Test

Károsak az étrend-kiegészítők

7785

Rengetegen szednek különböző étrend-kiegészítőket abban a reményben, hogy ezzel csökkenthetik az olyan kockázati tényezők hatását, mint az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód és a szennyezett levegő. Vannak, akik az öregedést szeretnék lassítani különböző pirulákkal, és az is nagyon gyakori, hogy a legyengült immunrendszert igyekeznek megtámogatni egy-egy bogyóval. A helyzet azonban az, hogy sok esetben ezek a szerek nem tesznek jót. Mielőtt rohannál kidobni az összes felhalmozott csodapiruládat, elárulom, hogy nem a szerekkel van a baj, hanem a felhasználók hozzáállásával. Az étrend-kiegészítőt szedők ugyanis sokszor kockázatosabb életmódot folytatnak, mint azok, akik nem élnek ilyesmivel.

Az ok pedig nagyon egyszerű és még annál is emberibb: a felhasználók egy része úgy véli, hogy a pirula bevételével letudta a prevenciót és nem kell tovább foglalkoznia az egészségével, a bogyó megteszi majd helyette. Nyugodtan befalják hát a szemétkaját, elhanyagolják az edzést, dohányoznak és meg sem próbálják kerülni a szmogos helyeket – csak hogy néhány jellemző kockázati faktort említsek. A szegény multivitamin-tabletta pedig hiába lenne hatékony, mindezt nem tudja kompenzálni. Az eredményt pedig nem nehéz megjósolni: a delikvens sokkal rosszabb egészségi állapotba kerül így, mintha nem szedne semmit, viszont kevésbé kockázatos életmódot folytatna.

Mindez nem pusztán spekuláció, egy thaiföldi kutatócsoport kísérlettel is bizonyította. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport multivitamint szedett, a másik pedig placebót. Legalábbis így tudták, ugyanis valójában mindkét csoport ugyanazt a placebót szedte. Ennek ellenére a viselkedésükben komoly különbségeket fedeztek fel: azok, akik multivitaminnak hitték a bogyót, sokkal nagyobb hajlandóságot mutattak egészséget veszélyeztető manőverekre, így nem meglepő, hogy a kísérlet végén rosszabb lett az egészségi állapotuk, mint a másik csoporté, melynek tagjai sokkal kevésbé veszélyeztették az egészségüket.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások