Közösség

Kocka vagyok és büszke rá!

7768

Úgy tűnik, itt az ideje, hogy elfelejtsük a kötelezően szőke, nagy szemekkel, de kényelmesen üres fejjel megáldott női sztárocskákat. A mai celeblány tulajdonképpen ugyanúgy csücsörít a Maxim címlapján egy számmal kisebb bikinifelsőben és Photoshoppal diszkréten kiemelt mellekkel, mint elődei, ám lakik benne egy ennél is sokkal szexibb nő. A videojáték-függő. A képregényőrült. A Star Wars-rajongó. Valaki, aki álmából felkeltve felsorolja az összes Star Trek-sorozat és -mozifilm címét és főszereplőjét. A kocka (azaz nerd, geek, vagy hívjuk, ahogy akarjuk) fiúknak van egy jó hírünk: az ügyeletes jónők gyakorlatilag egytől egyig odavannak a cuccaitokért és a fétiseitekért.

A változás egyértelmű, gyors és látványos. Nem is olyan rég még a kocka szó volt az utolsó, amivel összefüggésben szerették volna láttatniuk magukat a celebek: a modellek és az adottságaik miatt istenített színésznők cheerleaderek, szépségverseny-győztesek, a suli sztárjai voltak. Aztán Hollywood ráébredt a kockák gazdasági erejére: ma már ők teszik ki nézői, közönsége nagy részét. Demográfiailag jelentős tényező lett a „még mindig anyuék alagsorában élek”-generáció.

Az okokat (pánpéter-effektus?) már boncolgattuk, most elég annyi, hogy nem véletlenül durrantak hatalmasat az olyan sorozatok és filmek, mint a Chuck, a The Big Bang Theory és a Zöld darázs. A kockák a szórakoztatóipar igazi célpontja,i csak éppen kissé háklisak és nem érik be egy-két egyszerű médiafogással: olyan nők kellenek nekik, akikkel nem csak egyszerűen le akarnak feküdni (akarnának, ha tehetnék), hanem akikkel a fiktív szex után még meg is beszélhetik, hol rontották el a készítők a Stargate-sorozatot.

Hollywood pedig reagált. Az ügyeletes szexszimbólumok (Megan Fox, Mila Kunis, Rosario Dawson) sorra vallják be kocka-hajlamaikat a beszélgetős showműsorokban. A Star Wars- és a Star Trek-univerzumot már kötelező imádni, ez manapság olyan részükről, mintha beismernék, hogy ők is az IKEA-ból rendezik be a házukat. Ha egy stúdió meg akarja nyerni következő filmjéhez a fiatal, fogyasztó amerikai közönséget, elég, ha szerez egy főszereplőnőt, aki a megfelelő pillanatban elejti, hogy tízéves kora óta odavan Han Solóért. A tömeges szimpátia garantált.

Néha (na jó, rendszeresen) érezni azért némi izzadságszagot a reflektorfényből. Brittany Snow, a Hajlakk és számtalan sorozat sztárja elárulta, hogy „szégyenlős kocka”, ami rendben van, csak éppen némileg ellentmondott neki a Maxim címlapján lazán ledobott bikinifelső. Megan Fox „kőkemény nerdként” aposztrofálta magát, mégpedig azért, mert „imádja a képregényeket meg ilyesmiket”. Végtelenül meggyőző. (Biztos Shia LaBeouf hatása.) Jaimie Alexander meggyőzően utánozza Csubakkát, a legkirályabb arc pedig talán Rosario Dawson, aki állítólag tud klingonul. Jessica Alba, Reese Witherspoon és sokan mások szintén igyekeztek meggyőzni a világot, hogy ők bizony nem cool arcok, a cool ellentétei ők, akik szubkulturális produktumokon (képregények, videojátékok) élnek.

Az azonban nem elfelejtendő, hogy a celebipar ettől még ugyanúgy működik tovább, ugyanazzal a céllal (a közönség szélesítése, a profit maximalizálása), mint eddig. A nők, akik bevallják, hogy kockák, ma már nem azt üzenik: „furcsa vagyok, tudom”, hanem azt: „látjátok, egy vagyok közületek”. Ez pedig jót tesz a szerepüknek, filmjeiknek és végül a hollywoodi táplálékláncban elfoglalt helyüknek. A szomorú helyzet az – és ezt főleg a fiúknak mondjuk –, hogy a fentiek ellenére Mila Kunis valószínűleg sosem bukkan majd fel a World of Warcraft egyik szerverén, hogy csatlakozzon a pattanásos, félénk tizenévesek hadjáratához.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások