

Az ajakbalzsam függőséget okoz

Először nem is profi sminkesektől, hanem az egyik barátnőmnek a barátnőjétől hallottam ezt a badarságot, amiről kiderült, hogy igaz. Legalábbis bizonyos ajakbalzsamokra mindenképp. A bőr bonyolult szerkezet, több rétegből áll – ennyi emléke mindenkinek van a biológia órákról. A legeslegfelső réteg elhalt hámszövet cafatkákat, kiszáradt sejtdarabkákat is tartalmaz. A haldokló sejtek kvázi jeleket küldenek az alattuk lévő szövetrétegek felé, hogy termeljenek új hámsejteket, amelyek aztán a bőrfelszín felé tolódva öregszenek el.
Ezt a cirkulációt töri meg a rendszeres ajakbalzsam használat, amely megakadályozza, hogy a legeslegfelső hámréteg kiszáradjon. Ha pedig így van, akkor a sejtek nem száradnak ki annyira, hogy az alattuk lévő rétegek megkapják a friss sejtek termeléséhez szükséges üzenetet, így a hámképzés folyamata lelassul. (Leállni azért nem fog.)
Ha abbahagyod az ajakbalzsam használatát, akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy az ajkaid hirtelen cserepesre száradnak – ami amúgy normális, te viszont extra száraznak érzed a szád. Mit teszel? Még több ajakírt használsz, és indul az ördögi kör. Szóval igen, bizonyos értelemben az ajakbalzsam függőséget okoz.

A köröm besárgul a vörös lakktól

Nemcsak a vöröstől, hanem szinte valamennyi erőteljes színű, sötét lakktól sárgásabb színűvé válhat a köröm. Ennek oka, hogy a körmöt felépítő keratin kémiai reakcióba lép a körömlakkban lévő formaldehiddel. A reakciót már csak azért is nehéz kivédeni, mert nem mindenkinél lép fel, és nem minden sötét színű lakk váltja ki. Az elszíneződés néhány napig, de hetekig is látható a körmökön. Szóval, igen, a fenti állítás igaz, de nem minden esetben.

Megéri drágább hajbalzsamot venni

Egyszer a fodrászom, akitől professzionális hajápolót akartam venni, a kezembe nyomott egy ingyenes mintát, majd hozzátette, hogy költhetem ugyan a pénzem, de a legtöbb termékben úgyis ugyanaz van. Lehangoló volt. Az az egy biztos, hogy a legeslegolcsóbb termékekből hiányzik a szilikon vagy a mostanában divatos kollagén. De a szabadpolcos rendszerben kapható, közép-árkategóriás kondicionálók között már igen kevés a különbség. Fölösleges a kimondhatatlan nevű, csábító összetevőkre hallgatni. Csak addig kísérletezz újabb és újabb termékekkel, amíg meg nem leled az igazit. Utána több évig kitarthatsz mellette. Visszatérve az állításra: méregdrága balzsamot nem érdemes venni, de jobb, ha a legolcsóbbnál azért drágábbat választunk.

Forrás: Thebeautybrains.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások