Test

Új fogamzásgátló

7560

A jelenleg piacon lévő hormonális fogamzásgátlók meglehetősen biztonságosak ugyan, de sokakban ellenérzéseket váltanak ki és inkább más módszerekhez fordulnak. Van, aki inkább elvben ellenzi, hogy ilyen drasztikusan beavatkozzon teste természetes működésébe, mások a kellemetlen mellékhatások miatt mondanak le róla, és olyanok is vannak, akik hosszú távú romboló hatásoktól tartanak. Persze, számos más megoldás létezik, de azt hiszem, bátran kimondhatom, hogy tökéletes megoldás nincs, hiszen gyakorlatilag nem létezik olyan módszer, ami egyszerre biztonságos, kényelmes és garantáltan nincs egészségkárosító hatása.

Persze számos kutatólabor munkásai dolgoznak a tökéletes fogamzásgátlón, hiszen egy ilyen felfedezés a világ egyik legnagyobb üzlete lenne, nem beszélve a tudományos dicsőségről. A Kaliforniai Egyetem kutatói talán most közelebb jutottak a megoldáshoz, mint eddig bárki. Felfedezték ugyanis, hogy a megtermékenyítésre váró petesejt egy olyan hormont bocsát ki, ami gyakorlatilag hívogató üzenetként szolgál a közelében tartózkodó spermiumok számára. Ha a spermiumok nem észlelik ezt a kémiai jelzőanyagot, nem termékenyítik meg a petesejtet. Ha azonban kapcsolatba kerülnek ezzel a hormonnal, kevesebb mint egy másodperc alatt reagálnak és a leggyorsabb megtermékenyíti a petesejtet.

A kutatók úgy vélik, hogy ha sikerülne olyan eljárást kifejleszteni, ami megakadályozná, hogy a petesejt ilyen módon ösztönözze a spermiumokat, hiába jutnának a közelébe, nem termékenyítenék meg. Az ilyen elven működő fogamzásgátló a tervek szerint hormonmentes lenne, így nem avatkozna be olyan radikálisan a szervezet működésébe, mint a jelenleg forgalomban lévő tabletták, melyek hormonokkal akadályozzák meg az ovulációt.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások