Étel+Ital

Rántotta másképp

7672

A családon belül a rántotta a teljes elfogadás, az egymással szembeni tolerancia jelképe. A rántottát ugyanis mindenki másképp szereti a maga pőre valójában is. Van, aki szerint a tojás még rezegjen és csillogjon fényesen a tányéron. Van, aki a se nem kemény, se nem lágy állapotban tudja elképzelni az ideális állagot. És persze, hogy van olyan is, aki képes majdhogynem barnára sütni az egyik legegyszerűbb tojásételt. Az egyszerűség, ahogy a múlt heti, bundáskenyér körüli kalandozásunk is mutatja, magában rejti azt a nagyszerűséget is, hogy megannyiféle módon fel lehet turbózni.

Életem legnagyszerűbb rántottáját egyik első pesti hétvégémen, az ismerősöknél valamikor hajnal négy és reggel hét között egy buli után ettem. A serpenyőben lepirított hagymára szelt házi kolbász, paradicsom és paprika eggyé olvadt a lassú tűz fölött a mustárral és tejjel megbolondított tojásokkal. Hasonló receptre bukkantam "egyszerű rántotta" néven itt, ahol a szerző paradicsom helyett kolozsvári szalonnával bolondítja meg a tojásokat, de paprikás szalonna is kerülhet a házi szárazkolbász mellé.

Vannak, akik nem vadítják hússal a dolgot, a másik klasszikus a gombás vonal. Ezt a receptet a petrezselyem bolondítja meg igazán. És ha már a zöldeknél tartunk: miért ne lehetne az idénynek megfelelően medvehagymát szelni bele. Ha már úgyis tombol a medvehagyma láz, ne maradjunk ki belőle. Szerintünk egy kis hagymával, medvehagymával és kecskesajttal isteni eledel. A zöldfűszerekkel – bazsalikommal, tárkonnyal – tovább cifrázott rántotta is jól hangzik.

És most vegyük sorra az extrákat! Vegáknak itt a rántotta tojás nélkül, ellenben tofuval, szója virslivel és kurkumával. A halfilével és póréhagymával készült variánssal szemben kicsit szkeptikusak vagyunk, de aki utánajárt, számoljon be! Amit viszont mindenképp kipróbálnánk, az a spanyol krumplis rántotta spanyol kolbászkákkal, illetve a bundás kenyér és a rántotta egyszerű és laktató hibridje. Ide vele!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások