Divat

Kincsvadászat a bolhapiacon

7622

„Ismered a bogaras csajt? Tök jó cuccai vannak, múltkor rendeltem tőle egy táskát, valódi bőr az 1970-es évekből.” Akkor még fogalmam sem volt, miről beszél az ismerősöm. Aztán egyre több és több helyen bukkant fel a LoveBug Vintage neve. Ez egy régi, minőségi cuccokat áruló webáruház, amely bizonyos időközönként nyílt napot is tart, hogy a leendő vásárlók vagy a rajongók megtapogathassák, felpróbálhassák a retro ruhákat, elbigerésszenek a megannyi csip-csup csoda, mütyür és csecsebecse között. A legutóbbi alkalommal, bolondok napján, mi is felkerestük a bogaras lányt, Kertész Violettát, aki lelkesen mesélt a kincskereső őrületről, amely beszippantotta.

Fotó: Mengyán Eszter

„A second hand már jó ideje jelen van, a vintage viszont teljesen más, az valami új őrület. Elvileg úgy számolják, hogy minimum 15 éves darabok számítanak vintage-nek. A vintage tényleg lehet olyan, ami már szinte műalkotásszintű, mondjuk egy bross vagy egy kistáska a húszas évekből, vagy a századfordulóról valami, ami nagyon értékes. Viszont lehet a nyolcvanas évekből származó neon-citromsárga leggings is, ami tök vicces és vintage, de azért nem ugyanaz a kategória. Nekem a hatvanas, hetvenes évek a kedvencem” – mondja Vio, mikor leülünk beszélgetni a lakás konyhájában. A régi tárgyak iránti rajongása itt is nyomon követhető: hatvanas évekből származó bögrék, eklektikus pohárkészlet, kopott retro konyhabútoron hiperszürke mikrohullámú sütő. „Az egész szerintem úgy kezdődött, hogy a hírességek elkezdtek hordani ruhákat a 20-as, 30-as évekből. Aztán ezt látva mindenki rákapott a vintage-re külföldön, és onnan jött be. Ráadásul mostanában szerintem mindenkiben van olyan, hogy odafigyel a környezetre is. Ezek a dolgok megvannak évtizedek óta, és jó minőségűek, akkor miért ne használjuk őket újra?”

A minőség itt nem drága, Vio olyan árakat szeretett volna belőni, mint amilyenek a fast-fashion cégeknél is jellemzőek. Azt szeretné, hogy az emberek úgy vásároljanak vintage cuccokat, mint amilyen rendszerességgel a Zarában, a H&M-ben, a Bershkában és a többi hasonló üzletben tennék, csak éppen nála teljesen egyedi dolgokhoz juthatnak hozzá. „Én is olyan dolgokat veszek meg általában, ami nem túl drága, és szerintem a többségre ugyanez jellemző. Szögezzük le, hogy én régi bizsukat veszek, tehát nálam nem igazán találni antik dolgokat. Egyrészt ezek nagyon drágák, másrészt nem biztos, hogy el tudnám adni. Én sem vennék meg egy olyan brosst, ami 25000 forint, mert minek, amikor veszek egy tök jót, ami 3-4000? Ráadásul ezeknek a régi dolgoknak van egy kis varázsa is, saját története.”

Kertész Violetta (Fotó: Mengyán Eszter)

Ezekre a történetekre persze nem mindig derül fény. Sőt, több az olyan tárgy, amely magában tartja életmeséjét. „Ahogy hozzájutok a cuccokhoz, az is érdekes. Vidéki vásárokba, külföldi bolhapiacokra is járok, ami nagyon izgalmas. Külföldön sokkal több jó dolog van, csak az árak sokkal magasabbak. Bár most Brightonban találtam iszonyú olcsón nagyon jó dolgokat. Szükségem van olyan lelőhelyekre, amit csak a bennfentesek ismernek, mert ezeket nem hirdetik az interneten. Itthon vidékre is lejárok a nagyobb városok bolhapiacaira, mert ott is nagyon sok szép dolog van. Budapesten van olyan hely, ahova oda kell menni reggel hétre, mert az egész illegális, és nyolckor már nincs ott senki. Gondolj bele, beöltözve, zseblámpával mászkálok a földre kipakolt apróságok között és keresem a kincseket. Azok a párbeszédek, amik ott zajlanak, az szenzációs, imádom ezeket a szitukat!” – meséli.

Violetta szerint az egésznek nincs semmi művészete, egy idő után az ember szeme rááll arra, hogy mi az, amivel lehet mit kezdeni, és mi az, amit érdemes otthagyni. Általában a jó minőségű, de olcsó cuccok nem márkásak, viszont rossz minőségű márkás táskákat, kiegészítőket gyakran hagy ott, mert a javítással egyelőre nem foglalkozik, de szeretne kiépíteni kapcsolatot olyan mesterekkel, akik ezeket bevállalnák.

Közben sorban érkeznek a nézelődők is, akiket teljesen lenyűgöznek a csillogó anyagok, a kövekkel kirakott, vagy éppen vicces formájú brossok, az alkalmi retikülök, az édes kalapok. Mindenki turkál, próbál, itt mindent szabad. A legkelendőbb egyébként a táska, az öv és a bross, de Vio elmondja, hogy mostanában meglepő módon beindult kereslet a ruha iránt is. „Nagyon sok jelmezszerű darab van, ami inkább a bevállalósabbaknak jön be. Amúgy teljesen különböző, hogy kik jönnek. Volt már itt tizenhét éves kislány, de negyven éves nő is. Azért a 20-as, 30-as korosztály jön leginkább. Vannak nagyon trendi csajok, akik olvasták, hogy menő a vintage és ezért jönnek, és vannak, akiken látszik, hogy ők is szeretnek bogarászni a bolhapiacon.”

Még több képért kattints a galériába! (Fotó: Mengyán Eszter)

Az itt megforduló emberekben egyvalami közös: mindenkiből rendszeresen törnek elő a rácsodálkozás hangjai és előszeretettel használják az édes, cuki, jó, szuper szavakat a szokásosnál magasabb frekvencián. „Rendszeresen megkérdezik, hogy nem nehéz-e ilyen jó dolgoktól megválni. – meséli Vio. – „Az elején persze volt bennem ilyen érzés, de most már könnyen odaadok bármit. Ezt csak úgy lehet csinálni, ha nem ragaszkodsz a jó dolgokhoz, mert ha úgy csinálom, hogy minden jó cuccot megtartok, és csak azt adom el, ami nem tetszik, akkor az egésznek nem lenne semmi értelme.” Akiben nincs egy cseppnyi kereskedővér sem, annak furcsa lehet, hogy Violettának pont az a jó érzés, amikor azt a ruhát, táskát, vagy brosst veszi meg valaki, ami neki is nagyon tetszik. „Ami még nagyon jó, hogy amikor jön valaki, már gyakran azt is tudom, hogy melyik darab fog neki nagyon megtetszeni. Vagy amikor valaki megfogja az egyik ruhát vagy táskát, és látom az arcán, hogy mennyire odáig van, hogy pont neki találták ki. Mintha megtalálták volna egymást. És ez nagyon jó érzés. Jó ez, szeretem nagyon csinálni. A begyűjtögetéstől kezdve a fotózáson keresztül a Facebook-oldal ápolásáig, az emberekkel való találkozásig imádom az egészet.”

Kövesd a LoveBug Vintage-et a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
ápr
05
ismeretlen írta:
ha volna baglyos bross, gyűrű vagy bármi azt kérem elküldeni... megveszem!
00:39
2
ápr
05
donci írta:
De jo az a teknösbékàs bross ; )
05:30
3
ápr
05
equinoxe válasza írására:
Nekem van egy kissé bizarr baglyos gyűrűm :) Nem gondoltam volna, hogy neked tetszenek az ilyenek :) Én mindenesetre imádom, zöld kő szemeivel figyelget az ujjamon :)
07:33
4
ápr
05
ismeretlen írta:
"Bolhapiac" az internetről, mi? Lúzer vagy. Menj inkább a Petőfi Csarnokba bármely tetszőleges hétvégén, ott évtizedek óta igazi bolhapiacot találsz.
08:17
5
ápr
05
SelleiLilla írta:
Szuper cikk és Vio tényleg nagyon kedves lány. A vele készített villáminterjúm során én is elcsábultam, így 1900 forintért vettem egy neonszínű 70-es évekből való koktéltáskát :)
08:28
6
ápr
05
trillarom írta:
Ha valahol "kincsekre" lelek (különleges ékszer, kitűző, notesz stb.), hirtelen elkap egy érzés, kapkodom a levegőt, izgatott leszek, olyankor nem látok mást :D De arra büszke vagyok, hogy nem ész nélkül költekezem. Annyira nem borul el az agyam egy-egy különleges darab miatt:D
09:06
7
ápr
05
trillarom írta:
Jó kis munkája van Violettának!:)
09:07
8
ápr
05
Nyemcova írta:
Én is ott voltam pénteken, és egyből el is csábultam: a képen látható piros cipellő boldog tulajdonosa már én vagyok :)
09:14
9
ápr
05
BonaLisa válaszatrillarom írására:
én is szeretem a kincsvadászat bizsergető érzését!

Számomra sokkal izgalmasabb egy olyan darabbal hazatérni, amelynek "története" van. Amely felett lehet filózni, hogy vajon a korábbi tulajdonosa ki lehetett, mikor és mire használta az adott tárgyat. Plusz ha ügyes valaki, olcsóbban szebb és eredetibb darabhoz jut, mint egy "egyenválfás" üzletben.
10:10
10
ápr
05
Adriana írta:
Az "elbigerésszenek" milyen szó?
10:28
11
ápr
05
ismeretlen írta:
Áááááááááááááááá kell az összes kitűző!!!:)
10:54
12
ápr
05
Welmi írta:
akarok bolhapiacolni
11:29
13
ápr
05
tein írta:
szeretem az ilyesmit, a hangulatát, az illatát. függetlenül attól, hogy ritkán találok magamnak valót, azért az élmény még mindig jó. londonban volt nem messze notting hill-től egy nagyon híres kis vintage üzlet. alig lehetett belátni az ajtaján, egyrészt mert dugig volt ruhákkal, másrészt meg azért, mert a kirakatba dedikált fotók voltak kiragasztva madonnáról, kate moss-ról, meg mittudomén milyen hírességekről, közösen az üzlet derékig érő rasztás hajú, feka tulajdonosával. ők gyakran vásároltak ott, de emiatt alig mertem bemenni. aztán bementem egyszer, és kábulat, bár az az üzlet nagyon drága.
12:43
14
ápr
05
ismeretlen válaszaequinoxe írására:
eladod? :-)
13:01
15
ápr
05
ismeretlen válaszaWelmi írására:
a vásárcsarnokban ahol a boltom van, minden vasárnap óriási bolhapiac van... rengeteg régiség, ékszer, stb... ha gondolod szánj rá egy hétvégét, másért is megéri erre kirándulni!
13:06
16
ápr
05
equinoxe válasza írására:
Önző módon megtartanám inkább :) Amúgy vékony ujjaim vannak, szerintem max. a kisujjadra (lehet, annak is csak a végére) férne fel. :)
13:24
17
ápr
05
ismeretlen válaszaequinoxe írására:
nem magamnak venném amúgy :-)
13:38
18
ápr
05
equinoxe írta:
Hát, csodálkoztam is :)
13:59
19
ápr
05
BonaLisa válaszatein írására:
ezt olyan hangulatosan írtad le, hogy kedvet kaptam meglesni az üzletet. Nemsokára töltök arra pár napot.
14:37
20
ápr
05
ismeretlen válasza írására:
Mit árulsz?
15:42
21
ápr
05
tein válaszaBonaLisa írására:
megpróbáltam megkeresni neked, pontosan melyik az, de sajnos nem találtam. :( azért még körbenézek, hátha.
15:49
22
ápr
05
BonaLisa válaszatein írására:
Köszi! Aranyos vagy, hogy megpróbáltál segíteni. Esetleg, ha az utcát vagy a környéket tudod, az is jó. Onnan már kérdezősködéssel célhoz lehet érni. :-)
16:56
23
ápr
05
ismeretlen válasza írására:
ez egy hungarikum bolt... sajtot, bort, pálinkát, húsárút, szörpöt, mézet, lekvárt, édességet stb... prémium minőségű, kézműves, magyar élelmiszereket.
16:57
24
ápr
05
ismeretlen válaszaBonaLisa írására:
azért nem olyan egyszerű... egy alkalommal a konkrét cím ismeretében kerestem egy boltot a Kew Gardens-ben, de így is egy fél napom ráment, pedig a Paddington-nál laktam.
17:02
25
ápr
05
ismeretlen válasza írására:
Akkor ti kollégák vagytok Snitzl-lel.
17:09
26
ápr
05
Meggy válasza írására:
Pontosan.

Ez az oldal eléggé nevetséges. Bocs ha ezzel megbántottam valakit. Én jártam már bolhapiacon, van egy hangulat :) ami így nem jön át. Arról nem is szólva, hogy ezen az oldalon baromi drága minden. Én jó pár ékszeremet bolhapiacon vettem és a leg drágább is kb 500 Ft volt.
Persze igaza van, amíg van aki megveszi tőle....
17:16
27
ápr
05
BonaLisa válasza írására:
uh, értem. Hát én ennyire nem vagyok jártas a környéken. Sőt, Angliában sem. Bíztam a "vak szerencsében". Mindegy, bolhapiac van mindenfelé. Ha meg most nem sikerül, majd legközelebb. Fő az optimizmus! :D
17:42
28
ápr
05
ismeretlen válaszaBonaLisa írására:
ha szükséged lenne telefonos segítségre Londonban... csak csörgess! :-)
18:13
29
ápr
05
BonaLisa írta:
köszönöm! Nagyon rendes vagy. :-) Bár a számod még nem tudom, amin megtehetem.
18:32
30
ápr
05
spadri írta:
60-70-es évek :) kinyitom anyámnál a szekrényt, és ott az egész bolhapiac :)
Pont tegnap láttam a zebránál egy nőt, régi táskával, tök szépen fel volt öltözve, és ráfeledkeztem a táskájára. Na, mondom, anyámnak ilyen van, mikor gyerek voltam, ezzel játszottam. nahát, ha divatos leszek onnan turkálok, van rojtos táskája is :)
18:36
31
ápr
05
anniehall írta:
persze, hogy nem összehasonlítható az "offline" és az online bolhapiac :) mindkettőnek más a hangulata, de nem is szeretnének versenybe szállni egymással.
ez az oldal azoknak való, akiknek nincs kedvük-idejük kimenni a bolhapiacra és csecsebecsékre vadászni, hanem inkább válogatott cuccokból szeretnének választani
viszont mivel vintage, tökmindegy hol vesszük, online-offline nem számít, mert vajmi kevés az esélye annak, hogy ugyanazzal a darabbal találkozol valahol...így tehát mindkettő vadászat
20:40
32
ápr
05
anniehall írta:
én voltam párszor külföldön is bolhapiacon - teljesen mást lehet kapni ott, mint itthon - azért azok szerintem sokkal jobbak :)
valaki járt már Amszterdamban bolhapiacon? azt mondják az nagyon jó!
20:42
33
ápr
05
Lunabunny írta:
Ezek nem tudom mitől vintage cuccok. Maximum retro.
20:50
34
ápr
05
tiatia írta:
Az iskolai karácsonyi vásáron pont azt a masnis brosst vette nekem a kisfiam - amikor még kisfiú volt.
21:20
35
ápr
06
BonaLisa válaszaanniehall írására:
AZ is!!! :-) Nagyon szép emlékeim vannak onnan. Hamarosan szeretnék is visszalátogatni. Vadászni. ;-) Múltkor, mikor kint jártam zsákmányoltam ezt-azt.
06:41
36
ápr
06
ismeretlen írta:
ez igazi vintage. tök jó!
08:54
37
ápr
06
Welmi válasza írására:
Ha úgy esik, jelentkezem :)
13:42
38
ápr
07
Emu írta:
Ennyi erovel a Vatera is bolhapiac, vettunk mar ott a csaladdal erdekes dolgokat... De Ecseri, Pecsa, stb., az az igazi:-)
02:59
39
ápr
13
penne írta:
baglyos cuccok a látomásban tucatjával:D
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=194795203896327&set=a.132186810157167.11702.126980467344468&type=1&theater
21:38
Felhasználónév:
Jelszó: