HotCot

Meghalt Hollywood nője

7569

Meghalt a világ (egykor) legszebb nője, és hetedik legnagyobb női sztárja, Dame Elizabeth Rosemond Taylor. Az előbbi kitétel természetesen szubjektív, az utóbbi az Amerikai Filmintézet hivatalos listája szerinti helyezés. Igaz vagy sem, Taylor Hollywood fénykorának klasszikus ikonja volt, a nagy költségvetésű drámák hősnője, sztárallűrökkel, gyémántékszer-mániával és mindennel, ami egy korabeli dívánál kötelező. Ő és Richard Burton (aki kétszer volt a férje) volt a hőskor Angelinája és Bradje, csak sokkal stílusosabb és züllöttebb kivitelben – írta róla egy blogger.

Galéria Liz Taylor emlékére

A fiatalabbak, akik zavaros, öregkori pillanatain, a borzas hajú, rommá plasztikázott Elizabeth Tayloron kívül nem sokat láttak belőle, valószínűleg igazságtalan képet alkottak róla: a színésznő minden produkciójában fegyelmezett, felkészült és profi volt, szinte sosem hibázott, minden szöveget oda-vissza megtanult és nagyon ritkán kellett miatta újraforgatni egy jelenetet. Szépségéről részben egy bizarr születési rendellenesség is gondoskodott: két sor szempillája volt.

Két Oscar, egy lovagi cím (Taylor brit származású volt), megszámlálhatatlan ékszer, nyolc férj. Később alkoholizmus, szívbetegség, furcsa megnyilvánulások. Látványosan támogatta Michael Jacksont, mikor pedofília vádjával bíróság elé citálták. Legutolsó mozifilmje a Flinstone család (1994), amely után még évekig játszott tévéfilmekben és a színpadon. Szívelégtelenségben hunyt el 79 évesen – a betegséggel évek óta küzdött, két éve vonult kórházba miatta. „Anyánk rendkívüli nő volt, aki teljes életet élt, nagy szenvedéllyel, humorral és szeretettel” – mondta Michael Wielding, az egyik gyereke. A kérdés csak az, hol marad az utánpótlás – egyelőre semmi jele annak, hogy egy Elizabeth Taylor-kaliberű díva készülne meghódítani a vásznat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások