Étel+Ital

Fűszerezd a gyümölcsöket

7786

Kevés olyan ember van, aki tavasszal nem jön lázba egy marék gyönyörű színben pompázó málnától, egy tál illatos, napízű epertől, vagy nem veti rá magát a harsogó almákra. Gyümölcsökből nehéz unalomig enni magunkat, de változatosabbá tehetjük a felhozatalt, ha mondjuk egy csipetnyi fűszerrel bolondítjuk meg őket. Az eredmény olyan ízorgia, amit utána újra és újra szeretnénk átélni.

Ott van kezdetnek az eper. Önmagában is lédús gyönyör, nem is nagyon szeretjük cifrázni. Azért van, hogy az eper egy kis tejszínt vagy egy kis vaníliás pudingot kíván, de előfordul az is, hogy pezsgőkoktéllá lesz. Ennél extrább epres őrület a borssal való kombinálása – aki csokimániában szenved, annak ez a dolog nem ismeretlen. Viszont friss epret ritkán boronálnak össze borssal, ritka vörös borssal pedig pláne nem. Pedig az itt látott vörösborsos, fehércsokis mártogatóssal véleményünk szerint kevés epres csemege versenyezhet. Az eper fekete borssal és vörösborral felfőzve pedig a sült husik mellé passzol, ahogy például itt találtuk.

Piros bogyós gyümölcsökből (eperből, málnából, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, áfonyából) készíthetünk rote grützét, amely egy német eredetű desszert. A felismerhető, de minimálisra összevágott gyümölcsöket cukorral, folyadékkal felfőzve, keményítővel kell szirupos állagúra főzni. A fahéj, a vanília és a szegfűszeg még pikánsabbá teheti az ízeket. Önálló desszertként, sütemények önteteként lehet tálalni, de sült húsok mellé is lehet enni. Ha már piros, akkor maradjunk a málnánál, amelyiknek a szezonja még csak közelít, de mi már most vágyunk egy ilyen málnás, mentás, zabpelyhes reggelire.

A rebarbara olyan növény, amely sokáig a feledés homályába merült, most viszont reneszánszát éli a gasztroblogokon. Készülhet belőle fagylalt. Na, nem csak úgy pőrén, hanem egy kis gyömbérrel és fahéjjal megbolondítva, ahogy itt láttuk. Almával szelídítve ínycsiklandozó pudingot is varázsolhatunk belőle a vasárnapi ebéd zárásául. A fűszer ebben az esetben a szerecsendió, amely egy csipetnyi izgalmat varázsol az ízharmóniába.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások