Divat

Amire a tervezők buknak

7557

„Rendben kicsim, legyél divattervező, és akkor nem kell boltokban keresgélned magadnak a ruhákat, hanem szépen megcsinálod magadnak” – csíptem el egy anyuka és hároméves lánya között a beszélgetést nemrég, a divatfogyasztók valamelyik fellegvárában az olcsó, Bangladesben vagy Törökországban készült ruhahalmok között. Valószínűleg nem is sejti, hogy szerencsés az a magyarországi divattervező, aki saját maga viselheti a közönségnek tervezett ruháit. Arról nem is beszélve, hogy aki például csak ruhákat tervez, annak még mindig gondoskodnia kell cipőről, táskáról, egyéb kiegészítőkről, mert az új szezon és az új darabok csábítása elől nincs menekvés. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megy ez a tervezőknél, mit néztek ki maguknak, mi a vágyuk tavaszi tárgya. Kiugrottunk a Wampra, ahol a divatszekcióban néhány kiemelt tervező mutatta be 2011-es tavaszi-nyári kollekcióját, és néhányukat megkérdeztük, mivel újítanak be idén tavasszal.

A Zagabo tervezője, Szabó Gabi, aki tavaly elmesélte egy kollekció születését, például magassarkú-mániás, és tavasszal szeretné egy újabb darabbal bővíteni a kollekcióját. „Ezenkívül új táskát szeretnék, nyáron a fonottat szeretem, van egy fix fazon, amit kedvelek. Ducsai Judit táskáit nagyon szeretem, tavaszra bármelyik jöhet tőle.” A Zagabo 2011-es tavasz-nyári kollekciója a Ribs and Ribbons nevet kapta, utalva a masnikra és hajtásokra, amelyek a játékos és nőies darabokat jellemzik. A kollekció részletgazdagsága lenyűgöző, a feltűnő részek mellett a megbújó hajtások, szűkítők lenyűgözik az izgalmas szabásra gerjedő divatmánokat annak ellenére, hogy egy-egy darabnál a Zagabo a túl sok és a még fogyaszthatóan feltűnő közötti határvonalon táncol. A kollekció persze folyamatosan bővül, hiszen „nálunk úgy van, hogy minden darabnak lesznek továbbfejlesztett változatai. Ami a mostani bemutatkozónál fontos, az a törzsvevők és úgy általában az emberek visszajelzése. Mi az, ami tetszik nekik, melyik lesz a slágerdarab. Most úgy tűnik, hogy a plakáton is látható sárga kabát az egyik nagy kedvenc.”

A Zagabo standján. Még több kép a galériában! (Fotó: Mengyán Eszter)

Klasszikus, világos színű ballonkabátra vágyik Szimon Ágnes Nóra, a Zoe Phobic tervezője. „Még nem sikerült megtalálnom, mert mindig van valami részlet, ami miatt nem tetszenek. A második egy világos színű farmer, amit szintén nagyon régóta keresek, de még nem találtam meg a tökéleteset. És nagyon szeretnék egy Pleasemachine szandált végre!” Mi pedig az alkalmi Zoe Phobic showroomban azonnal beleszeretünk a barackszín csipkeruhákba és felsőkbe. A fiatal tervező új kollekcióját a nyolcvanas évek ihlette, de nem a harsány, neonszínes vonal, hanem a csipkére és válltömésekre támaszkodó, nőiesebb világ. „Az áttetszőség, a csipke és a fehérneműstílus ihletett meg. Nagyon nőies kollekciót akartam megalkotni.” Bár a standon ott vannak a pasicuccok is, a tervező szerint Magyarországon a fiúk ugyan keresik a tervezői ruhákat, de általában nem találják meg. Sokan panaszkodnak, hogy nincsenek férfiruhák, mégsem merészkednek ki például a Wampra. „Sokszor van, hogy férfiruhákat lányok próbálnak, a fiúk pedig álldogálnak addig a stand mellett” – mondja Nóra.

A keleti hangzású Mei Kawa standján saját magunk tapasztaljuk, hogy Kasza Emese ruháival csajok szemeznek, végül egy átgombolós felsőt egy középkorú nő visz el próbálni. Emese szerint ez teljesen normális, a pasik nem elég merészek, pedig ő azért igyekszik a legszélesebb kört kiszolgálni a változatos fazonokkal és formákkal. Ha a miniszoknya hosszúságú sortot nem is, de a különleges szabású, cipzáras viharkabátot el tudnám képzelni a pasimon. A 2010 őszén alakult Mei Kawa márka (Facebook oldal itt - a szerk.) a Tűzraktérben mutatkozott be, most viszont a Wampon még többen megismerhették „A régi típusú szabásvonalakat ötvöztem a mai kor szellemével, amibe beleágyaztam a sportosabb elemeket” – foglalja össze a kellemes anyagokból készült, finom megoldásokkal teletűzdelt darabokból álló kollekció lényegét Emese. „Igazából ezek az ellentétes dolgok és a furcsa, aszimmetrikus megoldások vonzottak” – mutat egy hevederekkel felturbózott félmellényre. Ami pedig őt illeti, azt tervezte, hogy idén végre a saját ruháit fogja hordani. Ezenkívül a lista első helyén szerepel egy átmeneti félcipő, napszemüveg a mánia miatt. „És egy táska is a listán van, amelynél az a fontos, hogy vállon átvethető legyen és beleférjen a laptopom, mert általában bringával közlekedek.”

Fotó: Mengyán Eszter

A praktikum az Imago Mundi tervezőire, Borbély Beatrixra és Kardos Ágnesre is jellemző. Azt mesélték, hogy annyira kiélik magukat a tervezésben, annyit foglalkoznak ruhákkal, hogy a saját öltözködésük annyira nem köti le őket, a kényelem és a praktikum mindennél fontosabb. A praktikum amúgy felfedezhető az Imago Mundi 2011-es tavaszi-nyári kollekciójában is, hiszen a tervezők merev és lágy anyagok variálásával készült ruhapárokat álmodtak meg, amelyeket vadul kombinálhatnak a viselőik. Az abszolút favorit egy gyönyörű, lágy, finoman csillogó, homokszín muszlinból készült estélyi ruha. Alig várjuk, hogy megkapjuk a képeket a kollekció fotózásáról, és megmutassuk nektek is.

Vágó Réka cipősdobozokból épített standján kész rajongói klub alakult ki, amin a színes cipők, táskák és borítéktatyik láttán nem is csodálkozunk. Divatújságíró legyen a talpán, aki képes a gyönyörtől félájult állapotban, tátott szájjal kérdezni. Az biztos, hogy a mi vágyunk tárgya egy Rekavago topán, de miről álmodik a cipőcsodák tervezője? „Idén tavasszal megvettem az első lógó fenekű nadrágomat, aminek nagyon örülök. Fogok venni sortot, miniruhákat és egy rakat blúzt. Esélyes, hogy veszek magamnak még egy új futócipőt is, de a többit legyártom.” A mázlista! Ami a 2011-es tavaszi-nyári kollekciót illeti, Réka az avataros és a földszíneket keverte, a végeredmény így egyszerre lett vagány és visszafogott, de megtartotta a nőies formákat. „Úgy gondolkodtam a cipőknél, hogy sok mindennel fel lehessen venni őket, jól kombinálhatók legyenek. A táskáknál pedig arra figyeltem, hogy kiszolgáljam a saját igényeimet, amelyek nagyon magasak, mert mindenféle zsebekre szükségem van és többfunkciósnak kell lennie egy táskának. Most úgy érzem, sikerült közép- és kisméretű táskákból is olyat csinálni, ami nagyon jól használható.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások