Lélek

Önfegyelem a siker titka

7687

Izzadó tekintetek, a pillecukor illatától és látványától megbabonázott receptorok, a képernyőn keresztül is tapintható feszültség és zabálnivaló kisgyerekek. A pillecukor-tesztes videó már többször is bejárta az internetet, nem is önmagáért mutatjuk. (Bár mindenképp nézze meg, aki szeretne három percig egyfolytában mosolyogni.)

A pszichológusok ezzel a kísérlettel három-öt éves gyerekeket teszteltek, akik még nehezen tudnak parancsolni önmaguknak, nehezen fogják vissza magukat. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit választanak a kicsik, az azonnali kielégülést vagy pedig a várakozás utáni nagyobb jutalmat. A gyerekeket összezárták egy szobában egy ínycsiklandó, illatozó pillecukorral. (Eredetileg gumicukorral végezték a tesztet, a videónál pillecukrot használtak.) Mielőtt magukra hagyták őket, azt mondták nekik, hogy ha nem eszik meg a tányéron feszítő finomságot, akkor jutalmul még egyet hoznak nekik. A tíz perc várakozás egy kisgyerek számára az örökkévalóságnak tűnik. (Haláliak a videón, ahogy eljátsszák, hogy beleharapnak a cukorba, ahogy finoman lecsípnek belőle egy darabot, ahogy szagolgatják.) Voltak, akik képesek voltak ellenállni a csábításnak és voltak, akik szépen befalták a pillecukrot. A kísérlet azonban ennél sokkal többet elárul.

A kutatók követéses vizsgálatnak vetették alá az eredeti kísérlet alanyait. Kiderült, hogy aki képes volt visszafogni magát már ilyen kicsi korában, azok az életben sikeresebbek, önállóbbak lettek, stabilabb lett a személyiségük. Ezzel szemben azok, akik azonnal rávetették magukat a csemegére, azok később sem tudtak parancsolni önmaguknak, kudarckerülők lettek, és nem voltak olyan sikereik az életben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások