Lélek

Te is istennő vagy!

7595

Az ókori görög asszonyok tudták, hogy istennők élnek bennük. Hittek benne és tapasztalták, hogy sorsuk vagy foglalkozásuk által megszabott szerepükben egy bizonyos istennő uralma alatt állnak. Tudták például, hogy a fiatal lányok Artemisz befolyása alatt állnak, a férjes asszonyok Hérához fohászkodtak, Hesztia pedig abban nyújtott segítséget, hogy a házat otthonná tegyék. Jean Shinoda Bolen amerikai pszichiáter a női pszichét kutatja, és felfedezte, hogy ezek az antik istennők ugyanúgy ott élnek bennünk, modern nőkben is, és irányítják cselekedeteinket, meghatározzák kapcsolatainkat és döntéseinket, csak nem vagyunk már tudatában ennek. Pedig nagyon is hasznos, ha felfedezzük a bennünk élő istennőt, és legalább olyan hasznos, ha felismerjük, más nők melyik istennő befolyása alatt állnak. Jobban megértjük ugyanis önmagunkat és másokat.

Sokfélék vagyunk. Az, ami az egyik nő számára létfontosságú, a másik számára teljesen érdektelen, hiszen más istennő munkál benne. Az, hogy éppen melyik istennő aktivizálódik egy nő életében és hogy mikor, nagyon sok tényező kölcsönhatásától függ. Nagyon fontos a személyiség és a családi háttér, de a kultúra is alapvető hatással van rá. Egy istennőt életre hívhat valakiben egy személy vagy esemény is. Ha szerelmesek leszünk, szinte biztos, hogy elkezd munkálni Aphrodité, ahogy a legtöbb nő dühös Héraként kezd viselkedni, ha a párja félrelép. Ugyanígy életünk különböző szakaszainak is megvan a domináns istennője, hiszen egészen más értékrend és gondolkodásmód jellemez egy fiatal lányt, aki női léte elején van és egy érett asszonyt, aki sok mindent megtapasztalt már.

Az elmélet megalkotója szerint hét görög istennő élhet és munkálkodhat bennünk.

Artemisz

A Hold és a vadászat szűz istennője, ő segít a szülésnél, védelmezi a nőket és a gyerekeket. Ha független, önálló személyiség vagy, aki saját céljait követi és mindennél fontosabb számodra, hogy kibontakoztasd tehetséged és megvalósítsd önmagad, minden bizonnyal Artemisz munkál benned. Az Artemisz típusú nők megállnak a saját lábukon, céltudatosak és kitartóak, igazi feministák. Férfi nélkül, egyedül is teljesnek érzik magukat, a párkapcsolatot másodlagosnak tekintik. Szívesen lépnek szövetségre más nőkkel és igazi testvéries viszonyt alakítanak ki velük.

Athéné

A bölcsesség, a mesterségek és a stratégia istennője. Ha szíved helyett inkább az eszedre hallgatsz, gyakorlatias vagy, logikusan gondolkodsz, és inkább férfiakkal barátkozol, akkor Athéné típusú nő vagy. Az ilyen típusú nők nyugodtak, intelligensek, befelé fordulók, gyakorlatiasak és konzervatívok. A férfiakkal remekül együtt tudnak működni barátként, kollégaként úgy, hogy az erotika fel sem merül. Nehezen kötelezik el magukat, de ha egyszer igent mondanak egy férfinak, kitartanak mellette a végsőkig.

Olvasd tovább a cikket a Donna.hu-n!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások