Mi ez?

Trendi halál

7675

A temetéseknek is lépést kell tartania a korral. Az újszerű megoldásokat a hétvégén, Párizsban megrendezett, és a nagyközönség számára is nyitott Első Temetkezési Expo mutatta be. Vendégszerzőnk a legmeglepőbb, legzöldebb, legkorszerűbb ötletekből válogatott. A téma természetesen első ránézésre morbid, akárcsak maguk a termékek, ám tény, hogy a temetkezési piac ugyanúgy nő és változik, mint például az esküvői, a kiállítók pedig tárgyilagosan, fölösleges pátosz nélkül mutatták be portékáikat.

Papírkoporsó. Legyen a koporsó újrahasznosítható, finomítatlan vagy épp gyorsan bomló. A környezetvédő koporsók az anyaföld védelme mellett kevesebb káros anyagot szabadítanak a levegőbe.  A Brigitte Sabatier tervezte papírkoporsók 7 kilót nyomnak és 250 kilogrammig „terhelhetőek”. Áruk 360 és 500 euro között mozog (95 000 – 132 000 Ft).

Személyre szabott koporsók. Agnes Guilleront az unalmas fakoporsót a természet anyagaival és magával a halottal díszíti. Egy zöld motívum, egy áttetsző üvegfelület a fakeretben, hogy a virágok közt pihenő arca feledésbe ne merüljön.

Urnák selyemből. Sandra Piat a lapos urnaválasztékot megelégelve művészi magaslatokba emelte ezt a dísztárgynak épp nem nevezhető alkalmatosságot. 700 és 3900 euro (184 800–1 029 600 Ft) között már kapni selyemhernyó szőtte vagy tűzzománccal díszített kerámiaurnát. De ne feledkezzünk meg a sókristályokból vagy kagylóból előállított urnáról sem. Pár szerényebb darab egyszerű üvegfúvással készül.

A kép illusztráció! Fotó: Neményi Márton

Mozaiksírkő. A modern sírkő se nem faragott, se nem vésett, hanem mozaikból van kirakva. Dawa és Marie Gueneuc a klasszikusabb vonalat képviselik, sírköveik vallási motívumokat jelenítenek meg, szimbolikusak, szépek és finomak. Áruk 1500-2000 euro között mozog (396 000 – 528 000 Ft.).

Az Edeneo.fr oldal a megboldogult utolsó kívánságát, banki utalásait, életbiztosítását vagy hatósági ügyeit hivatott megőrizni. És természetesen online örökségét. Amellett, hogy a Facebook és a Twitter megadja az örökkévalóság lehetőségét, az oldal a halál utáni életet is lehetővé teszi. De mégis ki fogja a halott adatait módosítani, ne adj’ isten chatelni helyette? Hát, két előre megválasztott kontroller, akik vállalták a fájdalmas munkát 30 euróért évente vagy 300 euróért „egy életen át”.

Webtávirat. Nem újdonság egy portálra kihelyezni a halott emlékeit – leveleket, fényképeket, a közösségi portálokon lévő személyazonosságát, fontosabb adatait - amiket halála előtt nyilvánosságra bocsátott. A 2day4 ever.com nevű fizetős oldal azonban vállalja a halotti értesítő kiküldését is. Az oldal működtetői ráadásul kapcsolatban állnak a banki szektorral. Az adott fiók a halál után azonnal zárolja a folyószámlát, mielőtt értesítené a szomorú hírről a családtagokat, barátokat.

A kép illusztráció! Fotó: Neményi Márton

Könyv, jókívánságokkal tele. Anna Géron, a hommages.fr egyik alapítója minden egyes kliensének kötelezővé tesz egy kétórás beszélgetést, hogy „a személyiségéhez illő temetést varázsoljunk a kedves vendégnek életrajzát, adatait felhasználva. Az igénylő megadja szeretteinek listáját, akiket felkérünk pár kedves sor írására. Mindezekből lesz egy könyv, telis-tele jókívánságokkal” (393 euro, 103 800 Ft). A cég mottója; „a halál alkalmával az életre emlékezni.”

A Párizsi Halál Szalonja nem csak témájával borzasztotta el a résztvevőket. A szolid alternatívának számító digitalizáció mellett a gyanútlan látogató koponyát ábrázoló urnába is botolhatott, vagy mellszoborba, amelyet rendelésre a belekerülő elhunyt alakjára formálnak. A Francia Általános Temetkezési Vállalat mindennek tetejébe egy ingyenesen hívható számot tett közzé, ahol az emberek a temetéssel kapcsolatos élményeiket megoszthatják egymással.

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások