Étel+Ital

Rántotta másképp

7672

A családon belül a rántotta a teljes elfogadás, az egymással szembeni tolerancia jelképe. A rántottát ugyanis mindenki másképp szereti a maga pőre valójában is. Van, aki szerint a tojás még rezegjen és csillogjon fényesen a tányéron. Van, aki a se nem kemény, se nem lágy állapotban tudja elképzelni az ideális állagot. És persze, hogy van olyan is, aki képes majdhogynem barnára sütni az egyik legegyszerűbb tojásételt. Az egyszerűség, ahogy a múlt heti, bundáskenyér körüli kalandozásunk is mutatja, magában rejti azt a nagyszerűséget is, hogy megannyiféle módon fel lehet turbózni.

Életem legnagyszerűbb rántottáját egyik első pesti hétvégémen, az ismerősöknél valamikor hajnal négy és reggel hét között egy buli után ettem. A serpenyőben lepirított hagymára szelt házi kolbász, paradicsom és paprika eggyé olvadt a lassú tűz fölött a mustárral és tejjel megbolondított tojásokkal. Hasonló receptre bukkantam "egyszerű rántotta" néven itt, ahol a szerző paradicsom helyett kolozsvári szalonnával bolondítja meg a tojásokat, de paprikás szalonna is kerülhet a házi szárazkolbász mellé.

Vannak, akik nem vadítják hússal a dolgot, a másik klasszikus a gombás vonal. Ezt a receptet a petrezselyem bolondítja meg igazán. És ha már a zöldeknél tartunk: miért ne lehetne az idénynek megfelelően medvehagymát szelni bele. Ha már úgyis tombol a medvehagyma láz, ne maradjunk ki belőle. Szerintünk egy kis hagymával, medvehagymával és kecskesajttal isteni eledel. A zöldfűszerekkel – bazsalikommal, tárkonnyal – tovább cifrázott rántotta is jól hangzik.

És most vegyük sorra az extrákat! Vegáknak itt a rántotta tojás nélkül, ellenben tofuval, szója virslivel és kurkumával. A halfilével és póréhagymával készült variánssal szemben kicsit szkeptikusak vagyunk, de aki utánajárt, számoljon be! Amit viszont mindenképp kipróbálnánk, az a spanyol krumplis rántotta spanyol kolbászkákkal, illetve a bundás kenyér és a rántotta egyszerű és laktató hibridje. Ide vele!

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
ápr
14
ismeretlen írta:
nálam a császárszalonna zsírjában a vörös és lila hagymával együtt dinsztelődik a paprika és a paradicsom, majd a tojással együtt megy vissza a szalonna és a kolbászkarikák mikor már nem nyálkás de még nem is száraz lekapom a tűzről ekkor újhagyma szárával vagy snidlinggel "zöldítem" és végül meghintem reszelt sajttal... rántotta én így szeretlek! :-)
00:43
2
ápr
14
hborcsa írta:
Nálam egy cukkini lereszelve, megpirítva, rá a két tojás, majd megforgat, tetejére reszeltsajt, mellé pirítós az abszolút favorit :)
09:35
3
ápr
14
Betuka írta:
Ó ne már, most megkívántam a rántottát! :P

Amúgy a rántotta "taknyosan" jó, folyjon egy picit (de ne legyen nyers), nem bírom elviselni ha olyan szárazra sütik hogy már porlik... :S
10:22
4
ápr
14
Welmi írta:
Mustááár? Tyű. Egyszer az ex-sógorom nevenincs, sznob fűszereivel csináltuk, és kb mentolos lett, na az vicces volt. Amúgy meg hagyma, szalonna.
10:38
5
ápr
14
donci válasza írására:
nyami : )
10:42
6
ápr
14
nyufi írta:
házi szalonna, hagyma, kicsi bors,só,tojás és tádámm, kész is a finom rántottám :)

és a tojás nélküli rántotta az nem rántotta. nem lehet annak hívni. az a tofus az rántott tofu, de nem rántotta. na. :D
11:06
7
ápr
14
Krumplicukor86 válaszanyufi írására:
A rántott tofu se jó megnevezés, mert nem panírozott a cucc :D
11:25
8
ápr
14
Peet írta:
Nekem a kedvenc rántottám,a "paraszt reggelis" rántotta!Még ketchuppal szoktam megbolondítani ás reszelt sajt a tetejére,fenséges!!!
Bár lehet hamarosan rántottát is luxus lesz enni..,hála az EU-nak(hogy vinné el őket az ördög!!!!)
11:34
9
ápr
14
Peet válaszaBetuka írására:
Az nem taknyos az rezgő rántotta..,mikor még kicsit kocsonyás a teteje!:)
11:35
10
ápr
14
tavaszvaro írta:
igen, a tojás nemsokára luxus lesz...
11:44
11
ápr
14
nyufi válaszaKrumplicukor86 írására:
akkor tofu sütve :D jajj, szegény tofu :(
11:46
12
ápr
14
Adriana írta:
Gyűlölöm a rántottát.
Megcsinálom a parasztreggelit, kiszedek egy tányérra a cuccokbaól, majd az embernek ütök rá tojást.
12:40
13
ápr
14
tein írta:
szerintem nálam most ért véget egy hét éves periódus, mert kezdem nem szeretni a rántottát. régen pedig odáig voltam érte. a félig folyóstól egyenesen rosszul vagyok. de régebben nálunk sonkával/szalonnával, mellé paradicsommal volt a sláger.
13:11
14
ápr
14
tein írta:
*hétéves
13:12
15
ápr
14
szeles írta:
Éredkesen tud ám változni az ember ízlése.
Kenyér nélkül nem jó a rántotta,de egyik napról a másikra,megutáltam azt enni hozzá.Pedig semmi bajom a kenyérrel.
Azóta az összes,rántottához valót összekutyulom liszttel dúsítom és omlettként eszem.
Jobb is mint a rántotta.
13:20
16
ápr
14
ismeretlen írta:
Ma reggel pont omlettet csináltam.:D
Én felverem a tojásokat,aztán mehet is az olívaolajra (amiben van zúzott fokhagyma már),és a még folyós tetejére szórok juhtúrót (vagy mozarella sajtot,ez esetben viszont pici sót teszek a tojásba),megfordítom,és mikor aranybarnára sült mindkét oldala,akkor uborkával,paradicsommal,paprikával jól megeszem.:D
A gombás változatot is szeretem.Ezt kb ugyanúgy csinálom,csak reszelek bele egy kis sajtot is az íze végett.:D
13:33
17
ápr
14
ismeretlen írta:
Rántotta <3
13:58
18
ápr
14
vizilili válasza írására:
jöheeet! mikor? ..hol? ..:D
15:11
19
ápr
14
menta válaszaBetuka írására:
én meg pont azt szeretem, ha jóóól meg van sütve, rosszul vagyok a nyálkás tojás gondolatától is, bár a többiek meg inkább úgy szeretik, szóval mindig küzeni kell érte :D

szalonna, kolbász, hagyma, jósok fűszer, én így szeretem, de ettem már olajbogyósat is és az is finom volt.
15:28
20
ápr
14
ismeretlen válaszavizilili írására:
itt és bármikor... de lehet egy pikniken is :-)
15:38
21
ápr
14
Azul írta:
Én pedig pont ma a maradék tojásból reszelt almával csináltam fincsi édes rántottát. Persze a fahéj se maradhatott el!
18:20
22
ápr
14
janeavril válasza írására:
istenkém...
21:00
23
ápr
14
LadyGray írta:
A hagymás-krumplis változatot szeretem a legjobban, de azóta sem ettem olyan jót, mint amikor először ettem...
23:07
24
ápr
14
ismeretlen válaszajaneavril írására:
valamit rosszul mondtam... netán kezdjek nekiállni... éhes vagy? :-)
23:19
25
ápr
15
janeavril válasza írására:
Az utóbbi 2. :-)
08:13
26
ápr
15
ismeretlen írta:
15 perc és kész leszek, virág az asztalon, a kávé és frissen facsart narancslé megvan... jöhetsz! :-)
08:21
27
ápr
15
Betuka válaszamenta írására:
A második bekezdéseddel egyetértek! ;))
08:56
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés