Mi ez?

Bálna a Duna partján

7596

Kell nekünk még egy pláza? Tele van velül Budapest, mindegyik ugyanúgy néz ki, ugyanazokkal a kommersz üzletekkel, megfulladsz, agyontaposnak, vagy épp teljes nihil uralkodik lézengő, gyorskajafüggő tinikkel és idegesítően ciripelő popzenével. Plusz ugye agyonnyomják a magyar termelőket és így tovább. A tervek szerint azonban ehhez a világhoz semmi köze nem lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb fővárosi beruházásának, a CET nevű bevásárló- és kultúrközpontnak, annyira, hogy a működtető következetesen kerüli a pláza szót is, ha nyilatkoznia kell. Tulajdonképpen csak az utóbbi hónapokban kezdett el elterjedni a köztudatban, mi is készül pontosan, ehhez képest évek óta vitáznak rajta, a szakma elismeri, a lakosok zavartan pislognak, vagy lemondóan legyintenek: megint a beton és az üveg. Ráadásul hogy néz már ki. Mi is ez az egész, és miért lesz nekünk egy kicsivel jobb Budapestünk ősztől?

A Porto Investment nevű cég pár éve úgy döntött, pályázik a Fővárosnál az üresen, leromlott állapotban álló közraktárak felhasználására, ahol addig legfeljebb diszkók működtek, többé-kevésbé rendszeresen. A pályázatot megnyerték egy koncepcióval, a tervezésre a szokatlan megoldásairól híres holland Karl Oosterhuist kérték fel. Az ívelt, bálnára emlékeztető szerkezet – amelyet Geszti Péter ötlete nyomán CET-nek, azaz Central European Time-nak kereszteltek el – nagyot durrant a sajtóban és az építészek között, az utóbbiakat azért izgatta, mert ilyen megoldást Magyarországon még nem láttak, a közönség körében azonban többen nehezményezték, hogy "belerondít" a városképbe.

Az azóta eltelt idő nem a szkeptikusokat igazolta: Budapest egyébként is eklektikus, az adott helyszín nem volt túl felemelő látvány, a Budapesttel kapcsolatos jövőbeni tervekben pedig ezen kívül is sok organikus, ívelt vonalat találunk. Mégis csúnya sztorik kísérték a CET születését: az árvizek és más gondok miatt a kivitelezés csúszott – ami önmagában nem meglepő –, eközben pedig csúnyán összeveszett a tervező és a megbízó cég. Oosterhuis szerint nem tartották tiszteletben formabontó megoldásait és mellőzték az általa javasolt szakembereket, a Porto azonban állítja: a tervekhez ragaszkodtak, legfeljebb technikai kérdésekben tértek el, hiszen voltak Magyarországon megvalósíthatatlan pontok. Később közös megegyezéssel elváltak útjaik, nemrég azonban a főváros nehezményezte a csúszást. Most úgy tűnik, megegyeznek, ősszel pedig megnyílik a központ.

A tervek szerint a CET a térség leghangulatosabb bevásárlóközpontja szeretne lenni, faburkolattal, teljesen korszerű gépesítéssel és exkluzív üzletekkel. A szokásos plázamárkákat itt nem találjuk majd meg: itthon kevéssé ismert, de a szokásos felhozatalnál jóval igényesebb nemzetközi divatházak bérlik az üzlethelyiségeket, de betelepül több magyar tervező és designer ruhákban utazó bolttulajdonos is, plusz művészeti galéria. Hogy kikről van szó, azt egyelőre nem árulta el a működtető. Azt viszont igen, hogy eleinte úgy kellett összevadászni az érdeklődőket, végül azonban, ahogy terjedt a hírük és  sokan megértették, miről szól ez a hely, már maguktól jelentkeztek. Lesznek még kulináris érdekességek (borgaléria, egzotikus ételek) és egy hatalmas könyvesbolt is, amelynek márkáját kifejezetten a CET kedvéért hozták létre, de valószínűleg hálózattá bővül.

Ott jártunkkor feltűnt, hogy a CET sokkal nagyobb belülről, mint amekkorának kívülről tűnik. Azt szeretnék elérni, hogy az egész közösségi térként is működjön, a látogatók ne csak flangáljanak, shoppingoljanak, hanem mindig legyen esemény, történés, program, amin részt vehetnek. Délelőtt a kisgyerekes anyukákat várják, délután az egyetemistákat (a CET mellett van a Corvinus, szemben a Műszaki), és ami a legjobb...

..., hogy ezerfős koncertterem működik majd az épületben, amelynek programjáról saját szervezőcsapat gondoskodik. Nem zavarja az életüket a közelben álló Művészetek Palotája, a felhozatal lazább lesz, ha versenytársat kell mondaniuk, általában a Millenárist emlegetik. Egyelőre az utolsó simításokat végzik, javítják a hibákat, a burkolaton télen még a mínusz tíz fokokban is ipari alpinisták pofozták a fémvázat és az üveget, miközben odakint kész kis korzó épült a Duna mellé. (Már csak a Petőfi híd pesti lábánál lévő szutyokkal és a rémisztően elhanyagolt, parknak éppen nem nevezhető zöld résszel kellene kezdeni valamit, de ez már nem a CET hatásköre.)

Az ipari forradalom világát idéző ódon raktárak szerencsére nem úszták meg: tökéletesen felújították őket. Ahol lehetett, az eredeti téglákat használták, a gipsz elemeket újraöntötték, hogy aztán szabályosan rájuk folyassák a fém- és üvegmonstrumot. A látvány elsőre bizarr, de gyorsan megszokható és megkedvelhető: a híres budapesti eklektika kreatív mozzanata a CET.

Hogy az egészből mi lesz, hogy vevők lesznek-e rá, azaz bejárnak, ne adj' isten még költenek is, hogy fenntartja-e ezt a modellt a pénztárcájára oly érzékeny középosztály, az az év végén, de inkább jövőre derül ki. Mi mindenesetre drukkolunk: a CET csupasz falakkal, kilógó kábelekkel és világítás nélkül is meggyőző, a vállalkozás pedig olyan ambiciózus és merész, amit ritkán látni Budapesten, a biztonsági játék, a félbehagyott, vagy az összegányolva befejezett beruházások városában. Az pedig csak hab lesz a tortán, ha a plázák és a Váci utca kínálatával eddig megelégedő vásárlók is rájönnek, hogy jé, van magyar divat is, jé, nem is olyan rossz, és jé, nem is rokkanunk bele anyagilag.

Fotók: Neményi Márton

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
30
ismeretlen írta:
,,Kell nekünk még egy pláza?"

Ha pár embernek munkát ad még vagy 2-3 évig, akkor nekem 8...
02:04
2
márc
30
vizilili írta:
"...Délelőtt a kisgyerekes anyukákat várják, délután az egyetemistákat..."

és, ha valaki (én) már nagygyerekes, az egyetemet meg már jól kijárta..???
nemvárt, nemkívánatos..? :DD

szerintem a wampos csajok ide terveznek valami meglepetést!
08:41
3
márc
30
ismeretlen írta:
Messziről elkerülöm a plázákat, de ahogy Snitzl is írta, munkahelyteremtőnek bőven elég.
09:14
4
márc
30
tein írta:
de gyerekek, azért ez nem egy pláza, ejnye, marci (vagy melyikőtök írta), a félrevezető megnevezésért! :) ahogy én értelmezem, ez egy kultúrközpont. egy barátnőm a mai manó igazgatójának jobbkeze, és mivel a mai manó igazgatója vette kézbe a cetet, a barátnőm megy vele (kulturális szervezőként). és csomót mesél, hogy milyen programokat terveznek, milyen lehetőségek vannak az épületben. és nagyon izgalmas lesz! sőt, az embertől még tippeket is kért, hogy milyen zenekarokat, dj-ket érdemes meghívni. és csomó tippet átküldtünk neki, és ha abból akár egy-kettőt is megszereznek, akkor bizony nagyon jó lesz nekünk..! :) úgyhogy én már várom, bár tény, hogy jól elhúzódott.
09:42
5
márc
30
mookid válaszatein írására:
egyrészt ugye kifejtettük, hogy nem is pláza, másrészt pedig a barátnődnek üzenem, hogy STERBINSZKYYYY!
09:57
6
márc
30
tein válaszamookid írására:
tudom, de odapöttyentetted, hogy pláza, az meg olyan, mint a szar a legyeknek. :) az üzenetedet átadom. :)
09:59
7
márc
30
ismeretlen írta:
"Mi is ez az egész, és miért lesz nekünk egy kicsivel jobb Budapestünk ősztől?"

Meg kellene már tanulni, hogy hiteles újságíró NEM FOGLAL ÁLLÁST ilyen témákban, különben a cikke egyszerű reklámmá degradálódik. Nyilván az is.
10:01
8
márc
30
ismeretlen válaszatein írására:
Egy biztos: sem engem, sem a többi fiatal(abb) magyar zenészt (igazi zenészt) nem fogják felléptetni, ugyanazok fognak ide is menni, mint a többi hasonló helyre.
10:02
9
márc
30
tein válasza írására:
ahogy tudom - bár nem tudok olyan sokat -, kicsit más a profilja, mint a "többi hasonló" helynek. ha én lennék a szervező, biztos teret engednék fiatal magyar zenészeknek, de gondolom, az is szempont (főleg az elején), hogy ki tud megtölteni egy ezer férőhelyes termet. de azért majd reklámozlak, csak nemtom, melyik formációddal (bár erre biztos azt fogod mondani, hogy nem kell reklámozni egy ilyen ócska helynek :).
10:11
10
márc
30
ismeretlen válaszatein írására:
Miért mondanám ezt? Nem a helyek az ócskák (általában), hanem a szervezőik és a vezetőségük. Az pedig, hogy ki tud megtölteni egy ezer férőhelyes termet, kizárólag a reklámon múlik (ami pedig a hely és a szervező dolga, csak legtöbbször büdös nekik dolgozni, egyszerűbb a zenekarra fogni, ha nem jönnek elegen).

Ott van például Szirtes Edina, mindenki Mókusa, aki évtizedeken át ismeretlen háttérzenész volt, aztán hirtelen sztár lett, megtölti a MűPát, pedig mindent ugyanúgy csinál, ahogyan eddig. Reklám kérdése. Tudod, az igazi zenészekben az a jó, hogy nem kell semmit sem csinálni velük, nem kell olyan dolog imitálására betanítani őket, amit nem tudnak, egyszerűen csak hagyni kell, hogy csinálják, amit tudnak és szeretnek, és ez automatikusan tetszeni szokott az embereknek.

A Cet meg eléggé elszúrja, ha ezer fősnél kisebb koncerthelyet nem építenek bele.
10:31
11
márc
30
ismeretlen válasza írására:
,,Egy biztos: sem engem, sem a többi fiatal(abb) magyar zenészt (igazi zenészt) nem fogják felléptetni, ugyanazok fognak ide is menni, mint a többi hasonló helyre."

Mondjuk menj oda, és ajánld magad. Akkor talán tudni fogják, hogy létezel, és lehet hívni.

,,Az pedig, hogy ki tud megtölteni egy ezer férőhelyes termet, kizárólag a reklámon múlik (ami pedig a hely és a szervező dolga, csak legtöbbször büdös nekik dolgozni, egyszerűbb a zenekarra fogni, ha nem jönnek elegen)."

Neked meg egyszerűbb rájuk fogni. De reklámozni te is tudod magadat, nem is kéne hozzá nagy erőfeszítés. Abban igazad van, hogy ez nem kizárólag a te dolgod lenne, de ha ők nem csinálják rendesen, és el akarsz érni valamit, akkor neked kell lépni. Legfeljebb nem vonhatják majd le a gázsidból a ,,marketingköltséget"...
10:58
12
márc
30
ismeretlen válaszatein írására:
,,ahogy én értelmezem, ez egy kultúrközpont."

Az még majd ezután fog elválni...
11:01
13
márc
30
ismeretlen válaszatein írására:
Pont ezt akartam kérdezni, hogy ez nem egy kultúrközpont lesz? én is úgy hallottam régen félfüllel...
11:04
14
márc
30
ismeretlen válasza írására:
"Mondjuk menj oda, és ajánld magad."

Felesleges. A nagyobb helyek és fesztiválok szervezői kizárólag a meglévő személyes kapcsolatrendszerükön keresztül dolgoznak. Réges-régen végigjártam már ezt az utat.

Amennyire tudom, reklámozom a koncertjeimet. Honlap, Facebook, fórumok. Többet nem tehetek.
11:05
15
márc
30
ismeretlen válasza írására:
Miért, a MűPa vagy a Millenáris nem "kultúrközpontok"?
11:06
16
márc
30
Betuka írta:
Kíváncsi leszek. Úgyis be fogok menni, és körbenézek, ha tetszik többször el fogok menni, ha nem, nem. Előre nem formálok véleményt. :)
11:20
17
márc
30
nupogodi írta:
óóóóó szeretem a CET-et. nagyon tetszik maga az épület, és remélem nem lesz egy pláza a sok közül, hanem tényleg dizájn-és kultúra központ lesz, nagyon bírnám.
még egy pláza nem kell már, így is van kb 11-12, ha jól számoltam, minek több???? nincs annyi ember budapesten, amennyi el tudná látni ezt a sok plázát. egy európai városban nem láttam ilyen sokat, pedig mindenhol voltam. ciki, gáz, ugyanazok a márkák vannak mindenütt, uncsi.nem kell több pláza.
11:44
18
márc
30
outsider válasza írására:
Tudom, mit fog válaszolni az egód, de azért afféle költői kérdésként felvetem: nem ötlött még fel benned, hogy azért nem megy a szekér, mert rossz zenész és még annál is rosszabb előadó vagy?
11:44
19
márc
30
ismeretlen válaszaoutsider írására:
Ez csak olyanokban ötlik fel, akik nem ismernek.

És sokadszor: a szekér nem csak nekem nem megy, az egész zene- és egyéb művésztársadalom válságban van.
11:51
20
márc
30
ismeretlen válasza írására:
ezt nem értem. itt plázáról írnak, nem?
11:53
21
márc
30
ismeretlen válasza írására:
Azt próbálják sugallni, hogy ilyen mégh nem volt itthon. Közben meg dehogynem. Illetve összemixelik a MűPát a WestEnddel, és ennyi. A többi csak marketingszöveg.
11:56
22
márc
30
ismeretlen válasza írására:
mégh = még
11:57
23
márc
30
mookid válasza írására:
de igen, az újságíró beleírhatja a véleményét, ha
-nem hírműfajban alkot, azaz hírt szerkeszt vagy tudósít
-sem az orgánum, sem maga a cikk nem próbálja meg üzenni az írással kapcsolatban, hogy objektív akar lenni és csak tényeket akar közölni
itt mindez stimmel, már csak azért is, mert egy magazinról van szó, ahol lazábbak a szabályok és soha egy cikk sem akarta azt állítani, hogy az újságíró és az ő véleménye kimarad a cikkekből. úgy nem is működne.
12:17
24
márc
30
ismeretlen válaszamookid írására:
Butaság. Ez eredetileg egy beszámoló akart lenni, nem pedig egy reklám. De csak utóbbiban szoktak ekkorát benyalni az alanynak, hogy "jobb Budapestünk lesz általa". Akár magazin, akár nem, az újságíró hagyja, hogy ezt az olvasói döntsék el, nem írja bele maga ilyen direkt módon a cikkébe. ha mégis - mint most -, akkor megfosztja az olvasót a döntés lehetőségétől.
12:28
25
márc
30
mookid válasza írására:
akkor ki kéne végezni az összes kritikaírót, aki pozitív módon mer megnyilvánulni, és ezzel megfosztja az olvasót a döntés lehetőségétől? lehet, hogy azok nem beszámolók, de ugyanúgy igaz rájuk. engem ez az egész nem érdekel egyébként, a beszámolóba belefér a vélemény, az olvasó meg majd eldönti, egyetért-e.
12:30
26
márc
30
ismeretlen válaszamookid írására:
Ez nem kritika, hiszen olyasvalamiről írsz, ami még meg sem épült. Ne keverj már ide mindenfajta hülyeséget, csak hogy védd a nemlétező igazadat, inkább ismerd el, hogy hibáztál.

Igen, az abszolút látszik a színvonalon, hogy téged ez az egész nem érdekel.
12:32
27
márc
30
indala írta:
szerintem jó a cikk és érdekes a téma is. nekem kifejezetten tetszik a cet, bírom az ilyet, mikor a régit mixelik az újjal, örülök, hogy felújították a raktárakat és hozzáragasztották az üvegkomplexumot. remélem belül is jó lesz.nagyon.
13:29
28
márc
30
mookid válasza írására:
ne haragudjon, tanár úr, de az egyértelmű, hogy budapest nem lesz rosszabb hely a cettől, viszont ugyanolyan sem. ha valaki tényleg meg van győződve róla, hogy az ő életét konkrétan rosszabbá teszi egy ilyen hely, hát annak az értékrendje, világképe bizony ezen cikk és magazin keretei között értelmezhetetlen. ha nem ért egyet, felháborodik és anyázni kezd, az viszont tökjó! továbbá fenntartom, hogy senkit semmitől nem fosztottunk meg ezzel a félmondattal, majd azt mindenki eldönti mit gondol, továbbá érdekes, hogy ilyen nagy elánnal állsz ki szegény védtelen olvasó lelki egyensúlya mellett, te, aki naponta órákat töltesz itt azzal, hogy szellemi fogyatékosokat szopatsz nem is titkolt élvezettel.
a nem érdekelt nyilván a fentiekre értettem, nem a munkámra, de világos, hogy túl magas labda volt.
13:38
29
márc
30
ismeretlen válaszamookid írására:
"egyértelmű, hogy budapest nem lesz rosszabb hely a cettől, viszont ugyanolyan sem"

Egyre nagyobb képtelenségeket írsz. Miért lenne mindez egyértelmű? Ezzel az erővel az összes plázára vagy McDonald's-ra is írhatnád ugyanezt, márpedig miattuk egyértelműen rosszabb hely lett Budapest. A Cet esetében is kétesélyes a dolog, ugyanis ha rosszul konstruált vagy rosszul vezetett hely lesz (amit jelen stádiumban nem lehet kizárni), akkor a város bizony rosszul jár vele, különösen, ha azt nézzük, hogy ideális esetben mennyi minden jóra is lehetett volna használni ugyanazt a helyet. Ezért óvakodik a hitelesnek lenni vagy maradni vágyó publicista attól, hogy hurráoptimista módon egyértelműen jónak állítson be egy komplexumot, ami még meg sem épült.

Pontosan, majd azt mindenki eldönti, mit gondol a Cetről, ezért feleslegesek egy ilyen cikkbe az olyan mondatok, mint hogy "miért lesz nekünk egy kicsivel jobb Budapestünk ősztől?". Öngól. Ténynek állítasz be valamit, ami közel sem az.

A konkrét olvasók nem érdekelnek, én itt most elvontan "_az_ Olvasó" szemszögéből próbáltam érzékeltetni az alapvető újságírói baklövésedet. A "fentiek" pedig alapesetben a munkád része, nem nekem kellett volna eszedbe juttatni.
13:57
30
márc
30
mmehumm írta:
Ismét észlelhető, hogy Aristeus testvérnek nincs közönsége "konkrét" helyzetekben, így "elvontan" próbál szerezni a virtuálban.
14:09
31
márc
30
mookid válasza írására:
értelmetlen kötözködés. ugye ez a mondat arra ment ki, hogy sokan gondolják azt, hogy pláza lesz, miközben nem, vagy nem csak. amit te írsz, az tök más. a cikkben leírjuk, hogy:
-lesznek olyan boltok, amik eddig nem voltak, ez jó dolog
-lesz egy épületen belül több magyar tervezőnek boltja, ami szintén jó dolog, felléphetnek, szervezkedhetnek együtt, ez a cotcotnak egyébként is szívügye, had ne kelljen ragoznom
-lesz egy koncertterem, ahol vagy jó zene lesz, vagy közepes, ez jó dolog
a cet értelmes kezdeményezés, ezt gondoljuk. ha rátelepül a vendéglátómaffia és elrontja, mint olyan sok helyet budapesten, akkor persze, siránkozhatunk, hogy mennyivel jobban is ki lehetne használni, akkor majd siránkozunk, emiatt kár lenne most nem lelkesednünk.
tudod, mi starbucksban tanulunk kávézni, továbbá a cotcot egy gusztustalan reklámmagazin, olvasd így, mindenkinek könnyebb lesz.
14:11
32
márc
30
indala válaszamookid írására:
ne erőlködj, őt nem tudod meggyőzni (ne is akard). nekünk tetszik. pont.
14:45
33
márc
30
outsider válasza írására:
Továbbá olyanokban, akik ismernek, ergo elég sokan vannak ezen a véleményen. Persze, sokkal kényelmesebb a világot hibáztatni ahelyett, hogy belátnád a saját alkalmatlanságod. Ismételten gratulálok!
14:48
34
márc
30
mookid válaszaindala írására:
köszönöm. természetesen tisztában vagyok vele.
15:07
35
márc
30
hborcsa válasza írására:
Már annyiszor leírtad, hogy nem épült meg, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette. :)
De, megépült. Csak még nem nyitott meg.
15:53
36
márc
30
Anouchka írta:
Bocsánat de angolul jutott eszembe az első reakció: I LOVE THIS!!! Ez szerintem nagyon kell Budapestnek...és ezen cikk segített rádöbbenteni, hogy nem is utálom Budapestet. Juhúúú. Hajrá!!!
15:56
37
márc
30
Anouchka válaszamookid írására:
szerintem szépséges cikk lett. ha beszámolót akarok olvasni, nem cotcotra jövök :)
15:59
38
márc
30
ismeretlen válasza írására:
Remélem,téged is legalább ennyire szétszednek egy-egy koncert után.Basszus nem értem,hogy tudsz ugyanazon az egyébként teljesen lényegtelen dolgon lovagolni még mindig,ekkora vehemenciával...
Oké,általában van igazság a kritikáidban,amit ha nem ennyire ordenáré módon fogalmaznál meg időnként,valószínűleg még építőnek is vennék (gondolom ezt abból,hogy Marci azóta se reagált a múltkori észrevételemre,a te hozzászólásodra viszont egyből ugrik...hm...rejtély...),de szerintem most már túllépted azt a határt,amikor már idegesítő az okoskodásod...így,az "olvasó" szemszögéből is.
Bocs,de kikívánkozott.Most utálhatsz...
16:33
39
márc
30
ismeretlen válasza írására:
,,Felesleges. A nagyobb helyek és fesztiválok szervezői kizárólag a meglévő személyes kapcsolatrendszerükön keresztül dolgoznak. Réges-régen végigjártam már ezt az utat."

Sosem felesleges. A nagyobb helyek és fesztiválok szervezői ugyan való igaz, hogy szeretnek a már kipróbált embereikkel dolgoztatni, de ez nem azt jelenti, hogy egy jó művész számára teljesen elérhetetlenek lennének.

Továbbá, a nagyobb helyeken és fesztiválokon belül is szoktak lenni kisebb alesemények, amiket esetleg a nagykutya szervezők asszisztensei, tanítványai, stb intéznek. Próbáld meg őket megcélozni. A kevésbé ,,nagykutya" rendezvényszervezőket, akik még nem rendelkeznek állandó, némely esetben mondhatni poshadt ,,haknikommandóval".

,,Amennyire tudom, reklámozom a koncertjeimet. Honlap, Facebook, fórumok. Többet nem tehetek."

És elég?
17:23
40
márc
30
ismeretlen válasza írására:
,,a szekér nem csak nekem nem megy, az egész zene- és egyéb művésztársadalom válságban van."

Maguknak is köszönhetik...

(Egyébként meg ebben az országban elég kevesen vannak azok, akik nincsenek szarban...)

17:28
41
márc
30
mookid válasza írására:
az melyik volt? az időutazósra írtam, hogy köszönöm, a cikket kéretik a helyesbítő kommentekkel (annajuli) együtt olvasni, de akkor jól sejtettem, hogy elszállt a hsz...
17:29
42
márc
30
ismeretlen válaszamookid írására:
,,továbbá a cotcot egy gusztustalan reklámmagazin,"

Irodalmi Bear Grillys-menü...xD
17:35
43
márc
30
ismeretlen válasza írására:
,,Remélem,téged is legalább ennyire szétszednek egy-egy koncert után."

Áhhh...Azt a 4-5 embert simán lekaratézza egyedül is...

,,Basszus nem értem,hogy tudsz ugyanazon az egyébként teljesen lényegtelen dolgon lovagolni még mindig,ekkora vehemenciával..."

Ő művész. Rengeteg szabadideje van, melyet szíve joga inkább a CC-os vérszívással tölteni, semmint hogy effektíve tegyen még valamit a művészi karrierjéért.
17:39
44
márc
30
LadyGray válasza írására:
:D
19:33
45
márc
30
ismeretlen válasza írására:
Sok-sok körrel előtted járok ezen az úton. Elhiheted, hogy kapcsolat, protekció nélkül teljesen felesleges bármelyik fesztiválszervezőnél házalni. Már persze ha "csak" zenéd van.

Elég, amennyire elég lehet.
19:37
46
márc
30
ismeretlen válaszahborcsa írására:
A téma szempontjából mindegy.
19:38
47
márc
30
ismeretlen válaszaindala írására:
Nem mondtam, hogy nekem nem tetszik. Csak nem foglalok állást előre. majd ha működik a hely, akkor mondom, hogy tetszik vagy nem tetszik.
19:39
48
márc
30
ismeretlen válaszamookid írására:
Nem arra válaszolsz, amit írok.

És valóban, akármennyire is iróniának szánod a dolgot, igen sokat mond, hogy a Starbucksban tanultok kávézni. Mindennel kapcsolatban kb. ennyi az ismeretetek.
19:41
49
márc
30
ismeretlen válaszaoutsider írására:
Nem tudok olyan emberről, aki ismeri a zenei munkásságomat, és rossznak tartja, legfeljebb olyanról, aki csak azért fikázza, mert személyes sértettséget táplál irányomban, ugyanakkor nem elég okos ahhoz, hogy felmérje, mit érdemes kritizálni és mit nem, mint pl. te, vagy mondjuk Tilos, aki kijelenti, hogy szar zenész vagyok, utána a következő mondatban azt írja, hogy számára az élő hangszeres zene nem zene. Magáért (maga ellen) beszél.

Kvalitásaimat a legvéresszájúbb ellenségeim is elismerik. Totálisan hiábavaló bárkit győzködnöd arról, hogy nem értek a szakmámhoz, legkevésbé engem. :-)
Vagy esetleg kopogj be a Magyar Jazz Szövetséghez, és követeld, hogy vonják vissza tőlem az ország legjobb hangszerelője címet. :-)
19:46
50
márc
30
ismeretlen válasza írására:
Légy szíves, idézd be azt a részt, amit ordenárénak tartasz. Semmi ilyen nem volt a kritikámban.
19:48
51
márc
30
ismeretlen válasza írására:
"Remélem,téged is legalább ennyire szétszednek egy-egy koncert után."

Én nem szoktam ekkora szakmai hibákat elkövetni, mint amekkora ebben a cikkben van.
19:49
52
márc
30
menta írta:
biztos nem értek hozzá, de szerintem szarul néz ki a két régi épület közé beszorítva ez a modern üvegcucc.
19:55
53
márc
30
ismeretlen válasza írására:
,,Sok-sok körrel előtted járok ezen az úton. Elhiheted, hogy kapcsolat, protekció nélkül teljesen felesleges bármelyik fesztiválszervezőnél házalni. Már persze ha "csak" zenéd van."

Akkor csak sok-sok eredménytelen körrel jársz előttem...

Nekem se tetszett, hogy a saját bizniszemhez kapcsolatokat, ,,protekciót" szerezzek, de ez van. Pedig nekem is ,,csak" kiváló minőségű bioárum van...

Lehetett választanom: szerzek proteket, kapcsolatot, vagy siránkozok, hogy ,,Jajjdekurvajóvagyok! Világ meg egy akkora szar, hogy ne kellek neki!"...

Most ott tartok, a megszerzett kapcsolatoknak hála, hogy ha akarnám, 2 hét alatt el tudnám adni az összes kolbászomat. Csak nem akarom, mert egyrészt szeretem nézegetni, ahogy lógnak a rúdon, másrészt önző vagyok, harmadrészt pedig folyamatosan kell adagolnom a vevőknek a korlátozott mennyiségű árukészletet.

,,Elég, amennyire elég lehet."

A panaszáradatból, bűnbakkereső magatartásból arra következtetek, hogy koránt sem elég arra, amire kéne...
23:24
54
márc
31
Emu válaszamookid írására:
Like:-)
00:28
55
márc
31
Emu válasza írására:
Ket napja beszelgettem egy hangmernok baratommal, nekik valoszinuleg egy parhuzamos vilagban letezo Magyarorszagon van sok munkajuk a kulonbozo zenekarjaikkal.
00:30
56
márc
31
Emu válasza írására:
Jol mondod.
00:33
57
márc
31
Anouchka válasza írására:
felvagos.
08:52
58
márc
31
ismeretlen válaszaAnouchka írására:
:-)
09:47
59
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
A stúdióknak és hangmérnököknek általában sok munkájuk van, jellemzően popzenekarok és reklámzenék felvételei.

Én is most megyek lemezt csinálni elsején. Egy szóval sem mondtam, hogy ÁLL a szekér, csak nem megy úgy, ahogy mehetne, különösen az anyagi elismerésből van kevés.
09:50
60
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Egymásnak helyesel a két abszolút hozzá nem értő?
09:50
61
márc
31
indala válasza írására:
szerintem mi sem foglalunk állást, csak lelkesedünk előre, mert úgy tűnik a leírtakból, hogy ez egy jóféle valami lesz. aztán ha nem, lehet csalódni nagyokat. szóval mondhatni mi vagyunk az optimisták te meg a realista:))
10:10
62
márc
31
ismeretlen válaszaindala írására:
Ő nem ezt írta. Nem szúrja a szemed a "miért lesz nekünk egy kicsivel jobb Budapestünk ősztől"-félmondat? Nem azt írja, hogy "úgy tűnik, jó lesz", hanem hogy jó, és ő már azt is elmondja, miért jó.

Ráadásul ha te szimpla olvasóként azt írod, hogy szerinted jó lesz, ehhez minden jogod megvan. A cikk írója lehetne pártatlanabb és objektívabb. De ezt már leírtam. Aki érti, érti, aki nem, az meg nem.
10:15
63
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Vagy aljas zsidók, akik azon munkálkodnak, hogy tönkretegyék a magyar zeneipart...xD
11:32
64
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Már megint ez a töketlen ,,hozzánemértőző" dumád...

Egyedül a zeneszerzéshez, a hangszerekhez és megszólaltatásukhoz nem értünk. Vagyis nem értek. Emuról nem tudom hogy áll ezekkel:)

Minden más, a zeneiparban és a szakmádban is jelen lévő köztes tudományhoz, mint például a piackutatás, marketing, önmenedzsment, művészetszociológia, stb... bőven megütjük a te kis szintecskédet. Sőt, merem azt mondani, hogy még előtted is vagyunk pár körrel.

Oké, hogy jelenleg elég szarok a körülmények, kátyús az út a szekered előtt, és magas az útvám is (szedik a jogvédő-maffiák a védelmi pénzt...), és állítólag ezért nem megy úgy a szekér, de akárhogyan hangsúlyozod ezeket, a kocsihajtói balfaszságod és vezetési stílusod, legyenek akármilyen szépek a lovaid (értsd: a művészi produktumod) és akármilyen szar az út, mindig is meg fognak látszani, ahogyan most is.

Kapcsolataid is egyértelműen azért nincsenek, mert ha jól sejtem a szakmabéli művésztársaidhoz, a ,,gonosz" művelődésszervezőkhöz is ugyanazzal a tróger arroganciával állsz hozzá, mint itt a CC-n mindenkihez, aki esetleg cáfolni merészeli a vélt igazadat, vagy nem hajlandó Arisztánia törvényei szerint élni és látni a világot...

Néha talán vissza kéne venned abból a hatalmas ,,őszinteségedből és igazlátásodból", meg a saját magad által agyonajnározott csodálatos személyiségedből, de nem miattunk, meg a kollégáid miatt, kizárólag csak a szekered érdekében...

Ha az ember a saját seggében hordja a fejét, és állandóan másokat okol a saját nyomoráért, úgy tényleg elég nehéz kapcsolatokat kiépíteni...
11:57
65
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Teljes tévút. Tényleg inkább ne fejts meg olyan dolgokat, amikben nem vagy benne.

"kátyús az út a szekered előtt, és magas az útvám is (szedik a jogvédő-maffiák a védelmi pénzt...)"

Ez hülyeség. A jogvédők eddig kizárólag SEGÍTETTEK, sosem akadályoztak semmiben. Ami pénz jön az alkotómunkám után, annak nagy része nekik köszönhető.

A modorom és a művészeti produktumaim minősége között semmi összefüggés nincs. Aki ezt nem érti, lehúzhatja magát a vécén.
12:24
66
márc
31
mookid válasza írására:
lehet, hogy van, aki érti, de mégis azt mondja, hogy oké, én ilyen emberrel nem dolgozom együtt és kész. ha ezt vállalod, rendben, de aztán ne itt rinyálj, hogy téged nem becsül meg senki.
13:31
67
márc
31
ismeretlen válasza írására:
,,Teljes tévút."

Bocs, csak Ariszteusztán térképe továbbra sincs benne a GPS-ben...

,,Tényleg inkább ne fejts meg olyan dolgokat, amikben nem vagy benne."

Mibe nem vagyok én benne? Te is árulsz valamit, én is árulok valamit. Még a piacunk, ahol érvényesülni akarunk, és a hozzá kapcsolódó problémáink is elképesztő hasonlóságokat mutatnak, az okaik is nagyjából ugyan-azok.

Csak a te tudásod abszolút nulla mind közgazdasági, mind (művészet)szociológiai szempontból.
Ezért inkább csak szajkózod a sok poshadt hülyeségedet, a ,,művészideológiákat", amiket a zeneiskolában, a kiadóknál, a stúdióban mindazok a fejedbe vertek, akik belőled élnek.

,,Ez hülyeség. A jogvédők eddig kizárólag SEGÍTETTEK, sosem akadályoztak semmiben."

Talán az Itunes-ra, vagy ahhoz hasonló, de komolyabb, minőségibb online zeneboltra is fölengednének?
Olvasd át a szerződéseid apró betűs részeit is, és látni fogod, hogy jobban korlátoznak ők, mint hiszed, nem is szólva arról a nyomorék szemléletről, amit úgy erőltettek beléd, hogy szinte még te magad is kívántad...

,,Ami pénz jön az alkotómunkám után, annak nagy része nekik köszönhető."

Én azt hittem, hogy az az alkotómunkád minőségének köszönhető.

Egyébként pediga jogvédők többsége ugyan-úgy működik, mit a vírusirtó-programokat gyártó cégek jó része.

,,A modorom és a művészeti produktumaim minősége között semmi összefüggés nincs. Aki ezt nem érti, lehúzhatja magát a vécén."

Hülyeséget beszélsz már megint...

Sehol sem említettem olyat, hogy a modorod és a művészi produktumaid minősége között bármilyen összefüggés lenne. Soha nem mondtam olyat, hogy ,,bunkó vagy és ezért nem tudsz gitározni"...sőt, mikor más ilyet állított, azt igyekeztem megcáfolni (lásd: Stacia esete).


Én azt mondtam, hogy a modorod-hozzáállásod, és a művészi produktumaid forgalmazásának és a belőlük való megélhetésed csekély sikere között van igen nagy összefüggés.

A magyar művésztársadalom egy élhetetlen részét is erőteljesen jellemző önteltséged, arroganciád, a kiadók és jogvédők által rád erőltetett, és általad önként fogadott, jószerével majmolt ideológiák, a tőlük való szánalmas függés, a skatulyák a legfőbb okai, hogy nem tudsz megélni abból, hogy egy alapvetően tehetséges zeneszerző és gitárművész vagy (továbbá az, hogy kifejezetten balfasz vagy minden máshoz, ami ahhoz kéne, hogy meg is tudjál élni a kiemelkedő zeneszerzői és gitárpengetési szakértelmedből).

Aki ezt nem érti, az lehúzta magát a vécén:)
13:36
68
márc
31
ismeretlen válaszamookid írására:
,,de aztán ne itt rinyálj, hogy téged nem becsül meg senki"

Mehetnének ilyen zenés-tüntetéssel a Kossuth-térre. Addig se itt nyavalyogna, és talán még el is érnének valamit.
13:38
69
márc
31
ismeretlen válasza írására:
:D
Bearanyoztad a napom a lekaratézza dologgal!:D
14:25
70
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Ó el is felejtettem,hogy te tökéletes vagy...
Mint ahogy fentebb is mondtam,általában nem alaptalanok a kritikáid,de az a passzív agresszív nyelvezet ahogy tálalod...na az súlyos...
Te is inkább virágot szednél a réten ahelyett,hogy ugyanazért b@aszogatsz itt mindenkit minden nap!
14:28
71
márc
31
ismeretlen válasza írására:
OMG :DD ( 42. )
14:31
72
márc
31
Emu válasza írására:
Ha lehet velemenyed az otthonszulesrol es a menstruaciorol, akkor nekem is lehet barmirol.
14:33
73
márc
31
Emu válasza írására:
Emlegettelek a temaval kapcsolatban, hogy egyetertunk:-)
14:34
74
márc
31
ismeretlen válasza írására:
:) Leszel a lelki társam? :)
14:35
75
márc
31
Emu válasza írására:
Ha ertenel hozza, akkor jol csinalnad, es nem csak haritanal es bunbakokat jelolnel meg.
14:36
76
márc
31
Emu válasza írására:
Termeszetesen a marketingrol, PR-rol, kapcsolatokrol es kommunikaciorol beszelek, nem a zeneszi kvalitasaidat kerdojelezem meg (ahhoz nem ertek).
14:38
77
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Ha választhatnál 2 egyforma zenei tehetségű és képességű ember közül,hogy kivel akarsz dolgozni,kit választanál:
a)akit kedvelsz
b)akit ki nem állhatsz?
Már azt sem értem miért nem volt világos Snitzl példája,de ha még mindig nem érted,akkor nem is fogod.
14:39
78
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Engem?Hol?Mikor?Ezzel a témával kapcsolatban?:D
14:41
79
márc
31
ismeretlen válaszamookid írására:
Valószínű,hogy elszállt,mer most megnéztem,de nincs válasz,pedig figyeltem hidd el!:)
Végre valami szakmába vágó,csak ezér voltam ilyen "okos"!:D
14:45
80
márc
31
Okami válasza írására:
És hol lehet találkozni a művész úr produktumaival?

Szívesen belehallgatnék, megnézném.....
15:37
81
márc
31
Emu válasza írására:
Kacsintos cikk 47;-)
17:40
82
márc
31
Emu válasza írására:
Meg mindig like, ujra es ujra ingerem tamad elmondani:-)
17:44
83
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Sztár lettem!;P
17:58
84
márc
31
Emu válasza írására:
Celeb;-P
18:33
85
márc
31
Emu válasza írására:
Zenelni nem tudok, de az osszes tobbihez szemlatomast ertek:-)
Pont a tema miatt gondoltam vegig, hogy anyumnak es tesomnak, meg par baratomnak is szereztem mar munkat vagy elonyoket a sajat kapcsolataimbol, szoval hozza merek szolni a dologhoz:-)
18:49
86
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Szívesen.
23:11
87
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Nyamm-nyamm, mily finom is a pondró és a mérges kígyó nyersen:)
23:12
88
márc
31
ismeretlen válasza írására:
Jó.

(De csak mert öreganyádnak szólítottál!).
23:13
89
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
,,Ha ertenel hozza, akkor jol csinalnad, es nem csak haritanal es bunbakokat jelolnel meg."

Lehet, hogy villámhárítónak vagy kecskepásztornak kéne lennie.

A hárítás és a (bün)bakkeresés már faszányosan megy neki (is, bár ez nemzeti vonás...xD).
23:14
90
márc
31
ismeretlen válasza írására:
,,Már azt sem értem miért nem volt világos Snitzl példája,de ha még mindig nem érted,akkor nem is fogod."

Azért nem világos számára a példám, vagy hülyeség számára minden amit írok, mert nem illeszkedik bele a ,,felsőkategóriás proliművészek"-nek bemagoltatott illúzióvilágba, abba a gödörbe, amiben ő is él.
23:16
91
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Igyekszik az ember.
23:18
92
márc
31
ismeretlen válaszaEmu írására:
Hát, az én kapcsolataim még nem ennyire jók:)

Egyenlőre megelégszem a kolbászbiznisz gördülékenységének növelésével:)

Mindenesetre már annyi névjegyem van, hogy az csak na:)
23:19
93
ápr
01
ismeretlen válaszaEmu írására:
És még csak le se kellett vetkőznöm érte!LOL!:D
13:24
94
ápr
01
ismeretlen válasza írására:
:)
13:25
95
ápr
06
Tilos írta:
de ha meg ellopják a zenéd vagy jogtalanul használják akkor meg nem tesznek semmit csak bezsebelik a nagy lóvét , erről mindig lapítanak , hallgatnak a zenei jogvédők :)és te rohangálhatsz megvédeni a műved ami az ő dolguk lenne
18:15
96
ápr
06
Tilos írta:
az meg hogy nekem a hangszeres zene zaj ,egyéni szoci vélemény, másnak meg a 9-10 perces techno zene a zaj , mindenki azt hallgat amit akar , kedvel , ettől függetlenül meghallgatok más zenéket is.
18:21
97
ápr
06
Tilos írta:
jah még annyit hozzá hogy azért áll a hazai és külhoni zenei ipar mert ingyé jobb mint vagyonokért megvenni a cd-dvd-bakeliten lévő zenét , ilyen horribilis árak mellett... nem hiába egyre több zenekar adja ingyé a cuccait :) mert rájöttek hogy így több emberhez jutnak el mint bóti áron
18:25
98
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Nem is lenne semmi kifogásom ellene, ha emellett ingyen fel lehetne venni, gyártatni, borítót csinálni, kiadni, reklámozni, ingyen lenne a próbahely, a húr, a hangszer és a zeneiskola is.
18:48
99
ápr
06
ismeretlen válaszaEmu írására:
Akkor szerezz nekem is, majd akkor elhiszem, hogy értesz hozzá. Mondjuk szervezz le egy koncertsorozatot nekünk Dániában. :-)
18:50
100
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
A hangszeres zenét lezajozni annyi, mintha lefitymálnád a komplett nyomtatott világirodalmat, te paraszt.
18:50
101
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Akkor tudnak tenni valamit, ha együttműködsz velük. Ha nem, ne csodálkozz, hogy szarnak rád.
18:51
102
ápr
06
ismeretlen válasza írására:
Ezek nem játszanak szerepet. Sőt, én általában rokonszenvezem a közösség által nem kedvelt egyénekkel.

Aki személyesen ismer, az nem utál, kivéve, ha megpróbált keresztbe tenni.
18:53
103
ápr
06
ismeretlen válaszaEmu írására:
A marketing, pr és kapcsolatépítés valóban nem nekem való, nincs elég erős gyomrom és hosszú nyelvem hozzá. Sosem állítottam, hogy ezeket jól csinálom. De nem is az én dolgom lenne. Zenész vagyok, nem menedzser.
18:55
104
ápr
06
Tilos válasza írására:
és nem érti a gyökér ... a lényegét , magyarázza már el neki valaki
19:00
105
ápr
06
Tilos írta:
imádom a nascart de utálom az f1 et akkor szar vagyok , más a stílusunk , ízlésünk , ezt fogadd már el, Mozartot is utálja valaki , ellenben Bethowent imádja
19:03
106
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Le sem bírod írni rendesen.
19:07
107
ápr
06
Tilos írta:
a lényegi mondanivalón nem változtat
19:10
108
ápr
06
Emu válasza írására:
Mi tagadas, altalaban vagy muvesz az ember, VAGY menedzser. Szerezz egyet az utobbibol, hatha jobban fognak menni a dolgaid.
21:48
109
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Hogy nem tudod, hogyan írjuk Beethoven nevét? De bizony, nagyon sokat változtat. Illetve innentől nehéz lesz változtatnod bármit is. :-)
21:51
110
ápr
06
ismeretlen válaszaEmu írására:
Mostanában egész jól mennek, márt csak pénz nincs.
21:51
111
ápr
06
Emu válasza írására:
Nem a te hiteden mulnak az uzleti sikereim:-) Pl. miota megvan a cegem, sokkal kevesebbet rohangaszom;-)
21:52
112
ápr
06
Emu válasza írására:
Akkor meg nem mennek jol:-)
21:53
113
ápr
06
Tilos írta:
nehogy már én szaladgáljak megvédeni a jogaim ha már fizetek nem is kevés pénzt egy jogvédő maffiának , vicces is lenne . ez a dolga hogy megvédje a műveim . nem ? vagy tévedek ?
22:26
114
ápr
06
Tilos írta:
ha valaki a mai világban az internet adta lehetőségekkel nem tud sikeres lenni a pályán ahol mozog még most adja fel. ha a weboldalad sikertelen akkor szar a seo-d , nézesd meg valakivel , mert nem jut el vagy alig jut el az adott célközönséghez .
22:29
115
ápr
06
Tilos írta:
jah és csezd meg Bethoovent ...:)
22:30
116
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Igen, tévedsz. Mondom, ha együttműködsz velük. Regisztrálod a műveidet és te magad sem szeged meg a szerzői jogi szabályokat. Ja, és nem tudom, hol élsz te, a szerző egy fillért sem fizet a jogvédőknek, ellenkezőleg: a jogvédők fizetnek neki. Neked csak akkor kell fizetned, ha kiadód van.
22:32
117
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Ecce homo.
22:32
118
ápr
06
ismeretlen válaszaEmu írására:
Akkor például a céged rendelhetne tőlem 500 darab cd-t húsvétra. :-)
22:33
119
ápr
06
ismeretlen válaszaTilos írására:
Sikeres vagyok a pályámon. Maga a pályám van válságban.
22:34
120
ápr
07
Emu válasza írására:
Ez nem a humorizalas helye, legyen tobb tartasod, mint muvesz, ha mar bevallaltad ezt az utat.
02:25
Felhasználónév:
Jelszó: