Lélek

Isteni pasik

7617

Jean Shinoda Bolen szerint minden férfi egy görög isten. Persze, teljesen érthető lenne az is, ha a hölgy ilyen fokú rajongással tekintene az erősebbik nemre, de ha hozzávesszük, hogy pszichiáter és jungiánus terapeuta, egészen más megvilágításba kerül a jelenség. Elfogultsággal sem lehet vádolni a doktornőt, hiszen a nőket kivétel nélkül görög istennőknek látja. Elgondolása szerint ugyanis a görög mitológia különböző karakterű istenei és istennői különféle nemi szerepek és személyiségtípusok megtestesülései. Szellemes elméletével világhírnévre tett szert, ugyanis egyszerű önismereti gyakorlatként is hasznos és szórakoztató, de a hasonló szemléletű pszichológusok és pszichiáterek előszeretettel építik be a terápiáikba is.

Persze jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi közük a modern embereknek az olimposzi istenekhez, és hogy jön a képbe Jung. Nos, a jeles svájci pszichoanalitikus úgy vélte, hogy létezik az úgynevezett kollektív tudattalan, melynek tartalmai közösek nagyjából minden emberben történelmi kortól és kultúrától függetlenül. A kollektív tudattalan tartalmai az archetípusok, melyek mítoszokban, mesékben, szimbólumokban és álmokban fejeződnek ki leggyakrabban. Persze lehet ezzel vitatkozni, de az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a különböző népek mítoszai és meséi meglepően hasonló fordulatokat tartalmaznak. Ezen az elméleti talajon alkotta meg saját rendszerét Shinoda Bolen, melynek lényege, hogy a különböző görög istenek ősi szerepmintákat testesítenek meg.

Úgy véli, hogy ezek a szerepminták a psziché mélyén lakoznak, és befolyásolják személyiségünket, kapcsolatainkat, munkához való viszonyunkat és minden egyebet. Természetesen nem kell ezt olyan statikus rendszerként elképzelni, mint mondjuk a horoszkópot: vannak olyanok, akik születésüktől életük végéig ugyanannak az istennek a befolyása alatt állnak, de sokkal gyakoribb, hogy életszakaszonként változik az uralkodó istenünk, vagy épp életünk meghatározó eseményei aktivizálnak egy-egy új istent. Sőt, az is nagyon sokszor előfordul, hogy több isten él bennünk egyidejűleg és életünk különböző területeit más-más uralja. Sőt, komoly pszichológiai problémát is okozhat, ha valakire a családja vagy a külvilág olyan szerepet kényszerít rá, ami ellentétben áll a benne természetesen munkáló istennel.

Lássuk, milyen istenek jöhetnek szóba a pasik vonatkozásában.

Zeusz, a főnök

Főisten, az istenek és a mindenség királya, az ég és a villámok ura. Ő a főnök, ez nem is kérdés. Az ilyen típusú férfiaknál az irányítás, a hatalom és a birtoklás a kulcsszó. A szerelemben és a munkában is ez motiválja elsősorban. Zeuszhoz hasonlóan igazi nőcsábász és általában sikere is van a nőknél, de rendszerint csak addig érdekli egy nő, amíg meg nem szerzi. Kapcsolatai inkább a külvilágnak szólnak, partnerét szereti trófeaként mutogatni. Rendszerint nem jó szerető és a hosszú távú kapcsolat sem az erőssége, ugyanis hiányzik belőle a figyelem, az intimitás és a gondoskodás képessége. Ha mégis megházasodik, inkább szövetségest keres, mint romantikus partnert, gyakran házasodik érdekből. Nem tekinthető ideális férjnek, ugyanis jobban érdekli a munkája, mint a családja, és a monogámia sem igazán jellemző rá. Tekintélyéhez a családban is ragaszkodik, ő az irányító, hozzá kell alkalmazkodnia minden családtagnak. Munkájában általában komoly sikereket ér el, rendszerint a munkahelyen is ő a főnök, és az anyagiak terén sincs oka panaszra. Mivel mindene a hatalom, szinte a paranoia szintjéig bizalmatlan.

Poszeidón, az erőszakos

A tenger istene, de hatalma kiterjed a folyókra és a tavakra is. Heves vérmérsékletű, ösztönös és erőszakos férfi az, aki Poszeidón befolyása alatt áll. Számára a szex a legfontosabb, nehezen tudja kordában tartani a vágyait és az ösztöneit, épp ezért kapcsolatai inkább a testiségről szólnak. Ha valakit kiszemel magának, minden eszközzel igyekszik megszerezni és az elutasítás sem tántorítja el, ezért az ilyen típusú férfiak követnek el leggyakrabban nemi erőszakot. Ha házasságra adja a fejét, az általában őszinte érzéseken alapul, nem pusztán fizikai vonzalmon, mégis sokszor előfordul, hogy kudarcba fullad a kapcsolat, mert sokszor nehezen éli meg azokat az érzelmi mélységet, amik egy tartós kapcsolat működtetéséhez szükségesek. Intenzív, heves személyisége miatt gyakran keveredik konfliktusba a munkahelyén, ezért sokszor nem tud karriert építeni. Ha azonban talál olyan területet, ahol kiélheti és kamatoztathatja heves temperamentumát, komoly sikereket érhet el. Fontos számára a pozitív visszajelzés, mert önbecsülése gyenge lábakon áll.

Hadész, a magányos farkas

Az alvilág ura, a holtak istene. Az a férfi, aki Hadész befolyása alatt áll, igazi magányos farkas. Az ismerkedés és a kapcsolatteremtés nehezen megy neki, ezért gyakran magányosan éli le az életét. Ez azonban kevésbé zavarja, ugyanis nem igényli a társaságot, kifejezetten jól érzi magát egyedül. Ha mégis megtalálja a párját, harmonikus, mély és tartós kapcsolatot alakít ki vele és borzasztóan ragaszkodik hozzá. Csupán az okozhat gondot, hogy érzelmeit nehezen mutatja ki. Mivel magányos farkas, jól elvan szex nélkül, de ha intim helyzetbe kerül, igen intenzív élményt szerez partnerének, ugyanis a szexualitás testi és spirituális vetületeit is mélyen átéli. Ha családot alapít, felesége és gyerekei valódi hátteret és támaszt jelentenek számára, gyakran ők jelentik a Hadész férfi kizárólagos társaságát, mert nagyon kevés barátja van. Társaságban kissé esetlenül mozog, nehezen illeszkedik be és a többiek megközelíthetetlennek, titokzatosnak tartják. Magánakvalósága miatt nem igazán csapatjátékos, így csak akkor ér el sikereket a munkában, ha talál olyan területet, ahol magányosan dolgozhat.

Apollón, a jó parti

A rend, a ragyogó Nap, a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a művészetek és az íjászat istene. Az Apollón férfi igazán ragyogó: intellektuális beállítottságú, vonzódik a művészetekhez, sokszor tehetségesen gyakorolja is őket, könnyedén épít karriert és népszerű a társaságban. Nem csoda hát, hogy a nők fürtökben lógnak rajta. Népszerűsége ellenére nehezen esik szerelembe, és az erotika sincs központi helyen az életében, mert alapvetően intellektuális beállítottságú. Kedveli az olyan nők társaságát, akik sikeresek, önállóak és szellemi partnerei lehetnek. Feleségnek azonban rendszerint konzervatívabb beállítottságú nőt választ, aki vállalja a hagyományosabb női szerepeket. Az érzelmekkel gyakran hadilábon áll, inkább hideg, racionális típus, ami sokszor okoz problémát a kapcsolataiban. Általában jó apa, bár a gyereknevelést és a háztartással kapcsolatos teendőket hajlamos a feleségére hagyni.

Hermész, az állhatatlan

Elsősorban az istenek hírnöke, de ő a pásztorok, az utazók, valamint a súly- és hosszmértékek istene. Emellett közismert furfangjáról és ravaszságáról. A Hermész típusú férfi állandóan mozgásban van szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Kapcsolatait is ez jellemzi: gyorsan és könnyen létesít kapcsolatot és gyakran váltogatja partnereit. Könnyen meghódítja a nőket, mert izgalmas, szórakoztató és lehengerlő partner; az a típus, aki pillanatok alatt ledumálja a bugyit szinte bármelyik nőről. Szenvedélyes és kreatív szerető, aki imád újszerű és extrém dolgokat kipróbálni az ágyban, és ha partnere esetleg ódzkodik az ilyesmitől, pillanatok alatt rábeszéli. A hosszú távú kapcsolat azonban nem az ő műfaja: amilyen gyorsan meghódít egy nőt, olyan gyorsan el is tűnik az életéből. Ha mégis megházasodik, önmagához hasonló, szabad szellemű nőt választ, aki tiszteletben tartja átlag feletti szabadságigényét. Kifejezetten társaságkedvelő, így állandóan pezseg körülötte az élet, de barátságaiban ugyanolyan állhatatlan, mint szerelmeiben. Ha talál olyan munkát, ahol kielégítheti kíváncsiságát és állandóan mozgásban lehet, akkor kifejezetten sikeres lesz, de állhatatlansága miatt sokszor nem állja meg a helyét a munka világában.

Árész, a szenvedélyes

A háború istene. Számára az élet egy harc, mindent véresen komolyan vesz, a játékosság fogalma ismeretlen a számára. Távol áll tőle a racionalitás, emocionálisan és szenvedélyesen reagál minden őt ért hatásra, épp ezért kapcsolatai viharosak és hevesek. Csak a hasonlóan szenvedélyes nők képesek elviselni és élvezni a társaságát, és ő is ilyen partnerre vágyik. A szexualitás nagyon fontos számára, kitűnő, érzéki szerető. Nem hárítja a házasságot, de nem is igazán tervezi, így gyakran előfordul, hogy sodródik az árral és meggondolatlanul teszi meg ezt a lépést. Képes a monogámiára, de heves természete sokszor szerelmi kalandokba sodorja és félrelép. Jó csapatjátékos, sok barátja van, akikkel szívesen tölti az idejét. Képes teljesen belefeledkezni a munkájába, így kifejezetten sikeres lehet, szenvedélyes természete és felelőtlensége miatt azonban sokszor keveredik konfliktusba és gyakran vág bele kockázatos vállalkozásokba.

Héphaisztosz, a jófiú

A kovácsmesterség és a tűz istene. A Héphaisztosz befolyása alatt álló férfi befelé forduló, mély érzésű, aki nehezen létesít kapcsolatot a külvilággal. A nők fontos szerepet játszanak az életében, bár velük is nehezen teremt kapcsolatot. Fontos számára, hogy szép legyen egy nő, de még fontosabb, hogy intelligens és határozott legyen, ugyanis szereti átadni az irányítást partnerének, aki egyfajta közvetítő szerepet tölt be közte és a világ között. Ha megházasodik, felesége intéz mindent, ő az, aki a háttérből irányítja férje egész életét. Hajlamos a munkába temetkezni, ezért kevés időt tölt a párjával, gyakran előfordul ezért, hogy felszarvazzák. A szex egyébként sem tölt be központi szerepet az életében. Kevés barátja van, de azokhoz nagyon mélyen kötődik. Munkáját teljes intenzitással és odaadással végzi, az elismerés azonban gyakran elmarad, mert nem tudja jól eladni magát. Sikere gyakran a feleségén múlik, aki szakmai előmenetelét is irányítja a háttérből.

Dionüszosz, a nőcsábász

A bor és a mámor istene. A Dionüszosz férfi távolról sem átlagos: imád szórakozni, dorbézolni, a nők elbűvölőnek tartják és körülrajongják. Casanova tipikusan ilyen típusú férfi volt. Barátként és szeretőként is fontosak számára a nők. Gyerekkorától kezdve szinte kizárólag lány barátai vannak, akikkel igazi, mély barátságokat alakít ki. Van benne valami nőies, ösztönösen vonzódik a szép dolgokhoz, legyenek azok nők, műalkotások vagy használati tárgyak, mégis talpig férfi. Mélyről fakadó érzékisége nem hagyja hidegen a nőket, és ő is szívesen bocsátkozik kalandokba, gyakori, hogy párhuzamosan több nővel is kapcsolatot tart fenn. Utánozhatatlan szerető, partnerét olyan eksztatikus élményben részesíti, amilyet korábban még nem élt át. Mivel a pillanatnak él, a házasság és a hosszú távú kapcsolat távol áll tőle. Épp ezért ritkán házasodik az ilyen típusú férfi, de ha mégis megteszi, nem lesz monogám. Nem igazán csapatjátékos, a versenyszellem sem jellemző rá, így a munkájában távolról sem olyan sikeres, mint a nőknél.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások