Közösség

Hat földrengés egy éjszaka alatt

7627

Felkerestük a Baptista Szeretetszolgálatot, hogy megkérdezzük, mit tapasztaltak kintlétük alatt a katasztrófa sújtotta Japánban. Révész Szilvia, a szolgálat kommunikációs munkatársa mesélt a veszélyes küldetésről.

„A közhiedelemmel ellentétben Japánba nem önkéntesek, hanem a szolgálat tagjai jártak kint" - tesszük tisztába a dolgokat mindjárt. Fontos ezt kihangsúlyozni, mivel Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója már több mint 40 nemzetközi bevetésen vett eddig részt, sok földrengésnél, cunaminál, katasztrófánál járt, sajnos rengeteg szörnyűséget látott és sok nehézségben segédkezett már. Szakképzett emberekről van tehát szó. A japán eset annyiban más, hogy itt egy hármas katasztrófa-sorozat történt. A földrengést hatalmas szökőár, majd egy nukleáris szerencsétlenség követte.

Sendai, Japán (Fotó: Baptistasegely.hu)

Természetesen mint minden katasztrófaelhárító vagy egyéb veszélyes küldetéseket vállaló csapat esetében, itt is vannak gyakorlatok, amikor mind lelkileg, mind fizikailag felkészülnek a résztvevők a nehézségekre. "Kollégáink a szakmai gyakorlatok mellett időnként pszichikai tréningeken is részt vesznek, például a magyar FBI-központban - azaz a Nemzetközi Rendészeti Akadémián."

Pavelcze László egyébként nemcsak a szolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, hanem amint megtudjuk, a RESCUE 24 nemzetközi speciális mentőcsapat vezetője is egyben. Rátermettsége megkérdőjelezhetetlen, Japánban is az ő tapasztalatára volt bízva a csapat, mely egyébként hat főből állt. László mellett Dr. Szilágyi Béla, a Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója, valamint két amerikai és két japán munkatárs vett részt az akcióban.

Sendai, Japán (Fotó: Baptistasegely.hu)

"Tokióba érkezve a hivatalos szervek külön engedélyével lehetett csak továbbjutni a katasztrófa sújtotta területre" - tudtuk meg Révész Szilviától, mert az autópályák is sérültek, így életveszélyessé váltak. Hozzáfűzte, hogy a közlekedési útvonalak használhatatlanná válása volt az egyik legnagyobb akadálya a lakosság evakuálásának, valamint a segélycsapatok bejutásának.

Olvasd tovább a cikket a Donna.hu-n!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások