Divat

Újragombolták

7792

„Rengetegen voltak, az Állatkertig állt a sor. Nagyon durva volt.” Ezt az egyik ismerősünk mondta, akinek nem sikerült bejutni a „Gombold újra!” divatshow-ra, amit vasárnap este rendeztek a Szépművészeti Múzeumban. Aki viszont bejutott, annak régen vágyott élményben lehetett része: egy olyan show-ban, amely mérföldkő lehet a magyar divat történetében, ha... talán... esetleg... Képes beszámoló.

Mi is lehetett volna az első, divattal kapcsolatos kormányzati pályázat témája, mint a magyar divat újragondolása? Ehhez nem volt sok kreativitásra szükség, attól viszont joggal félhetett a szakemberekből álló zsűri, hogy olyan ötletek érkeznek, amelyek a kiírt pályázat témájához hasonlóan unalmas kliséket sorakoztatnak fel. Attól is tarthattak, hogy nem mozgatja meg kellőképpen a kreatív főket a téma. Talán akkor nyugodtak meg először, amikor elkezdtek özönleni a pályamunkák, míg végül több mint 400 terv érkezett be, bár ezután erősen kellett szelektálniuk is.

A pályázati kiírásban arra biztatták a tervezőket, hogy keltsék új életre a magyar divathagyományokat. Nyúljanak vissza azokhoz a tradíciókhoz, motívumokhoz, amelyek akár évszázadokon keresztül meghatározták a magyarok öltözködését. Közben figyeljenek arra, hogy az elkészült öltözetek megfeleljenek a 21. század igényeinek. Arra is ügyeljenek, hogy a mindennapokban használható öltözéket tervezzenek. A négyszáz tervből végül 63-at választottak ki első körben, amelyet már el is kellett készíteniük a tervezőknek, hogy végül, a harmadik rostán túljutva, 35-öt be is mutassanak a divatshow-n.

Úgy tűnt, az eseményre sokkal többen jöttek el mint ahány embert vártak – már ha egyáltalán megsaccolták, mennyi emberre számíthatnak. A kezdés előtt egy órával már hosszú, tömött sor kígyózott a Szépművészeti Múzeum előtt. Mindenki szeretett volna bejutni a nyilvános (!) és ingyenes (!!!) bemutatóra, hogy személyesen nézze végig a díjátadóval egybekötött show-t. Nem is igazán értették a nyakunkba lihegő "szurkolók", családtagok, divatértők, divatszeretők, vagy az egyszerű ingyenmóka kedvelői, ahogy mi sem, miért az oszlopokkal tagolt termet választották helyszínül egy olyan eseményre, amelyet hetek óta hirdetnek.

Még több képért irány a galéria!

A magas kifutó körül a VIP-vendégek foglaltak helyett, köztük a zsűritagok, többek között Kopek Gábor, a MOME rektora, Zoób Kati divattervező, Novák Péter előadóművész és Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője. Nem hiányozhatott Lakatos Márk stylist, Kajdi Csaba modellügynökség-vezető, de ott volt Görög Zita, a Divatkreátor műsorvezetője, Zanin Éva divatkritikus sem. A tévések, fotósok, újságírók, divatbloggerek és a többi érdeklődő a VIP-ülőhelyek körül, vagy a külső kivetítők előtt állva nézhették végig a több mint egyórás bemutatót, amelyen a legkülönbözőbb kreációkat láttuk az ismert és eddig kevésbé ismert tervezőktől, de voltak olyanok is, akiket meghívtak. A Je Suis Belle és a Márton-Végső tervezőpáros munkáit például nem fedeztük fel a "Gombold újra!" honlapján, ahova a második rosta után töltötték fel a pályaműveket.

Esztány István bővülő táskái

A felsorakozott munkák elég széles skálán mozogtak mind az ötletességet, mind a kivitelezést, a motívumhasználatot, de még a hordhatóságot illetően is. Voltak, akik csak alig észrevehetően használtak egy-egy népi motívumot, kikacsintva a zsűrire és a nézőkre, mint az okos lány, aki ad is és nem is. Ilyenek voltak például a huszárruhák zsinórozását idéző Ahn Tuan táskák, Berecz Vanda origamitáskái, ahogy Esztány István bővülő táskáiról sem mondaná meg senki, hogy a népviseletek gazdagon redőződő alsószoknyái inspirálták.

Kocsis Anna neobusója. Képek a galériában is!

Voltak, akik ennél többet építettek be a tervekbe. Kárpáti Judit Eszter például pixelezett kalotaszegi hímzéssel díszítette a ruháit, Kocsis Anna busók ihlette viseleteinek sem nehéz visszakövetni az ötletforrását, de például Cseglődi Erika piros menyasszonyai még ennél is konkrétabbak voltak.

Csipkés esernyő

Sokan azt gondolták, az átlátszó esőkabátanyag majd kellően modernné teszi a viseletet. Mint például Csabai Zita és Farkas Zsófia, akik a subát értelmezték újjá, a népmesei ötletből kiinduló Dresscode, vagy a Patent csoport is.

Nati 100 % Pure Idea

Voltak, akik csöppet sem fukarkodtak a színekkel. Gyulai Natália szőrbe fulladt színorgiája, Karácsony Ilona színpompás mezőkövesdi motívumai, vagy a Blue Paprika szürkével szelidített pinkjei és citromsárgái szerencsére megtörték az ütemesen váltakozó fehéreket, feketéket és pirosakat, amelyektől amúgy is nehezen szabadulnak a magyar tervezők.

Egynémely terv megvalósulása láttán azért elgondolkodtunk, vajon melyik elemét tudnánk viselni az utcán, hiszen a kiírás a hordhatóságra is vonatkozott, mégis rengeteg volt a hordhatatlan látványruha, amelyet átalakítva is nehezen tudunk hétköznapi viseletként elképzelni. Egy divatszínház vezetője vagy mesejátékok rendezője helyében viszont többször is elégedetten dörzsöltük volna össze a tenyerünket. Azonban így a döntőbe került darabok közönséget tévesztettek.

Gyöngyösi Renáta - Metallic-Folklór. Galéria!

Az első helyen végül Gyöngyösi Renáta Metallic-Folklór című alkotása végzett, amelyet már a bemutató alatt hatalmas taps fogadott. A második  Surányi Szilárd BAIWER1T elnevezésű pályamunkája lett, a harmadik helyre pedig Náfrádi Márta Levendula című kollekciója került, és Mihalik Enikő is beseperte a maga díját. A bemutató után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „A Magyar Divat Nagykövete” címet adta át a modellnek, aki külföldi munkáit megszakítva, csak az esemény és a tegnapi Glamour fotózás kedvéért tett egy villámlátogatást.

Nagy Anna kormányszóvivő asszony szerint a „Gombold újra!” divatshow napja a divat és a kreativitás ünnepe volt. „A kreativitás önmagában nem sokat ér, ha parlagon hever, ha nem tud életre kelni, ha nem jelenik meg a mindennapjainkban” – fogalmazott, majd azt kívánta nekünk, akik itt élünk és itt dolgozunk ebben az országban, hogy minél többször, minél elérhetőbben és minél egyszerűbben kapcsolatba kerülhessünk ezekkel a modellekkel, nemcsak itt a kifutókon, hanem az utcán is.

Ehhez azonban több kell. Mondjuk, egy olyan zsűri, amelyben nem az Év hangja vagy más celebek ülnek. Mondjuk, szigorúbban vett műfaji keretek. És mondjuk, nemcsak egy pályázat és minden kétséget kizáróan nagy sajtóvisszhangot kapott divatshow. Hanem annak a lehetőségnek a megteremtése, ami nélkül nincs divat és nincs divatozás. Nemcsak itthon, hanem sehol a világon. Nem feltétlenül a vizuális kultúra fejlesztéséről, a nyitottságról, a pénzről beszélünk – bár tény, hogy ezek is kellenek –, hanem arról a háttériparról, szakemberállományról, infrastruktúráról, amely nélkül csak fej van és ész, de az azt mozgató kezek, lábak és egyéb testrészek teljesen hiányoznak. Anélkül pedig nem sokáig marad életben egyetlen kreatív elme sem.

A közönségdíj azonban még gazdára vár, május 9-től ugyanis egy héten át lehet  a Gombold újra! Facebook-oldalán szavazni  a közönség kedvencére.


Fotók: Mengyán Eszter

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások