Divat

Divat a magyar

7776

Hatalmas divatshow lesz a Szépművészeti Múzeumban most vasárnap, amelyre szeretettel várnak mindenkit, aki kicsit is érdeklődik a divat – ezen belül a magyar divat iránt. Úgy tűnik, valami nagy dolog van készülőben, hiszen a divatra már nemcsak az újságírók, a bloggerek és az emberek figyelnek, hanem a kormányzati szintre is eljutott, amiről mi is egy éve beszélünk.

Tavaly számos interjút készítettünk fiatal, feltörekvő, de már ismert és a szakmában nevet szerző tervezőkkel. Minden interjúnak valahogy ugyanaz lett a végkicsengése: nagyon jó szakemberek vannak, tehetségesek, tele vannak ötletekkel, de támogatás és háttéripar hiányában gyakran csak tyúklépésben haladnak előre. Már akkor, ha nem esnek a pénzhiány csapdájába, és terveznek inkább olyan ruhákat, amelyeknél a kreativitásukat és a zsenialitásukat áldozzák fel az eladhatóságért cserébe. A szakemberek már régóta mondják, hogy szükség lenne a kormány támogatására, hiszen a divat nemcsak öncélú dolog, hanem hatalmas üzlet, jó exportcikk és még jobb üzenet is.

Ez alkalommal úgy tűnik, a legfelsőbb szintekre is eljutott az üzenet. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem "Gombold újra! Divat a magyar" öltözéktervező pályázata remek példa erre. Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette, hogy „a kreatív iparág igazi motor lehet Magyarországon, hajtóerő a gazdaság számára. A különleges pályázattal a magyar divattervezés sikereire, az iparágban rejlő gazdasági és kreatív lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet.

A pályázatra közel négyszáz ötlet érkezett, amelyből a szakmai zsűri 63 munkát juttatott tovább a második fordulóba. A „Gombold újra! Divat a magyar” pályázat honlapján az összest végig lehet pörgetni. A feladat az volt, hogy a magyar öltözködési tradíciókat ötvözzék a kortárs divattrendekkel. A munkák között van Ahn Tuan táska, Artista vagy Tamara Barnoff ruhái, illetve Vágó Réka cipője is. (A cikket Gyöngyösi Renáta magyaros punk rock ruhatervével illusztráltuk.) A pályaműveket teljes valójukban egy nyílt divatshow keretében bárki szemrevételezheti, aki május 8-án a Szépművészeti közelében jár, hiszen a múzeum előtt óriáskivetítőn láthatjuk a bent zajló eseményeket. Bár az első, második és harmadik helyezettet a zsűri választja ki, a közönségdíjba beleszólhat mindenki. A divatbemutató után a "Gombold újra!" Facebook oldalán lehet szavazni a kedvencre.

Időpont: 2011. május 8. vasárnap, 18.00-20.00 óra. Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Reneszánsz Csarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 41.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások