Mi ez?

Mi ez? Brunch

7751

Előfordult már veled olyan, hogy már este a másnapi reggelire gondoltál, és nem azért, mert éppen koplaltál valamilyen fogyókúrás módszer miatt, hanem csak az élvezetért? Hogy előre eltervezted, hogy gyümölcsöket keversz-e össze müzlivel és joghurttal, amit friss grapefruitlé előz meg és finom tejeskávé kísér? Vagy a vaj alatt kanyargó kifli mellett döntesz, amelyre ráhalmozod majd anyu szamócalekvárját és habos kakaóval zárod a sort?Hogy ilyenkor szinte remegtek az orrcimpáid, mert vizionáltad a látványt, szinte érezted az ízeket és az illatokat? Ezek a reggelifanatizmus tünetei, amelynek a testen és a szellemen elhatalmasodó ereje ellen csak néhány grandiózus reggelivel lehet tenni.

Merthogy a hétköznapi gyors "bekapom, és már indulok is" reggelik nem elégítik ki a reggelifanatikust. Az igazi műélvező megteremti annak a lehetőségét, hogy időnként olyan helyen egyen, ahol a terülj-terülj asztalkáról nem kell tíz perc alatt eltűntetni az ételt, ahol jó társaságban, kellemes környezetben élvezhet minden egyes morzsát. Ha pedig ezt nem otthon teszi, hanem egy reggelikre specializálódott helyen, az maga a tökély. Ezek a jól megérdemelt hétvégi brunch-ok a reggelik királynői, amelyet legalább egyszer érdemes kipróbálnia mindenkinek.

De mi is a brunch és miért jó nekünk? A brunch tulajdonképpen olyan étkezés, amely a reggeli és az ebéd elemeiből áll, ahogy az angol szó mutatja. A kifejezést ugyanis az angol breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) szóból hegesztették össze. Magyarországon a brunch tulajdonképpen a villásreggeli megfelelője, és nemcsak abban különbözik a hétköznapi reggelitől, hogy villával fogyasztjuk az elénk tornyozott ételeket, hanem abban is, hogy későn kezdjük és sokáig elhúzzuk. Mert a brunch-hoz nyugalom kell, hogy minden falat teljes valójában jusson el hozzánk, hogy az ízek lassan kinyújtózva csiklandozzák meg az összes érzékszervünket. Hogy átszellemülve harapjunk, rágjunk, szagoljunk, kortyoljunk az italból és egymás szavából. Mert az igazi brunch társas élmény, amelyre lehet menni párban, de még jobb nagyobb társaságban. A kérdés persze, hogy hova?

Míg évekkel ezelőtt keresve sem lehetett találni olyan reggelizőhelyet, amelynek nemcsak az árai barátságosak, hanem maga a hely is kedves és nem néznek csúnyán a filozófiai megfontoltság miatt is komótosan villásreggeliző vendégre, addig ma már számos fővárosi helyet kipróbálhat az, aki rászánja magát a korai kulináris élményre. Ott van például a főváros egyik jelenlegi kedvence, a minden szegletében bájos, levendulalila színnel cifrázott hófehér Villa Bagatelle. A családi vállalkozásként üzemeltetett budai reggelizőhelyen nemcsak bisztró, hanem külön pékség is várja azokat, akik a reggeli után még feltankolnának egy kevés helyben sütött finomsággal, hogy magukkal vigyék az ízes élményt.

Persze, van, hogy túl sok a hófehér és a lila, túl sok a csicsergő, nyafogó, kiabáló siserahad. A budai oldalon maradva ott a régi, nagypolgári hangulatot idéző Déryné Bisztró, ahova, ha királynői magabiztossággal érkezünk, akkor a pincérek is pont így tekintenek ránk és szívélyesen vezetnek körbe, ajánlanak, ha kérjük. Az étlapról angol és francia reggeli, tojásos ételek merednek a választani alig tudó, éhségével erőteljesen küzdő reggelifanatikusra, de bő a választék süteményből és kávéból is.

Sajnos ezeken a helyeken a reggelizés időhöz kötött, de ott van például a Briós Kávézó már Pesten, ahol kora reggeltől estig reggelizhetünk. Az állandó ételek mellett rendre feltűnnek a szezonális ajánlatok is. Az áprilisi medvehagymát most, májusban a spárga és az eper kettőse ütötte ki. A családias hangulatú, gyerekbarát helyen érdemes az ablak mellé kérni asztalt, vagy jó idő esetén az utcára kitelepített asztalokhoz ülni, mert ha nem éppen világmegváltó beszélgetést folytatunk a barátokkal, akkor el lehet időzni a Pozsonyi út színes életének mozzanataiban.

Mert a bruncholás valahol erről is szól. A kulináris élmény és egy minimális kényeztetés mellett arról, hogy egy kicsit lelassuljunk, elmélyedjünk, hogy együtt legyünk – akár a párunkkal, akár a családunkkal, a barátainkkal úgy, hogy közben a mosogatnivalóra sem kell gondolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások