Közösség

Nullás bankjegy?

7720

Korrumpál, lefizet, megveszteget, megfizet, megvásárol, lepénzel, megken: a magyar nyelv hihetetlen változatosan, számos jelentésárnyalat felvillantásával képes kifejezni ugyanazt a jelenséget. A közvetlen tapasztalatokon túl ez is arra utal, hogy nagyon is jelen van a kultúránkban ez az eljárás. Ha mi ilyen színesen vagyunk képesek megfogalmazni, bele sem merek gondolni, mi lehet Indiában, ahol sokkal inkább a mindennapok része a korrupció, kicsiben és nagyban egyaránt űzik, és megfékezhetetlennek látszik. Ezt elégelte meg Vijay Anand és civil szervezete, az Ötödik pillér, és szellemes lépésre szánták magukat: nullarúpiás bankjegyeket készíttetnek és terjesztenek. Aki nem ért egyet a korrupció rendszerével, ilyen bankjegyekkel honorálhatja a hivatalnokok és egyéb személyek szolgálatait.

A bankjegyen Gandhi mosolyog derűs nyugalommal. Ezzel egyrészt a politikai és spirituális vezető szellemiségére utalnak, másrészt arra a széles körben alkalmazott virágnyelvi fordulatra, mellyel a tarifát közlik a korrupt hivatalnokok: kétszer/háromszor stb. mosolyogtassa meg Gandhit. A civil szervezet három éve terjeszti a nullarúpiásokat, és a békés ellenállásnak szánt akció meglepően sikeres. Egyrészt az emberek szívesen veszik, hogy eszközt adtak a kezükbe és nem félnek élni vele, másrészt pedig a hivatalnokok is egyre óvatosabban emlegetik Gandhi mosolyát. A módszer pedig terjed, ugyanis Mexikó és Nepál is beszállt az álbankjegy gyártásába és terjesztésébe, és hasonlóan pozitív eredményekről számolnak be.

Ezek után szinte törvényszerű volt, hogy eljátszottam azzal a gondolattal, hogy hazánkban is megjelenik a kamu kenőpénz nullaforintos bankók formájában, és elegánsan tiltakozhat bárki. Persze nem maradtam meg a magányos álmodozás szintjén, és ad hoc közvélemény-kutatásba és igényfelmérésbe kezdtem. „Minden korrupciós helyzetben használnám. Nem hiszem, hogy ezzel visszaszorulna a megvesztegetés, de jó figyelemfelhívó eszköz lenne, hogy az embereknek elegük van ebből, és ideje lenne hathatós lépéseket tenni ellene. Én a whiskys rablót tenném rá.” – mondja az első megkérdezett.

Második alanyom határozottan fellelkesült az ötlettől: „Annyira kifinomult, elegáns és szellemes módja annak, hogy ellenálljunk, hogy teljesen lenyűgöz. Ha lenne nullaforintos bankjegy, biztos, hogy használnám az összes korrupciós helyzetben és gyakrabban mennék bele ilyen szituációkba, hogy játszhassak. Orvosoknak viszont nem adnám, mert az egészen más minőségű kapcsolat, mint például egy igazoltató rendőrrel vagy hivatalnokkal szemben. Úgy érzem, nonszensz, hogy ennyire kevés pénzért végeznek ennyire fontos munkát, ezért szükségét is érzem, hogy kifejezzem a hálámat pénzzel. Azt hiszem, Mátyás király mosolygó karikatúráját raknám a nullaforintos bankjegyre.”

Többen is azon a véleményen voltak, hogy nem feltétlenül a korrupció ellen használnák, hanem olyan helyzetekben, amikor elégedetlenek egy szolgáltatással, és a nullás bankóval jeleznék kifogásaikat. „Nem értek egyet a korrupcióval. Akkor használnám, ha valahol nagyon rosszul bánnak velem, visszavágásként alkalmaznám. Barnumot tenném rá vagy Münchausen bárót.” – mondja az egyik megkérdezett. Hasonló véleményen van egy másik riportalany is: „Eddig csak a hálapénzzel találkoztam, nagyon bosszant, főleg azért, mert fizetem a tb-t. Megértem, hogy fáradtak és alulfizetettek az orvosok, de nem értek egyet ezzel az intézménnyel. Ha már fizetni kell, inkább magánorvoshoz megyek, mert ott biztosan jó az ellátás. Ha lenne nullaforintos bankjegy, akkor használnám, ha nem megfelelően viselkedik velem az orvos vagy bárki. Ezzel fejezném ki az elégedetlenségemet. Dagobert bácsit tenném rá.”

Voltak óvatosabbak is a megkérdezettek között, akik tartanak a következményektől: „Elítélem a korrupciót. Szerencsére találkoztam már pozitív példával is, ezért bizakodom. Nem hiszem, hogy használnám, ha lenne nullás bankjegy, mert ha legközelebb is visszamegyek az illetőhöz, kellemetlenségem származna belőle. Akkor vetném be inkább, ha nagyon nem vagyok megelégedve egy szolgáltatással, és tudom, hogy soha többé nem fogom igénybe venni az adott szakembernél.”

Mini közvélemény-kutatásomból az tűnik ki, hogy más-más céllal és némiképp különböző helyzetekben használnák, de mindenki lát fantáziát az ellenállás ezen békés módjában. Igazából már csak egy kérdés foglalkoztat: vajon milyen arcot vágnának a másik oldal képviselői, amikor felbontják a nullaforintosoktól duzzadó borítékot?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások