Divat

Budapest divatban dobbant

7601

A nemzetközi divatnapok mintájára életre hívott, magas nívójú, a nagyközönség számára is elérhető trendeseményt ígérnek a Budapest Essential Looks szervezői – Buday Kollárik Tímea és Buday Fábián Sebestyén.

Láttunk mi már karón varjút! – ahogy nagyapám mondta –, ami a budapesti divathét-kezdeményeket illeti. Kezdve azzal a tízéves eseménnyel, ami a valamikor feltörekvő és abban a stádiumban megragadó hobbi-divattervezőket gyűjtötte össze. Csak nagyon kevesen ütötték meg azt a mércét, ha egyáltalán, ami a valódi kirobbanáshoz kell. Rendszeresen kaptunk meghívókat hónapról hónapra rendezett, egynapos divateseményekre, amelyek lehetőséget biztosítottak a fiatal tervezők bemutatkozására, de a legtöbb esetben csalódnunk kellett. Kivételt képez néhány friss kezdeményezés. Ezek után ne vessen ránk senki követ, ha félénk bizalommal tekintünk a Lime Creative Kft. ügyvezetőinek kezdeményezésére, akik valószínűleg megunták az itthoni helyzetet és szerettek volna nagyot dobbantani. Két évig tapogatóztak, alakították a tervet, míg végre 2011 tavaszára összeállt minden, ami egy nemzetközi szintű divathéthez kell. Megszületett a Budapest Essential Looks!

Hogy mit jelent pontosan a nemzetközi szintű divathét a profi stábon, fény- és hangtechnikán túl, arról Buday Kollárik Tímeát kérdeztük. „Nemzetközi bemutatókon már fél éve az a trend, hogy a kifutó tulajdonképpen a földön van, ezzel egy szintben vannak az első sorok, és a vendégek vannak kiemelve, hogy lássanak, nálunk is így lesz. Most trend a minél szélesebb – négy-hat méteres – kifutó, nálunk is négy méterszer húsz méteres lesz a tér, ahol felvonulhatnak a modellek. Tíz méter széles vetítőfelületünk lesz, amire bármilyen animáció kerülhet.” Kérdésünkre azt is elárulta, hogy a tervek között szerepel az online közvetítés is.

A nemzetközi színvonalat további számok is jegyzik: az eseményen két nap alatt több mint 70 modell, 25 sztárfodrász, 15 sminkes, 4 koreográfus és hatalmas szervezői és technikai stáb dolgozik. A bemutatókon kívül lesz stílustanácsadás, fodrászsarok, sminktanácsadás, címlapfotózás, fotókiállítás, koktélbár, valamint játékok, értékes nyereményekkel. „A kifutókon 30 magyar modell dolgozik majd, amire itthon még nem volt példa. Köztük lesznek olyan modellek is, akik nemzetközi kifutókon dolgoznak, de a tervezők külön kérése volt, hogy fiatal, friss modellekkel is dolgozzunk” – mondta a főszervezőnő.

A kezdeményezés komolyságát az is mutatja, hogy a szervezők hosszú távon gondolkodnak: nemcsak idén őszre, hanem jövőre is megvannak már a partnereik, köztük a Schwarzkopf Professional, amely az esemény névadója és főtámogatója is egyben.

Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy miért nem már az őszi kollekciókat mutatják be most tavasszal, ahogy az külföldön szokás, arra is megvan a válasz. „A nemzetközi divatheteken a szakmának és a buyereknek (a vásárlóknak) és a hírességeknek mutatják be a kollekciókat fél évvel korábban, a nagyközönség részére sohasem. Magyarország ebből a szempontból más helyzetben van, és nekünk egy ilyen eseménnyel a magyarországi helyzethez kell alkalmazkodni. Itthon, mivel a szakma is kisebb és a sajtó is kisebb és a buyer mint olyan nem igazán létezik, innentől nincs kinek bemutatni az őszi-téli kollekciót már télen vagy tavasszal, ami külföldön is csak ősszel kerül egyébként a piacra”.

Ejtsünk néhány szót az esemény főszereplőiről is. A Budapest Essential Looks-on Abodi Dóra, Es-Tu un Ange, Je Suis Belle, Konsánszky Dóra, Léber Barbara, Makány Márta, Mojzes Dóra, Nanushka, Nubu és a Use unused mutatják be legfrissebb kollekcióikat. „Természetesen a jövőben fiatal, feltörekvő tervezőket is szeretnénk meghívni. Most az volt a cél, hogy az új, de már ismert nevek mellett megjelenjenek a régi, ismert nagy nevek is. Erre egyébként még szintén nem volt példa Magyarországon.”

 

Budapest Essential Looks időpont és helyszín: 2011. április 29-30., Budapest, VI. ker., Eiffel tér, Divatsátor a MIX Club-Bar-Restaurant előtt. A napijegy ára 2500 Ft, a jegyek megvásárolhatók a Broadway jegyirodánál és minden ismert jegyirodában.

Még több infó: www. budapestlooks.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások