Étel+Ital

Mogyoróvajazz!

7682

Ha azt mondom, mogyoróvaj, szinte mindenkinek az Egyesült Államok ugrik be, de ízt csak nagyon kevesen tudnak hozzárendelni. Vagy azért, mert még soha nem kóstolták, vagy azért, mert kóstolták ugyan, de közép-európai ízlelőbimbóinktól olyannyira idegen ez az íz, hogy nehéz szavakba önteni. Épp ezért nem egyszerű megmagyarázni, hogy az amerikaiak mit esznek rajta. Ráadásul nem is kis tételben fogyasztják, hiszen évente átlagosan másfél kilónyit vesznek magukhoz ebből a különös masszából. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a mogyoróvaj helyi verziója Hollandiában is nagy népszerűségnek örvend, ezenkívül Törökországban, az Egyesült Királyságban és Kanadában is népes rajongótábora van, Afrikában pedig éhező gyerekek tápanyagforrása egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett variáció, határozottan elgondolkodtatóvá válik a probléma.

A mogyoróvajat úgy készítik, hogy a kibontott földimogyorót megpörkölik, majd leválasztják róla a belső héját, ledarálják, ezután pedig sóval, cukorral, esetenként olajjal gazdagítják. Nagyrészükhöz hidrogénezett növényi olajokat is adnak, hogy homogénebb, jobban kenhető masszát kapjanak, így aki efféle nyalánkság fogyasztására adja a fejét, nézze meg alaposan az összetevőket. Alapvetően két fajtája van: a krémes állagú smooth és a darabos crunchy. Emellett persze számos ízesített válfaj is fellelhető a boltok polcain: van többek között juharszirupos, csokoládés, fahéjas. Hazánkban a nagyobb hipermarketekben jó esélyben felleli legalább az alapverziókat az, aki mogyoróvajra feni a fogát.

Története az amerikai polgárháború idejére vezethető vissza, amikor is hadsereg alapellátmányának fontos része lett, hiszen a katonák egyszerűen és gyorsan juthattak általa fehérjéhez, zsírhoz, kalciumhoz és számos vitaminhoz. Annyira bevált, hogy mind a mai napig az alapellátmányhoz tartozik az amerikai hadseregben. Persze, időközben a civil lakosság is megkedvelte, igaz, a kalóriatartalmával komolyan számolni kell. Leginkább kedvelt formája az úgynevezett PBJ szendvics. A betűszó a Peanut Butter and Jelly fordulatot rejti, amiből nagyjából sejteni lehet az összetételét és az elkészítés metódusát is: fogunk két szelet kenyeret, az egyiket megkenjük lekvárral, a másikat pedig mogyoróvajjal, összeborítjuk őket és próbálunk megbarátkozni az ízzel. Persze, nem kell ilyen viszonylag kezdetleges gasztronómiai régiókban maradnunk, hiszen ennél sokkal fantáziadúsabban is felhasználható ez a mogyorókészítmény, ahogy fel is használják őshazájában és a világ számos pontján egyaránt. Süteményekben alkalmazva páratlanul intenzív, de nem diszharmonikus és még véletlenül sem tolakodó mogyoróaromát eredményez. A húsételeknek pedig csodásan elmélyíti az ízét és különleges zamatot ad, ha elég körültekintően komponáljuk meg az ízesítést. De bármihez is használjuk, különleges gasztronómiai élményt okozhatunk vele. Íme néhány ötlet.

Első körben kissé merésznek tűnik a mogyoróvajas leves, de egyrészt merjünk nagyot álmodni, másrészt pedig az első néhány falat meggyőzi a szkeptikusokat.

Mogyoróvajas krémleves

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 szál zellerszár, 5 dl alaplé, 2 teáskanál citromlé, só (opcionális), 2 maroknyi sós földimogyoró, 1,5 evőkanál mogyoróvaj.

Elkészítés: A vajon megdinszteljük a hagymát és a felszelt zellerszárat. Felöntjük az alaplével, belekeverjük a mogyoróvajat, és  10 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Citromlevet facsarunk bele, ízlés szerint sózzuk, és egy kevés sós mogyoróval díszítve tálaljuk.

Forrás: Mindmegette


Ez a varázslatosan fűszerezett curry fényévekben mérhető távolságra van a PBJ szendvicstől, és bárkit meggyőz a mogyoróvaj létjogosultságáról.

Csirke curry mogyoróval és mazsolával

Hozzávalók: 4 ek mogyoróolaj vagy olívaolaj, 2 tk koriandermag, 1 tk római kömény, 6 db kardamom,1/4 tk őrölt szegfűszeg, 1/4 tk őrölt fahéj, 4-5 db zöld chili, 2 db zöldcitrom, 4 gerezd fokhagyma, 1 diónyi gyömbérgumó, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl kókusztej,1 tk só, 2 tk cukor, 60 dkg csirkemell, 1 marék mazsola, 3-4 ek darabos mogyoróvaj, a tálaláshoz mogyoró.

Elkészítés: Az olívaolajat füstölésig hevítjük wokban, majd beletesszük a koriandermagot, a római köményt és a kardamomot. Kevergetve kb. fél percig sütjük a fűszereket, amíg azok kiadják az íz- és illatanyagukat. Beletesszük a szegfűszeget, fahéjat és az apróra vágott fokhagymát, gyömbért és vöröshagymát, valamint a zöld chilit (magostul). Alaposan átkeverjük, majd beletesszük a zöldcitromok reszelt héját és levét, valamint a kókusztejet (ezt készíthetjük 50 g kókusztejporból is). Sóval és cukorral ízesítjük, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Lefedjük és 10-15 percig főzzük, majd belekeverjük a mazsolát. Ha már megpuhult a hús, végezetül hozzákeverjük a mogyoróvajat. Rizzsel tálaljuk és földimogyorót szórunk a tetejére díszítésképpen.

Forrás: No Salty


Ez a különleges tésztaszósz hasonló ízvilágot képvisel, mint az előző ételünk, de annyira különleges kompozíció a spagettivel, hogy kihagyhatatlan tételnek számít, ha mogyoróvajról van szó.

Sárgarépás-gyömbéres sugo

Hozzávalók: 35 dkg sárgarépa,1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 3 dkg friss gyömbér, 4 dl kókusztej,1-2 ek. földimogyoróvaj, 2 ek. limelé, só, frissen őrölt bors. A tetejére aprított korianderzöld vagy petrezselyem. 40 dkg spagetti al dentére főzve.

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymákat és a gyömbért is megpucoljuk, felaprítjuk. Kevés olajat felhevítünk, üvegesre pároljuk benne a hagymákat és a gyömbért, majd hozzáadjuk a répakockákat, összeforgatjuk és felöntjük a kókusztejjel. Kis lángon, félig lefedve puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat és a tészta főzővizéből 1 dl-t. Limelével, sóval, borssal ízesítjük.

Forrás: Kicsi Vu


Ha mogyoróvajról van szó, szintén kihagyhatatlan tétel a klasszikus amerikai keksz. Ez a verzió például kesudióval van megbolondítva, hogy még véletlenül se hidegüljünk el a kekszes doboztól.

Mogyoróvajas kesudiós keksz

Hozzávalók: 20 dkg mogyoróvaj, 20 dkg sötétbarna nádcukor, 20 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg vaj, pár csepp vaníliaaroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 5 dkg kesudió (vagy dió, mogyoró, mandula stb.)

Elkészítése: A kesudiót durvára aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztából kisebb golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire tesszük és kézzel szétlapítjuk. 200 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. A kisült kekszek még nagyon puhák, kihűlés után keményednek. Tovább tárolva puhulnak.

Forrás: Varázsfazék

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások