Mi ez?

Jövő a múltból #2

7573

Utópisztikus sorozatunk első részében az 50-es évek legviccesebb találmányaiból csipegettünk egy kicsit, íme a ráadás a következő évtizedből. A 60-as években a Beatles, Elvis és Brigitte Bardot mellett szinte minden az űr meghódításáról szólt, álljunk kicsit mi is Föld körüli pályára.

Ezek az esztendők számítottak az amerikai-szovjet űrverseny legizgalmasabb időszakának. A két szuperhatalom minden erejét latba vetette, hogy a másiknál hamarabb érje el a hőn áhított célt, a Hold meghódítását. Bár az első embert a szovjetek juttatták az űrbe, a versenyt végül 1969-ben az USA nyerte a Holdra szállással. Ez egyet is jelentett azzal, hogy elkezdtek gombamód szaporodni az űr-utópisztikus tervek. Mi a legszerényebb változatot mutatjuk meg: nem egy gigantikus holdmetropoliszt, hanem egy kutatócsoport kolóniáját, melynek feladata a Hold teljes feltérképezése és emberi életre való felkészítése lett volna. Az amerikai tudósok akkoriban egyébként úgy tervezték, hogy az ezredfordulóra már létrejön az első, közel 20 000 fős lakosságú holdváros.

Kép: Paleofuture.com

Természetesen a vállalkozó szelleműek már akkor komoly pénzt szerettek volna csinálni az emberek kíváncsiságából: 1963-ban születtek meg az első tervek az űrturizmusról. Sajnos arról, hogy mennyibe fájt volna a kozmikus élmény, nem találtunk forrást, elégedjetek meg az űrbuszok látványterveivel.

Kép: Paleofuture.com

Íme még egy utolsó kép, hogy a 60-as évek „space-őrülete” még a divattervezők fantáziáját is megmozgatta.

Kép: Paleofuture.com

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások