Közösség

Fölösleges háztartási holmik

7655

Amikor a héten harmadjára viszem le a szemetet, akkor azért elgondolkozom, mire föl ez a rengeteg hulladék. Ketten lakunk a lakásban, növényeink vannak, nem pedig gyerekünk vagy háziállatunk, akik további szemetet termelnének. Ilyenkor azért elszégyellem magam, mert hiába a szelektív hulladékgyűjtés, ha a vásárlásnál már kevésbé figyelünk oda. Odáig már eljutok, hogy automatikusan visszautasítom a nejlonszatyrot, de arra már nem figyelek, hogy mibe van csomagolva az élelmiszer, vagy visszaváltható-e például az üveg.

Nem mentség, de a szeméttermeléssel nem vagyunk egyedül. Egyedül az Egyesült Államokban 250 millió tonna szemét háztartási hulladék keletkezett egy év alatt (az adat 2008-as), aminek csak egyharmadát lehetett újrahasznosítani. A Yahoo Green blogja összegyűjtött 25 olyan fölösleges, de a háztartásokba beépült dolgot, amely nélkül szerintük lehet élni.

Alufólia helyett fedőt!

A listán szerepel többek között az alu- és a folpack fólia, ehelyett használjunk inkább fedőt – tanácsolják. A mi háztartásunkban a sajt és a felvágottak tárolását biztosan át kellene szervezni, mert van, hogy ezek is fóliában kötnek ki. A papírtörlőt vagy az eldobható tisztító, fertőtlenítő törlőkendőt is száműznék, hiszen ezek helyett ott vannak a lényegesen hosszabb élettartamú konyharuhák és mosható tisztítókendők. Azt is érdemes megnézni, hogy mivel írjuk a bevásárlólistát. Az eldobható tollak helyett vegyünk kézbe inkább ceruzát vagy cserélhető betétű tollat. Bármennyire is egyszerű lenne házibuliban műanyag evőeszközök, poharak és papírtányérok bevetésével szervírozni a menüt, a környezettudatos házigazda megembereli magát, és ilyet nem csinál. Eggyel több mosogatásba még senki nem halt bele, és a kezünk sincs cukorból, hogy beleolvadjon a mosogatóvízbe. Ha már plasztik, kerüljük a fölösleges flakonokat termelő ásványvizet, igyunk helyette tisztított vizet vagy csapvizet. Két decis joghurtok helyett vásároljunk egy nagy bödönnel, így kevesebb hulladékot termelünk.

Műanyag zacsi helyett ökotasit!

Ne kérjünk műanyag zacskót, legyen mindig nálunk bevásárlótáska. Ma már annyira szép, ökotudatos tatyikat lehet kapni (például itt és itt), hogy öröm őket elővenni a pénztárnál. A háztartásból való szanálásra ítéltetett az eldobható borotva is, helyette azt tanácsolják, hogy olyat válasszunk, amelyiknek a pengéjét lehet cserélni. A környezettudatos anyukák újfent textilpelusba csomagolják a babájuk popsiját. Az oldal szerint ennek a használata nem sokkal bonyolultabb, mint az eldobható pelusé. Azért a gyakorló anyukáknak ehhez biztos van hozzáfűznivalója. Az olyan felesleges eszközök, mint az elektromos ceruzahegyező vagy az elektromos konzervnyitó helyett használjuk inkább a saját izomerőnket, vagy bízzuk a befőttesüveg kinyitását a pasinkra / a helyes szomszédsrácra / a serdülő izmaival büszkélkedő öcsénkre.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások