Étel+Ital

Sonkára fel!

7707

Nem tudom, ki hogy van vele, én nem tudom elképzelni a húsvétot sonka, tojás és torma nélkül. Ezek az ízek és illatok hozzátartoznak az ünnep élményéhez, és ha nem lennének az asztalon, nem is lenne ugyanaz az egész. Persze, ha alaposabban megnézzük, mit szimbolizálnak ezek az ételek és a húsvét egyéb hozzávalói, messze túljutunk a személyes kulináris preferenciákon, és kollektív tudattalant kiáltunk. Jó érzés persze tudni azt, hogy ami az asztalon pihen és hívogat, sokkal több némi proteinnél, vitaminoknál és egyéb összetevőknél: évezredes hagyományrendszerbe illeszkedik és gazdag szimbolikája van.

Ha a két alapvető összetevőnél maradunk: a sonkáról úgy tartották, hogy aki ilyesmit fogyaszt húsvétkor, annak bőségben lesz része egész évben. A tojás pedig az egyik legősibb szimbólum: a születés, újjászületés és a termékenység jelképe. Nem meglepő hát, hogy ilyesmiket fogyasztunk azon az ünnepen, ami a pogány tavaszköszöntő ünnepekben és termékenységi rítusokban gyökerezik és innen került át a keresztény kultúrkörbe.

Tökéletes eledel hát ilyenkor a füstölt sonka és főtt tojás, némi tormával fokozva a hatást, esetleg újhagymát rágcsálva hozzá, az ember azonban olyan szerzet, hogy állandóan változatosságra törekszik. Szerencsére az említett alapanyagok remekül variálhatók és kombinálhatók, így a lehetőségek gyakorlatilag kimeríthetetlenek, ahogy az alább következő válogatás is bizonyítja. Ezekkel az ételekkel emelhetjük a húsvéti gasztrotúra fényét, de akkor is bevethetők, amikor háromnapnyi szakadatlan sonkaevés után még mindig jókora darab terpeszkedik a tálon és újrafelhasználás után kiált.

A sonkatortában a hagyományos ízek egészülnek ki némi vizuális tuninggal, a végeredmény pedig külcsín és belbecs tekintetében is grandiózus.

Tojásos sonkatorta

Hozzávalók: 1 alma, 10 dkg sonka, 2 csemegeuborka, 6 főtt tojás, 2 főtt burgonya, 2 főtt sárgarépa, 20 dkg főtt zöldborsó, 20 dkg vékonyan fölszeletelt gépsonka.

A mártáshoz: 1 dl étolaj, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 0,25 dl porcukor, 1 ek. mustár, só, őrölt feketebors, fél citrom leve, 1 húsleveskocka, 4 dkg zselatinpor.

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát 1 centis kockákra vágjuk, ahogyan a sonkát, az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és a sárgarépát is. Mindezeket tálba rakjuk, a zöldborsóval összekeverjük. A gépsonkával egy kicsi, de magas tűzálló tálat vagy formát körben kibélelünk. A mártáshoz az olajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a majonézt a tejföllel dolgozzuk össze. A porcukorral és a mustárral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele. A húsleveskockát 1,5 dl vízben föloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 ek. vízzel kikevert zselatint is. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, amíg föloldódik. Langyosra hűtjük, majd a mártással és az előkészített hozzávalókkal összekeverjük. Ezután a sonkával bélelt formába töltjük, elsimítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

Forrás: No Salty

A sonkás semmiség kategóriája. Gazdagíthatja a salátákat, ha elrágcsálunk hozzájuk egy-két frissen sült rudacskát, de a már említett újrafelhasználás alkalmával is készülhetnek.

Sonkaropogós

Hozzávalók: 35 dkg főtt sonka, 20 dkg besamel, 2 tojássárgája, 2 egész tojás, liszt, zsemlemorzsa, zsír (olaj), só, bors.

Elkészítés: A sonka felét apró kockákra vágjuk, másik felét pedig ledaráljuk. A besamelt összekeverjük a sonkával, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk. A jól összedolgozott masszából rudakat formálunk és hűvös helyre tesszük őket. Közvetlenül tálalás előtt lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.

Forrás: Receptgyár

Erről az ételről csak túlzófokban tudok nyilatkozni. Látványos, ízletes, kreatív, ráadásul az elkészítése sem olyan bonyolult, mint ahogy első nekifutásra tűnik.

Sonka cipóban

Hozzávalók: kb. 1,5 kg-os sonka, ½ kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2-3 csapott teáskanál só, 1 tojássárgája, kevés tejszín.

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben a cukorral. A vajat megolvasztjuk és összedolgozzuk a tojással, a sóval, a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes meleg helyen konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Ezután liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy kényelmesen belecsomagolhassuk a sonkát. Az illesztések alul és oldalt legyenek. A két végén a tésztát a sonka alá hajtjuk, a felesleges részeket levágjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük, majd a tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Fémtálban 2-3 dl vizet teszünk a sütőbe, hogy biztosítsuk a kellő gőzt. Kb. 40 perc alatt megsütjük.


Forrás: Alexa Christi

A sonkás-tormás pogácsa az ízek házasításának és újraértelmezésének szép példája. Mivel húsvétkor a sós rágcsálnivaló is alapértelmezett kategória, érdemes egy kicsit játszani az ízekkel és kipróbálni ezt a kreációt.

Sonkás-tormás pogácsa

Hozzávalók: 1000 g liszt, 250 g vaj, 1 tojás, 2 nagyobb krumpli megfőzve, összetörve, 3 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 160-180 g tejföl, 100 ml tej, 50 g élesztő, 1 1/2 evőkanál ecetes torma, 150 g sonka (legjobb valamilyen füstölt), a kenéshez: 1 tojás

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A többi hozzávalót ( a tejföl kivételével ) kelesztőtálba mérjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a sonkát is. Az olajat, amin pirítottuk, ne öntsük bele, ha mégis így teszünk, az olaj mennyiségével csökkentsük a vaj mennyiségét. A tejfölt fokozatosan adagolva lágyabb, de nem túl lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen kicsit megkelesztjük, nem kell a duplájára. Gyúródeszkára borítjuk, elnyújtjuk és egyszer hajtogatjuk. 20-30 perc után 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel bevagdossuk, pogácsákat szaggatunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Én egész közel rakom őket egymáshoz ( 5-6 milliméter ), hogy a sütés alatt ne oldalirányban, hanem felfelé növekedjenek. Nem tapadnak össze, könnyen szétválaszthatók. Tetejüket megkenjük tojással és nagyon forró sütőben sütjük.

Forrás: Citromhab

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások