Közösség

Pálinkázz a nemzetért!

7752

Russkaja

Osztrák-magyar-orosz zenekar cirkuszi ruhában ska-punkot játszik a Gogol Bordello és a Leningrad nyomdokain elképesztő konferansziéval és földbirtokos fizimiskájú, állatias hangú frontemberrel. Nem először járnak itt és nem is utoljára, de egy szabadtéri Russkaja-koncert a nyár eljövetelének biztos jele, még akkor is, ha az időjárás ehhez nem hajlandó asszisztálni. Ne foglalkozzunk vele.
Május 2., hétfő, Zöld Pardon

Spanyol Filmhét

Már csak két nap van belőle hátra, de a javát azért még így is elcsíphetitek. Például a spanyol színésznőket is, akik csak kifejezetten azért látogattak ide, hogy elhozzák a spanyol sikerfilmek hírét. A spanyol sikerfilmek egyébként teljesen másképp néznek ki, mint a magyar sikerfilmek, már csak azért is, mert ez utóbbiak jelenleg nem léteznek (de ez most messzire vezet), arról nem is beszélve, hogy kevés spanyol film jut el ide, azok is jelentős késéssel. Megnézhetitek a REC című sokkoló kultuszhorror folytatását, a Szerencsecsillag című drámát, továbbá a Démonok a kertben, a Hierro és a Don Quijote című filmeket. Találkozhattok Manuela Velascóval, Ana Belénnel és Elena Anayával.
Május 3-ig, Uránia mozi

A közösség mint orvos

„Miről beszélünk, és miről hallgatunk egy galériában, ahol nincs kiállítás? Ez a projekt arra irányul, hogy megpillantsuk, mi történik, ha ma Magyarországon több tucat ember leül és beszélgetni kezd arról, ami – itt és most – foglalkoztatja őket.” A páciensek többek között: Baglyas Erika, Tóth Zsuzsanna, Zalka Zsolt, az orvosok: Milák Piroska és Zalka Zsolt.
Május 3., kedd, Óbudai Társaskör Galéria

Jelenetek 2 táncosra és az utca emberére

Pontosan nem tudni, mire készülnek az alkalmi, de tapasztalt Radioballet társulat tagjai, és hogy hogyan néz majd ki az utcaszínház, de valami olyasmiről lesz szó, hogy az emberi (pár)kapcsolatokat boncolgatják mozgással, a járókelők bevonásával. Vajon beszállnak a cekkeres nénik? Nagy ívben elkerülik majd az akciót a kosztümös banki alkalmazottak? Közel merészkednek a zéhákra készülő könyvtárlakók?
Május 4-5., délben és este hatkor, Kálvin tér

EUtazás Filmfesztivál

A soros elnökség apropóján olyan filmeket vetítenek a Puskinban, amelyekben hangsúlyos „szereplő” Európa egy-egy országa – még akkor is, ha nem is az adott nemzet készítette az alkotást. A fesztivál utolsó három napján izgalmas, Litvániában játszódó thriller (Transz-Szibéria), látványos ókori dráma (Agora) és hátborzongató történelemidéző lengyel film (Katyn) várja a mozizókat, de Románia, Szlovákia, Szlovénia sem maradhat ki. Vagy éppen a Millenium-trilógia, főszerepben a tetovált lánnyal. Méghozzá ingyen.
Május 4-ig, Puskin mozi

Budapesti Pálinkafesztivál

Félreértés ne essék: 2011 a szilva éve. Ezért aztán felsorakoznak az ország vezető és kevésbé vezető pálinkafőzői, hogy bemutassák az év párlatait. Megtalálhatja mindenki a magáét, a szégyenlősebbeknek ott a mézes, a gyümölcsrajongóknak az ágyas, a hardcore függőknek pedig minden más, talán csak a pusztító erejű, kerítésszaggató házi nem, mégiscsak EU-konform, reprezentatív rendezvényről van szó. A szokásos belvárosi helyszínt feltúrták, így fel kell caplatnunk a Várba, de annyi baj legyen.
Május 5-8., Hunyadi Udvar

Mozi

Figyelemre méltó hetünk van: öt filmet mutatnak be és ebből csak egy amerikai, az mondjuk nagyon rossz. A Vin Diesel-féle Halálos Iramban-széria ötödik részéről van szó, még több fékcsikorgással, alulnézetből mutatott női fenékkel és macsós összekacsintással, nem is ragozzuk. Jön egy dán filmdráma, az Egyszer fent, egyszer lent, amely az érdektelen cím és alaphelyzet ellenére tanulságos történet a házasságok lényegéről. Az Instant dohány fordulatos bosszúállós gengsztersztori a lehető legkeményebb svéd arcokkal, és jön egy francia dokumentumfilm, szerénytelenül csak A tánc címmel (alcím: A Párizsi Opera balettje), amely öt darab megszületését, színpadra állítását kíséri végig.

A Filmszemle programjából ajánljuk még az Apacsok című Török Ferenc-tévéfilmet, amely a hatvanas évek diktatúrájában kibontakozó, elsőre érthetetlen és bizarr indián mozgalomról szól. A lázadás furcsa formáját választó ellenzékiek természetesen azonnal a megfigyelők célkeresztjébe kerülnek, erről, pontosabban az erről íródó film sorsáról szól Bereményi Géza színdarabja, amelyet kevés pénzből, eredetileg tévéfilmként forgatott le Török (Moszkva tér, Szezon, Koccanás), zseniális házi operatőrével (Garas Dániel) és Stark Attila street art-felelős látványtervezővel. Szerencsére Csányi Sándor és Szervét Tibor is belefért a büdzsébe.

The Budapest Design Meetup

„Kevés olyan területe van a designnak, ahol az utópiák olyan keményen ütköznek a fennálló gyakorlattal, mint a járműtervezés. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomázói évről évre bemutatják mindkét végletet, az innen kikerülő formatervezők közül pedig többen sikeres járműtervezőként dolgoznak olyan autógyáraknál, mint például a Mercedes. A nemzetközi sikerek eredményeként a következő tanévtől az Egyetem járműtervezés szakirányt is indít. Május első péntekjén a 14. Budapest Design Meetup tematikus kiadása ebből a színes felhozatalból válogat, a programban nemcsak személyautó, hanem egyszemélyes és közösségi tömegközlekedési megoldás, csónak, sőt ruhaterv is szerepel.”
Május 6., csütörtök, Kino

Budapest Tweed Run

Ha jól értjük, ez egyfajta biciklis felvonulás, de a Critical Masshez képest egy jóval szűkebb szubkultúrát szólít meg: azokat, akik hajlandóak öregsulis, elegáns tweedruhákban tekerni. A lányok harisnyát, a fiúk bajuszt villanthatnak majd, e témákban verseny is lesz, úgyhogy valószínűleg durva lesz a hipsterek aránya. Esőnap egy hétre rá.
Május 7., péntek, Városliget

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások