Közösség

A főzés az igazi dolce vita

7674

Vrábel Krisztina, vagy közismertebb, blogos nevén Dolce Vita 2007 óta írja nagy sikerű blogját, a Dolce Vitát, amelyben kedvenc, általa készített olasz és olaszos ételeinek receptjeit és ételfotóit osztja meg a blogja követőivel. Krisztával Olaszország egységesítésének 150-ik évfordulójának alkalmából beszélgettünk az országról, az olasz ételek szeretetéről és a Dolce Vitáról.

 

Hogyan jött az életedbe az olasz konyha iránti szerelem? A blogod, a Dolce Vita, 4 éve kínálja a jobbnál jobb olasz recepteket, de biztos nem ekkor kezdődött ez a vonzalom.

Még a gimnáziumban kezdtem el olaszul tanulni, amit folytattam az egyetemen is. Többször jártam Olaszországban, és akkor már egyre erősödött a kulturális vonzalom, melyhez idővel a gasztronómiai szeretet is párosult. Akkoriban én még nem igazán főztem, de rögtön feltűnt, hogy az ottani étkezési kultúra teljesen más, mint itthon.

Az olasz konyha szeretete már jó 10 éve az életem része. Alapvetően örökmozgó, aktív ember vagyok. A blog pedig akkor született meg, mikor az első fiammal otthon maradtam. Nagyjából féléves volt, mikor a blogot elindítottam. Jó elfoglaltságot jelentett a pelenkacserék mellett, illetve tökéletes megoldás volt a barátok, ismerősök számára, akik folyton a nálunk rendezett vendégségeken kóstolt ételek receptjeit szerették volna elkérni. Sokkal egyszerűbb volt leírni a recepteket az interneten, ahová mindenkit oda tudtam irányítani. Így indult el a Dolce Vita.

Első, olasz éttermi vacsorámnál mozzarella capresét (mozzarella paradicsommal), lasagnét és tiramisut rendeltem. Ezek a klasszikus turistaételek. Ahogy egyre többet jártunk az országban, rájöttem, mennyire változatos is az olasz konyha és ezt szerettem volna megmutatni másoknak is. Sokan mondják, hogy nem szeretik az olasz ételeket, mert pl. nem szeretik a paradicsomos tésztát, meg akartam nekik mutatni, hogy az olasz ételek nem csak a tésztákról szólnak.


Számodra mit jelent a dolce vita, amiről a blog is a nevét kapta?

Számomra az evés nem csak egy fizikai szükséglet kielégítése, hanem az, hogy baráti társaságban tölthetem az időmet, miközben jó hangulatban jókat eszünk. Számomra ezt a könnyedséget, örömet, vagyis édes életet jelenti a főzés, vagyis a dolce vita.

 

Olaszországban melyik a kedvenc régiód, ahová mindig szívesen térsz vissza? Illetve melyik a kedvenc hozzávalód, amihez csak ott tudsz hozzájutni?

Kedvenc nincs. Mindegyik régióban azt szeretem, amilyen. Olaszország hatalmas és sokszínű, így nehéz is összehasonlítani a régiókat. Mind egy kicsit más és megvan a maga vonzereje. De a legszívesebben tengerpartra megyek. Itthon nehéz friss tengeri halhoz, herkentyűhöz hozzájutni, így az ilyen helyeken az az első, hogy felmérjük a halárusok kínálatát, majd elkészítjük a megvett finomságokat a nyaralás során.

 

Melyik a kedvenc alapanyagod, ami nélkül elképzelhetetlen számodra a főzés?

A paradicsom. Nagyon változatos hozzávaló. Rengeteg fajtája van és számtalan formában lehet felhasználni is. Levesnek, salátának, szósznak, zselének, fagyinak, sütve, szárítva, főzve... a lehetőségek szinte végtelenek.

Az interjú folytatásáért és egy szuper receptért kattints ide!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások