Mi ez?

Cipőtisztítás banánhéjjal!

7556

Ott van nekünk a fehérítő, amely nem roncsolja a textíliát, a hipó, amely az összes létező baktériumot elpusztítja, hogy akár a földről is ehetnénk, ha úgy tartaná kedvünk. Aztán ott van a mosogató- és mosószerek szélesnél is szélesebb választéka a kézkímélő aloe-verástól kezdve a pihe-puha lágyságot adó szerekig. Miközben literszámra öntjük a mosogatóba, a kádba és a vécébe a vegyszereket, álljunk meg egy pillanatra. A háztartásban ugyanis megannyi olyan természetes vagy részben természetes anyag elérhető, amelyre csodaszerként is tekinthetünk – nemcsak a lakás, hanem például a bőrünk tisztításában is bevethetjük őket.

Kóla

Nem buzdítunk senkit kólaivásra, de havonta egyszer, egynapos intenzív kóla-kúra keretén belül kipucolhatjuk magunkat vele. A kólának egyébként vízkőoldó és tisztító hatása van, így például a fürdőszobában vagy a vécében abszolút bevethető. Állítólag folttisztítóként is működik, és néhány csepp elég ahhoz, hogy a nem mozduló csavart kilazítsa.

Fogkrém

Volt olyan időszak, amikor minden este fehér pöttyös arccal feküdtem le aludni, mert amikor az ember tinikorba lép, megtanulja azt is, hogy a fogrém leszárítja a pattanást. Mivel az én bőröm immunis volt erre a módszerre, hamarosan fel is függesztettem a dolgot. Amire viszont jó, az a fémfelületek (ékszerek) és a fehér bőrtárgyak tisztítása. Ha valaki halat pucolt vagy filézett, mosson kezet fogkrémmel utána, mert ez kioltja a rossz szagot.

Kávé

Egy forrás szerint a kávé és a méhviasz keveréke ideiglenes megoldás a bútorokon keletkező aprócska karcolások gyógyítására. Számomra azért sokkal hihetőbb a kávézacc bőrradírozó hatása – bár inkább csak a kézen vessük be. Az erős instant kávé a fekete ruhák színét is élénkíti.

Majonéz

A majonéz nemcsak a sült krumpli mellé vagy a meleg szendvicsre jó, hanem a száraz bőrre is – főleg, ha házi. Egyszerűen kend fel az arcra, hagyd rajta 20 percig, majd mosd le, és ennyi az egész.

Ecet

Az ecet és a háztartásvezetés kapcsolatáról szerelmes nagyregényt lehetne írni. Szerelmi háromszöggé az teszi, hogy még a szépségápolásban is bevethető. Önts egy csészényi ecetet a mosógépbe, a vasalóba, vagy a mosogatógépbe, és az máris vízkőmentesen és tisztán ragyog. Ugyanígy általános tisztítószerként is használhatjuk, de mivel nem hagy maga után foltot, ezért üveg- és fémfelületek tisztítására is tökéletesen alkalmas. Ugyanígy az ékszereket és a bizsukat is tisztíthatjuk vele, keverjük össze vízzel egy edényben, tegyük bele az ékszereinket és hagyjuk benne egész éjszaka.

Hajszárító

Ti is úgy tisztítjátok az ablakot, hogy törölközővel vagy újságpapírral dörzsölitek át? Állítólag sokkal eredményesebb hajszárítóval megszárítani az áttörölt felületet, így biztosan cseppmentesen szárad. Hát, nem is tudom, tapasztalat?

Banánhéj

Aki a banánhéjat eddig haszontalan mellékterméknek ítélte és azonnal a kukába vágta, annak eláruljuk, hogy a banánhüvely ezüsttárgyak, barna bőr kiegészítők, vagy a szobanövények leveleinek tisztítására is alkalmas. Jó alaposan át kell dörgölni őket a magas olajtartalmú héjjal, aztán az elhasznált ökotisztító mehet is a kukába!

Krumpli

Egy fél krumpli a szódabikarbónában megforgatva felér a legjobb súrolókefével is – különösen alkalmas a rozsda eltávolítására. A száraz és tiszta krumpli a kenyereskosárban vagy a kenyértartóban frissen tartja az ott lapuló péksüteményeket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások