Test

Országidomok

7683

90-60-90, mi ez? Ha ez találós kérdés lenne, egyszerre vágná rá mindenki: az álomméret. Persze abba csak kevesen gondolnak bele, ha egy ilyen méretekkel rendelkező nő Tongában kelletné magát, valószínűleg azonnal hízókúrára fognák, és addig tömnék mindenféle tápláló étellel, amíg könnyebb lesz átugrani, mint megkerülni. Ahány ország, annyi ideális méret. Mi a 90-60-90 bűvkörében élünk, de máshol vajon mit tartanak ideálisnak és miért?

Tavasszal nincs olyan magazin vagy portál, amelyik ne említene meg legalább egy fogyókúrás szupertippet. Másról sem olvasni, mint a vészesen közelgő bikiniszezonról. Mindenki tudja a tuti receptet arra, hogyan legyünk kecsesek, karcsúak, szépek, hogyan legyen feszes a bőrünk és kerek a popsink. Még a terített asztalnál sem megy másról a diskurzus, mint a sokszor fogyókúrának értelmezett böjtölésről, a gyümölcsnapokról, a káposztalevesről vagy arról plusz öt-tíz kilóról, amitől már évek óta meg kellene szabadulni. Egy idő után fárasztó ez. Főleg, ha tudatában vagyunk annak, hogy az a 90-60-90 sok helyen semmit sem jelent.

Ha ebből indulunk ki, akkor Spanyolországban inkább a 90-es mell, a 60-as derék mellé 110 centis csípőbőség dukálna az ideális testalkatú nőnek. A spanyolok ugyanis a körte alkatra harapnak. A spanyol kormány amúgy is odafigyel arra, hogy az egészséges testalkat mellett kampányoljon. 2006-ban ők voltak az elsők, akik egy anorexiás brazil modell halála után betiltották, hogy a modellek bizonyos testtömegindex alatt kifutóra léphessenek. Azóta is azon vannak, hogy az 1975 előtti modellek méretei számítsanak alapértelmezettnek.

Oh, azok a sudár, francia nők! Az a tartás, az az alkat! Általánosítani persze nem lehet, de Franciaországban még mindig a karcsú, ceruzaalkat számít az ideálisnak. A francia parlament 2008-ban - két évvel a spanyol után - fogadta el az addigi legszigorúbb anorexiaellenes szabályzást. Ennek értelmében súlyos pénzbírsággal büntetik azokat a hirdetőket, honlapokat, divatmagazinokat, amelyek teret engednek a táplálkozási rendellenességek mutogatásának.

Bármilyen kecsesek, a francia nőknek nem sok esélyük lenne az XXL fellegvárában, Tongában. A Csendes-óceánban fekvő államban a kövérség státuszszimbólumnak számít. Minél kövérebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy van mit a tejbe aprítania. A legutóbbi felmérések szerint a lakosság nemcsak egyszerűen kövér, hanem 90 százaléka túlsúlyos. Tonga egyike azoknak az országoknak, ahol a plusz 5, de még a plusz 30 kilóval is kifejezetten soványnak tűnnénk.

Nigériában, Calabar országrészben is inkább a húsosabb nők rúghatnának labdába. Olyannyira, hogy betiltása ellenére még mindig él a fiatal lányok nővé avatási szertartása, melynek során egy hizlaló szobába „zárják” a hamarosan felnőtté váló lányt. Miközben a lány azon van, hogy betermelje azt a rengeteg, nagy mennyiségű ételt, amit elé tesznek, a család nőtagjai különleges masszázzsal segítik elő, hogy oda hízzon, ahova az kívánatos A kövérség, ugyanúgy, mint Tongában, itt is a gazdagság szimbóluma.

Calabari nők (fotó: Flickr, Gov/Ba)

Aki kövér, arról azt feltételezik, hogy van pénze, így aztán az eladósorban lévő húsos lányok sokkal kisebb eséllyel maradnak pártában, mint a soványak. A hizlalás hossza a család anyagi állapotától függően régebben egy-három évig tartott, ma már csupán 3-6 hónap. Eközben a lány kevés mozgást végez, cserébe szexuális nevelésben és gyerekneveléshez szükséges ismeretekben részesül. Szerencsére ma már a felhizlalt lányok sorsa sem a házassággal ér véget, hiszen sokan visszatérnek például az iskolába is. Hasonló hizlaló hagyományok vannak Mauritániában is, ahol egy adat szerint a lányok 11 százalékát vetik alá a mai napig ennek. Ez egy másik kultúra, nehéz megérteni, de a lényeg, hogy a kövérség ott ugyanolyan ideál, mint például Hollywoodban a kecses idomok és a gazellaléptek.

Tegyük hozzá, hogy Hollywood legalább olyan, mintha valami távoli bolygóról beszélnénk. A nullás méret (32-es) ellen kampányolnak egy kicsit, mutogatják a magazinokban, hogy milyen extrém, de ha valaki már 36-os méretű és van fél centi hús is a bőre alatt, azonnal valamelyik pletykamagazin címlapjára került, hogy elhízott. Így járt pár éve alkalommal Jennifer Love Hewitt színésznő is, aki azt mondta: „A kettes méret nem azt jelenti, hogy kövér! Soha nem volt az. Attól, hogy nullás valaki, még nem lesz gyönyörű! Szeretem a testemet. Minden nőnek üzenem, akinek feneke, cicijei és csípője van, nyugodtan vegye fel a bikinijét – vegye fel és legyen nagyon erős!”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások